Mindössze egyetlen napig reménykedhettünk, hogy az ellenzék képes az összefogásra

pártok tám

 

Miután a vasárnapi hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választáson a független, de az ellenzék által támogatott Márki-Zay Péter bucira verte a Fidesz jelöltjét, joggal reménykedhettünk, hogy az ellenzék a jó példát látva észbe kap és több hajlandóságot mutat majd az együttműködésre az áprilisi választásokon. Most, 24 óra elteltével látjuk, hogy valószínűleg a legtöbb körzetben nem így lesz. Szörnyű.

 

 

Nem tudom, hogy a magyar nép tudna-e ennél világosabban üzenni a politikai elitnek és a Fidesznek, hogy elege van a mostani rezsimből és változást szeretne. És nem 4, vagy 8 év múlva, hanem már most áprilisban. Nem tudom mit kellene tenniük az embereknek, hogy átmenjen az üzenet? Az égre mégsem írhatják ki a hódmezővásárhelyiek, azt amit mi mind gondolunk. De amit tehettek, megtették. Fogta magát és elment 13.076 ember, és a Fidesz ellen szavazott, o ráadásul ott, ahol 4 éve mindössze ötezren tették ugyanezt, de akkor is széttagoltan.

grafikon: Index.hu
grafikon: Index.hu

 

Ma vártuk az elemzéseket és a reakciókat az ellenzéki oldalról. S vártuk a hajlandóságot, hogy kövessék azt a jó példát, amivel Lázár városában verték meg a kormánypártot. Vártuk, de a legtöbb párttól csak feltételeket, makacskodást és elutasítást láttunk.

Jobbik: A jobbikos Dúró Dóra szerint a fő tanulság az, hogy a Fidesz legyőzhető, ha a szavazók a legesélyesebb ellenzéki jelöltet támogatják, de “semmilyen tárgyalás nem képzelhető el a Jobbik és az MSZP között, a szocialisták már nem képviselnek erőt, s mivel könnyen lehet, hogy ki fognak esni a parlamentből, a rájuk adott szavazatok elvesznek”.

Ezen kívül a Jobbik más pártokkal sem készül tárgyalni a választásokig. Dúró az LMP-nek külön odacsapott egyet: szerinte azzal, hogy nem hozták nyilvánosságra 106 egyéni jelöltjüket, azt sugallják, nincsenek is meg az embereik, így komolytalan párt képét mutatják.

Hogy a Jobbik miért ilyen makacs, arra mindössze egy felvetésem van. Mégpedig az, hogy azt hiszik, hogy mint legerősebb ellenzéki párt mögé, bizony majd beállnak a választók mögéjük még akkor is, ha senki nem lép vissza a javukra. Hogy ez mire lehet elég, azt nem tudom, de azt igen, hogy a teljes felnőtt lakosság körében jelenleg kb 10%-on álló Jobbik sosem lesz kormányzóképes erő önállóan, és azzal pedig, hogy ők a második legerősebb párt az országban, kitörölhetik.

LMP: Mikor pár hete Szél Berni megkereste a Momentumot és együttműködést ajánlott, már látszott, hogy az LMP a legkompromisszumkészebb part, az összes közül. Ezt a gondolatot tovább erősíti Hadházyék mai nyilatkozata, miszerint a zöld párt elnöksége múlt héten – tehát már a hódmezővásárhelyi választás előtt – határozatot hozott arról, hogy tárgyalásokat kezdeményez az MSZP-Párbeszéd szövetséggel és a Jobbikkal az egyéni választókerületekben való indulásról. Az ajánlat szerint az LMP arról akar megállapodni a két párttal, hogy minden körzetben a legesélyesebb ellenzéki jelölt álljon csak rajthoz, és csak őt támogassák a helyi erők kampányai. Fent olvashattuk, hogy a Jobbik erre már be is intett…

MSZP – Párbeszéd: Karácsony Gergely sem túl boldog, hogy meg kellene egyezni a Jobbikkal, ráadásul a párt már korábban megállapodott a Gyurcsány vezette Demokratikus Koalícióval arról, hogy nem indulnak közös listán, helyette egymás között felosztották a körzeteket 60-46 arányban az MSZP javára.

A szocialista párt amúgy sajtótájékoztatót tartott hétfő délelőtt, de ott Molnár Gyula elnök és Karácsony Gergely csak a “demokratikus ellenzéki pártok” közötti választási együttműködésről beszéltek. Molnár konkrétumként csupán annyit mondott, hogy szerinte március 15-ig meg kellene állapodni az esélyes jelöltekről.

DK: Gyurcsány azt mondta, a demokratikus ellenzék süket, ha nem hallja, hogy az egyéni körzetekben nincs helye közöttük versengésnek.  Az együttműködő demokratikus pártok a Fidesz legerősebb ellenfelei, ezért ha mindenütt csak egy jelöltet indítanak, akkor ők lesznek a legerősebb kihívók. A korábbi miniszterelnök azt is kifejtette, az LMP-vel csak úgy lehet megállapodni, hogy abban az MSZP is részt vesz, hiszen a DK és a szocialisták korábban ugye már elosztották egymás között az egyéni körzeteket. Hangsúlyozta, nem szükséges mind a 106 körzetben megállapodniuk az LMP-vel, de 15-20-ban ajánlatos lenne egy korlátozott együttműködés. 

“Ha a többi ellenzéki párt megállapodik a Jobbikkal, akkor gondolkodni kell” – mondta annak kapcsán, hogy együttműködnének-e Jobbikkal. Hangsúlyozta, hogy a választóik egy része bárkire hajlandó szavazni, ha leválthatják a Fideszt, egy másik részük viszont azt mondja, hogy nem támogatja a Jobbikkal együttműködő pártokat.

“Ez egy végtelenül nehéz, bonyolult, erkölcsi, politikai dilemma, amit lehet, hogy újra kell gondolni így a hódmezővásárhelyi választás után, de óvnék mindenkit attól, hogy ne értse, vannak bizonyos elvek, amelyekhez meg kell próbálni ragaszkodni a politikában”

Momentum:  A párt továbbra is a jelöltállításhoz szükséges aláírásgyűjtésre koncentrál, amit március 5-ig szeretnének befejezni. A koordinált indulásról csak ezután tárgyalnának más pártokkal. Hajnal Miklós, a párt szóvivője szerint ekkor látszik, ki hol tudott saját jelöltet indítani. A Momentum korábban már közölte, hogy három feltétellel hajlandó visszaléptetni jelöltjeit más pártok javára:

– ha hiteles ellenzéki jelölt van,

– ha a jelöltnek van matematikai esélye győzni,

– és hogy a többi párt is megtegye ezt, különben nincs értelme. (Köszi Jobbik)

A Momentum emellett nem csatlakozik azokhoz a tárgyaláshoz, amit az LMP kezdeményezett az  MSZP-Párbeszéd szövetséggel  az egyéni választókerületekben való indulásról. Hajnal megjegyezte, hogy a Momentum korábban küldöttgyűlési határozatban mondta ki, hogy nem köt választási együttműködést másik párttal. Ez pedig most is köti a párt vezetését. A Momentum keménykedése is óriási kérdőjel, én személy szerint kételkedem benne, hogy jelenleg a párt képes lenne önállóan hozni az 5%-os parlamentbe jutási küszöböt. Lehet, hogy ők még megenyhülnek és beállnak listán az LMP mellé.

Együtt: Juhász Péter 1%-os törpepártja kompromisszumkésznek mutatkozik. Már korábban jelezték, hogy 2-2 LMP-s, DK-s és MSZP-s jelölt javára is visszalépnek.

„Az Együtt bízik abban, hogy a következő hetekben más pártok is a tettek mezejére lépnek, befejezik az együttműködés szavaival folytatott, eredménytelen kiszorítósdit. A liberális demokrata ellenzéki párt bízik abban, hogy más pártok is felismerik a választók elvárását, és visszaléptetik egyéni jelöltjeiket a győzni képes jelöltek javára” – írta közleményében a párt.

Emellett azonban Szigetvári Viktor, az Együtt miniszterelnök-jelöltje megerősítette, hogy a Jobbik javára nem lép vissza a párt, ezt azzal indokolta, hogy a párt nem hozna változást a Fideszhez képest.

MKKP: Mindenképp megemlítendő a Kétfarkú, ami szintén mind a 106 körzetben jelöltet akar állítani. És már jó előre elosztogatja a kampánypénzt, vagyis nyilván majd törekszik arra, hogy mindenhol indulni is tudjon, hogy biztosan átlépje az 1%-os küszöböt, ellenkező esetben vissza kell fizetni az államnak a 150-500 millió forint kampánypénzt. A Kétfarkú kezdeményezése amúgy egy nagyon cuki dolog lenne, de nem ezekben az időkben, amikor a Fidesz leváltásának legnagyobb ellensége az ellenzék széttagoltsága, és a párt 1-1,5%-a még sokat érhetne a közösben.

 

MKKP_RozsaSandor_Plakat_A4_01-javitva-JM-743x1024

Mindezekből csodálatosan látszik, hogy 2014-hez képest egy-két kivételtől eltekintve, szinte semmivel sem kompromisszumképesebbek a pártok. Mindenhol egyetlen ellenzéki jelölt indításáról szó sincs, és annak ellenére, hogy látjuk, hogy ez lenne az út a Fidesz leváltásához, előre láthatóan nagyon hasonlóan fognak kinézni a szavazólapok, mint négy éve. Akkor a Fidesz-KDNP ellen külön indult a Jobbik, az LMP,  az MSZP–EGYÜTT–DK–PM–MLP csoportosulás mellett sok kicsi kamupárt is. Tudjuk, mi lett a vége. Ez, ami most van.

„Akár Veszprémben, akár Tapolcán az időközi országgyűlési választásokon, akár most Hódmezővásárhelyen több ellenzéki jelölt volt, és az emberek mindig bölcsen tudták, hogy ki a legerősebb. Úgy vélem, hogy az országgyűlési választáson is tudni fogják. Nem a pártok megegyezése fogja elhozni a kormányváltást, a pártoktól ilyet, úgy gondolom, nem érdemes várni. Az emberek összefogására van szükség, és az embereknek a józan, bölcs döntésére.” – Vona Gábor 2018.02.26.

 

tetszett_a_cikk3

 

 • Gulogulo

  Hogy a Jobbik miért ilyen makacs, arra nekem más sejtésem van: PAKS2.
  És úgy általában, nagyon nem lenne jó Putyinéknak ha a falovuk fölborulna.

 • fixman

  A kétfarkúakat be kéne tiltani, mert bohócot csinálnak a politikusokból. Ugyaneért adtam nekik az ajánlásomat, mert EZT A POLITIKAI STILUST kéne inkább betiltani. Konkrétan: aki hüjjjjének nézi a választót (aki mindent fizet!) el kéne tanácsolni attól, hogy politizáljanak…

 • doktor.dikhed

  Hódmezővásárhelyen egy független és hiteles emberre szavaztak. A pártokból értelemszerűen hiányoznak a független politikusok. Az Mszpből, a Dkból és szerintem a Jobbikból pedig a hitelesek is.

  Emlékszünk mi történt, amikor ész nélkül akartak leváltani a választók egy pártot? Megkaptuk a Fideszt. Most a nagy pánikban szavazzunk egy Mszp-Dk dominálta összefogásra. Tőlük várjuk a csodát? Azoktól, akik elhozták nekünk a Fidesz rémuralmat? Kösz nem.

  Az Lmp hiteles, a korrupció ellen konzekvensen küzdő pártként megkapja a szavazatom. Amíg nem áll össze a Fidesz vörös párjával.

  • Virág et.

   Ebből a mentalitásból él a Fidesz 8. éve. Hogy senki nem akar mégegyszer hibázni, ezért inkább széforgácsolódik, ennek köszönhető, hogy napont a szemedbe köpnek NER-kegyeltek, holott Vásárhely jól megmutatta a valós támogatottságukat. Kisebbségben vannak.
   Ameddig megy ez a finnyáskodás, ujjeltartás, addig Orbán marad a miniszterelnök. Részben neked is köszönhetően. Gondolj erre majd akkor, amikor áprilisban eredményt hirdetnek.

   • doktor.dikhed

    Nézőpont kérdése. Szerintem a pánik szavazóknak köszönhetjük a fideszt. Most megint lesz egy pánikszavazás, és talán hatalomra kerülnek újra azok akik a fideszhez hasonlóan alkalmatlanok, aztán majd megint a pánik és jön egy újabb fideszhez hasonló rémuralom, csak most még hosszabban.

    Viszont ha a fidesznek nem lesz egyértelmű többsége, és.hiteles pártok és politikusok erősödnek, nem az elhasznált, dilettáns ellenzékiek, akkor hosszú évek alatt le lehet építeni a fidesz hatalmát. Csak mi nem szeretünk hosszú éveket dolgozni. Csodát várunk és már holnapra… Csoda nem lesz. Egy választás alatt nem lehet helyrehozni, amit hosszú évek alatt tettek tönkre. Akik már egyszer alkalmatlanok voltak, nem lesznek hirtelen alkalmasak, de ne legyen igazam.

    • Virág et.

     A fidesz pontosan annyira, hanem jobban elhasználódott, mint az ellenzék, ahol a régi arcok 90%-a már amúgy is lekopott. Nézd meg a Bajnai előtti utolsó szoci kormányt és aztán vesd össze azzal, hogy ebből hányan vannak még az országos politikában. Szilvásy? Veres? Lamperth? Draskovics? Szekeres? Kiss Péter szegény már nem él, de Puch sem aktív, ahogy Lendvai, Kovács László vagy Juhász sem. Lényegében a harmadik-negyedik vonal került 2010 után előtérbe. Mesterházy? Sportügyi államtitkár volt. Molnár? Kerületi politikus. Botka? Városi politikus. Akik 2010 előtt alakították a magyar baloldali politikát, abból jószerivel csak a Feri van meg a saját törpepártjában. A szociknál viszont teljesen eltűnt az első sor. Részben volt aki már túl öreg, esetleg meg is halt, mások meg egyszerűen visszavonultak vagy hátrébb léptek.

     Ez a fajta kritika jó lenne, ha mindkét oldalra vonatkozna. Olyat nem lehet játszani, hogy a fideszes-kdnp-s dinoszauruszok, azok okék, velük semmi baj, de az ellenzékre ne szavazzunk már, mert azok “elhasználódtak”. Két teljes ciklust vártunk. Közben Orbán, Mészáros álarca mögött Európa és a világ egyik leggazdagabb embere lett. Jobban gazdagodott tavaly, mint Mark Zuckerberg. Most a 8. év után a 12. évről beszélünk. Hány évet kéne várni szerinted? 50-et? Annyit a komcsik nem voltak itt és nézd meg, mi lett az országból.

     • doktor.dikhed

      Szó sincs róla, hogy a fideszes politikusok rendben vannak. Ha lehetne, azonnal leváltanám őket, de nem a fidesz szövetségesével (mszp), vagy a borzasztóan kártékony Gyurcsánnyal. Sajnos, az mszp kiépített szervezete nagy hatalom, hiába csökken a támogatottságuk, ahogy korábban is, bedarálják a szövetségeseiket.

      A kirakatarcok meg változnak, de hogyan sikerült eddig a párt megújulása? Ja, sehogy. Nem történt meg.

      A Fidesz-Mszp kézfogásnak köszönhetően tartunk ott ahol, és pont azért van annyi inaktív szavazó, mert az Mszp még mindig fontos ellenzéki párt.

      Csak az inaktív szavazók mozgósításával lehetne végre leváltani a Fideszt, de ez nem fog menni, amíg nem tűnik el a politikából az Mszp és a szörnyszülött utódpártjai.

     • Virág et.

      Az a baj a gondolatmeneteddel, hogy ha az MSZP el is tűnne (nem fog), akkor sem oldódna meg semmi. Csak tovább nőne a pártonkívüli bizonytalanok száma. Mert ma baloldali párt nincs más, csak ők, a “szörnyszülött utódpártok” és a DK. Baloldali szavazó viszont van. Azzal, ha kiveszed a baloldali pártot az egyenletből, aztán nincs a helyén semmi, azzal csak azt éred el, hogy még több ember nem fog elmenni szavazni. Ezzel lényegében a fidesznek kedvezel, neki az alacsony részvétel a győzelem, mert akkor a kisebbségük máris relatív többség lesz.
      És nem, az LMP, a Momentum (haha) nem baloldali pártok. Sőt, egyébként az Együtt sem az, ha már. A Munkáspárt meg pláne nem, főleg a mostani fideszes kiegyezés után.

      Az mszp nem a fidesz partnere. Egyes mszp-s politikusok lettek szépen megvásárolva. Ezeket ki kell szűrni, de a párt és annak infrastruktúrája megkerülhetetlen. És nem valami misztikus külső okokból, hanem mert a szavazópolgárok egy jelentős része ma is támogatja őket. Álságos ez a folyamatos problémázás a szocikkal. Amíg nem volt DK, addig a kifogás pl. Schiffer részéről az volt, hogy ő Gyurcsánnyal nem fog egy platformon lenni. Aztán amikor a szocik szétváltak Gyurcsánytól, akkor meg kerestek más kifogást. Az ilyen mentalitás csak a fideszt segíti, ebből él 8 éve.

  • Sárdi János

   Miről beszélsz? Márki-Zay független? Mitől? Talán az igazmondástól!

 • péter Pacsker

  Soros szembesül a választások eredményével…
  “Vona egy velőtrázó Allah akbar kiáltással legyantázta lábait, majd …”
  https://youtu.be/0ks_pH9aJ1w

  • politikailag semleges nick

   A fideszesek valahogy qrvára nem értik az internetet és a mémeket. Ilyen videókat egy esemény után szokás csinálni.

 • Lévai András

  Valójában annyi történt Vásárhelyen, hogy egy helyben ismert és elismert emberkét választottak meg polgármesternek aki a Jobbik támogatásával indult. Mögé álltak be a demokratikusnak önelnevezett ellenzék pártjai, ha nyíltan indulnak összefogásként, esélyük sem lett volna.
  A kérdés csak az, 8-án a Fidesz vagy a Jobbik fog nyerni a választókerületben.

 • Virág et.

  Vonának abban igaza van, hogy a választókon fog múlni minden. Van olyan, hogy soft-visszalépés is. Pl. hogy az adott körzetben esélytelen jelöltet indít a másik párt, nem is nagyon kampányol érte, ezzel finoman jelezve és tolva a választókat, hogy a másik párt jelöltjét támogassák. Ilyenre volt már példa a történelemben, most is lesz.
  Egyébként érthető, hogy a Jobbik nem akar együttműködni a szocikkal és fordítva. Mindkét párt szavazói között vannak szép számmal, akiknek ez elfogadhatatlan lenne, ezért más út nagyon nem marad, mint a soft együttműködés, a színfalak mögött.

  A lényeg, hogy aki kormányváltást akar, annak helyi szinten kell okosnak lennie: tudnia kell, hogy melyik jelölt a legesélyesebb és lenyelni az esetleges nemtetszését is, aztán beikszleni rá. Amíg még marad valami ebben az országban, amit meg lehet menteni.

  • Ferenc Tollner

   Abszolút igaz. Listára mindenki oda szavaz, ahová akar, de egyéni jelöltre csak egyre szabad. Nem tudom a pártok miért nem mondják meg,/ ismerik el/, ha a jelöltjüknek nincs esélye. Ilyen a Hatvani körzet a szocialisták részéről. Bízok benne , hogy ebben a körzetben is tudják a választók, hogy kire tegyék az X,-et, hogy ne Szabó Zsolt nyerjen.

 • Állatbarát

  Így lenne telitalálatom a lottón ahogy ezt előre lehetett sejteni. Barom ez az ellenzék.

  • Babakék

   Vastagbőr most hülyeségeket ír és ezzel árt. Nem nyilvánosan fognak egyezkedni!

 • Vidéki

  Eric a komisz nem hangsúlyozza ki, hogy, hogy Hódmezővásárhelyen egy független, de az ellenzék által támogatott jelölt nyert.
  Ha az országgyűlési választásokon hasonló eredményt akarna elérni az ellenzék, akkor minden jelöltjét vissza kellene léptetni és helyettük mindenütt független jelölteket kellene indítani, egységesen támogatva mindegyiket.
  Ez általános vad hörgést indítana el a visszaléptetett jelöltek körében.

  A parlament összetétele, ha mindenütt követnék Hódmezővásárhely példáját, úgy alakulna, hogy több lenne a független képviselő, mint a pártok képviselői, pedig többszáz párt indulhat a parlamenti választáson. Ezek körében nagy lenne a sírás-rívás és fogaknak csikorgatása!

  Kalnoky úr (a Die Welt cikkének írója) is megemlékezett a hódmezővásárhelyi választásról.
  Der Wahl-Schock, der das System Orbán erschüttert
  A választási sokk, amely megrázza az Orbán rendszert)
  Von Boris Kálnoky | Stand: 26.02.2018 |

  A kommentálók (a Die Welt cikkéhez) nem estek kétségbe a hódmezővásárhelyi hírek hallatán. Ilyen kommentárok olvasható (nagy tetszés indexxel):

  “Aha, ha Orbán pártja nem rendelkezik abszolút többséggel, akkor egy szavazás sokkot idéz elő?
  Ha ez így van, akkor mi régóta sokk alatt vagyunk Németországban.”

  • Virág et.

   Azt ugye érted, hogy ez a logika áll Tarlósra is például? Vagy Bajnaira, aki szintén párton kívüliként lett jelölt? Meg a fél kormánya, Oszkóval és a többiekkel, akik sose voltak párttagok. Azt hiszem a baloldal 99.999999%-a boldogan visszafogadná a Bajnai-Oszkó-kormányt, szóval, amit leírsz, az egész elfogadható eredmény lenne.

   Egyébként ez régi taktika, volt idő, amikor a fidesz is gyakorolta (pl. Tarlós esetén még ma is gyakorolja), hogy független jelölt mögé áll be egy vagy több párt.

   • Vidéki

    Jó, de 106 körzetben nehezebb ezt megvalósítani!

    • Virág et.

     Ez tény. Nem lehetetlen, de nehéz. Egyébként nem kell 106 körzetben mindenhol független jelölt. Igazából nem is a jelölt függetlensége a legfőbb szempont, hanem a vállalhatósága. Hogy széles körben tudják az emberek támogatni. Ha ez egy párpolitikusnál van így az adott körzetben (pl. ahol a jobbik vagy mondjuk a szocik a hagyományosan erősek), akkor akár úgy is.

 • Ferenc Tollner

  A Magyar választók, ahol biztosan tudni lehet, /A Hatvani körzet nem az/ tudni fogják, hogy kire kell szavazni egyéniben. Az , hogy a pártok mit mondanak, nem lényeges, és senki nem fogja figyelembe venni az egyéni jelöltre szavazáskor.

 • Bogomil_hu

  Szerintem semmi sincs még lefutva a koordináció/együttműködés kérdésében.

 • abraka-dabra

  Szerintem tárgyalnak ezek a háttérben, csak nem kötik az orrunkra, meg legfőképpen a fideszére. Ha most nem tudják leváltani őket akkor nagy a baj, mert a hódmezővásárhelyi kudarcból -szerintem- sokat tanulnak 2022-re.

 • Kovács Lajos

  Hát melyik a legerősebb ellenzéki párt?
  A Jobbik.
  Most mindenki a Jobbik hátán akar bekerülni a hatalomba.
  1-2%-os pártokról van szó.
  Ha a Magyarok nem állnak be a jobbik mögé orbán megmenekül.

 • István

  És így lesznek a holokamuzós, cigányozós, gárdista fiúkból a demokrácia grál lovagjai.. Gratula.

 • Babakék

  Vastagbőr! Most mellényúltál. Azt meg egyenesen röhejesnek tartom, hogy Szél a legkompromisszum-készebb. Te melyik adást nézted eddig?

 • Miklós Gula

  “Demokratikus ellenzéki pártok”, LOL, mennyivel demokratikusabb az MSZP meg a DK, mint a Jobbik.
  Ad absurdum egyébként a Jobbik és az MSZP-P simán tudna koalíciós kormányt alapítani, ha nem hordanák ilyen magasan az orrukat, hanem néha megnéznék azt is, ami a lábuk előtt van. És még kisebb pártok identitása is megmaradna.

 • Sandor Novak

  Az elvtelenség is erény? Mióta?🤔

 • https://www.youtube.com/watch?v=0nVlwL9nn-A MKKP – Szavazz a győztesre !

  Ket hozzafuznivalo:
  – az MKKP-nak lesz 5-6%-a
  – es nem, nem fogjak sehonnan sem elvenni, mert aki odaszavaz, az kulonben el sem menne valasztani.

  Amugy nekem nemigen tunt fel, hoyg ezek a partok leteztek. Jo esetben tudom a vezetojuket (LMP eseten kettot is), de kurvara semmit nem csinaltak negy ev alatt. Minden alkalommal a civilek tettek valamit, ezek csak neztek okosan ki a fejukbol. Jo, a Jobbik neha nem tamogatta a kormanyt kivulrol, a Szel Berni meg nagyszeru transzparenseket tartott fel – de a budos eletben nem tortent semmi. Videken MTVA es Meszaros-lapok, kurvara semmit nem hallottak egy cosmo midnenrol, amirol a netrol lehet ertesulni. Ha ennyire keptelenek voltak meg magukat is megszervezni egy rakas szarral szemben, miert adnam rajuk a voksomat ?

 • plaszi laci

  Még egy új keletű “igazmondó” oldal… de ennek legalább a neve stimmel… mert az tuti, hogy tényleg jó vastag bőr van a képeteken… viszont, az általatok elmondottakon felül sokkal több a “közös pont” a balliberális pártok… pontosabban az “ellenzéki összeborulás” pártjai között … ugyanis tök egyformán elvtelenek, egyformán gerinctelenek, egyformán agyatlanok, egyformán hataloméhesek, a vezetéseik egyformán a saját “pozícióikat” féltő “megélhetési politikusokból” állnak … no és egyformán “bérpártok”…