Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Mindössze egyetlen napig reménykedhettünk, hogy az ellenzék képes az összefogásra

 

Miután a vasárnapi hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választáson a független, de az ellenzék által támogatott Márki-Zay Péter bucira verte a Fidesz jelöltjét, joggal reménykedhettünk, hogy az ellenzék a jó példát látva észbe kap és több hajlandóságot mutat majd az együttműködésre az áprilisi választásokon. Most, 24 óra elteltével látjuk, hogy valószínűleg a legtöbb körzetben nem így lesz. Szörnyű.

[sharedcontent slug=”cikk-kozepi-hirdetes”]

Nem tudom, hogy a magyar nép tudna-e ennél világosabban üzenni a politikai elitnek és a Fidesznek, hogy elege van a mostani rezsimből és változást szeretne. És nem 4, vagy 8 év múlva, hanem már most áprilisban. Nem tudom mit kellene tenniük az embereknek, hogy átmenjen az üzenet? Az égre mégsem írhatják ki a hódmezővásárhelyiek, azt amit mi mind gondolunk. De amit tehettek, megtették. Fogta magát és elment 13.076 ember, és a Fidesz ellen szavazott, o ráadásul ott, ahol 4 éve mindössze ötezren tették ugyanezt, de akkor is széttagoltan.

grafikon: Index.hu

grafikon: Index.hu

 

Ma vártuk az elemzéseket és a reakciókat az ellenzéki oldalról. S vártuk a hajlandóságot, hogy kövessék azt a jó példát, amivel Lázár városában verték meg a kormánypártot. Vártuk, de a legtöbb párttól csak feltételeket, makacskodást és elutasítást láttunk.

Jobbik: A jobbikos Dúró Dóra szerint a fő tanulság az, hogy a Fidesz legyőzhető, ha a szavazók a legesélyesebb ellenzéki jelöltet támogatják, de “semmilyen tárgyalás nem képzelhető el a Jobbik és az MSZP között, a szocialisták már nem képviselnek erőt, s mivel könnyen lehet, hogy ki fognak esni a parlamentből, a rájuk adott szavazatok elvesznek”.

Ezen kívül a Jobbik más pártokkal sem készül tárgyalni a választásokig. Dúró az LMP-nek külön odacsapott egyet: szerinte azzal, hogy nem hozták nyilvánosságra 106 egyéni jelöltjüket, azt sugallják, nincsenek is meg az embereik, így komolytalan párt képét mutatják.

Hogy a Jobbik miért ilyen makacs, arra mindössze egy felvetésem van. Mégpedig az, hogy azt hiszik, hogy mint legerősebb ellenzéki párt mögé, bizony majd beállnak a választók mögéjük még akkor is, ha senki nem lép vissza a javukra. Hogy ez mire lehet elég, azt nem tudom, de azt igen, hogy a teljes felnőtt lakosság körében jelenleg kb 10%-on álló Jobbik sosem lesz kormányzóképes erő önállóan, és azzal pedig, hogy ők a második legerősebb párt az országban, kitörölhetik.

LMP: Mikor pár hete Szél Berni megkereste a Momentumot és együttműködést ajánlott, már látszott, hogy az LMP a legkompromisszumkészebb part, az összes közül. Ezt a gondolatot tovább erősíti Hadházyék mai nyilatkozata, miszerint a zöld párt elnöksége múlt héten – tehát már a hódmezővásárhelyi választás előtt – határozatot hozott arról, hogy tárgyalásokat kezdeményez az MSZP-Párbeszéd szövetséggel és a Jobbikkal az egyéni választókerületekben való indulásról. Az ajánlat szerint az LMP arról akar megállapodni a két párttal, hogy minden körzetben a legesélyesebb ellenzéki jelölt álljon csak rajthoz, és csak őt támogassák a helyi erők kampányai. Fent olvashattuk, hogy a Jobbik erre már be is intett…

MSZP – Párbeszéd: Karácsony Gergely sem túl boldog, hogy meg kellene egyezni a Jobbikkal, ráadásul a párt már korábban megállapodott a Gyurcsány vezette Demokratikus Koalícióval arról, hogy nem indulnak közös listán, helyette egymás között felosztották a körzeteket 60-46 arányban az MSZP javára.

A szocialista párt amúgy sajtótájékoztatót tartott hétfő délelőtt, de ott Molnár Gyula elnök és Karácsony Gergely csak a „demokratikus ellenzéki pártok” közötti választási együttműködésről beszéltek. Molnár konkrétumként csupán annyit mondott, hogy szerinte március 15-ig meg kellene állapodni az esélyes jelöltekről.

DK: Gyurcsány azt mondta, a demokratikus ellenzék süket, ha nem hallja, hogy az egyéni körzetekben nincs helye közöttük versengésnek.  Az együttműködő demokratikus pártok a Fidesz legerősebb ellenfelei, ezért ha mindenütt csak egy jelöltet indítanak, akkor ők lesznek a legerősebb kihívók. A korábbi miniszterelnök azt is kifejtette, az LMP-vel csak úgy lehet megállapodni, hogy abban az MSZP is részt vesz, hiszen a DK és a szocialisták korábban ugye már elosztották egymás között az egyéni körzeteket. Hangsúlyozta, nem szükséges mind a 106 körzetben megállapodniuk az LMP-vel, de 15-20-ban ajánlatos lenne egy korlátozott együttműködés. 

“Ha a többi ellenzéki párt megállapodik a Jobbikkal, akkor gondolkodni kell” – mondta annak kapcsán, hogy együttműködnének-e Jobbikkal. Hangsúlyozta, hogy a választóik egy része bárkire hajlandó szavazni, ha leválthatják a Fideszt, egy másik részük viszont azt mondja, hogy nem támogatja a Jobbikkal együttműködő pártokat.

“Ez egy végtelenül nehéz, bonyolult, erkölcsi, politikai dilemma, amit lehet, hogy újra kell gondolni így a hódmezővásárhelyi választás után, de óvnék mindenkit attól, hogy ne értse, vannak bizonyos elvek, amelyekhez meg kell próbálni ragaszkodni a politikában”

Momentum:  A párt továbbra is a jelöltállításhoz szükséges aláírásgyűjtésre koncentrál, amit március 5-ig szeretnének befejezni. A koordinált indulásról csak ezután tárgyalnának más pártokkal. Hajnal Miklós, a párt szóvivője szerint ekkor látszik, ki hol tudott saját jelöltet indítani. A Momentum korábban már közölte, hogy három feltétellel hajlandó visszaléptetni jelöltjeit más pártok javára:

– ha hiteles ellenzéki jelölt van,

– ha a jelöltnek van matematikai esélye győzni,

– és hogy a többi párt is megtegye ezt, különben nincs értelme. (Köszi Jobbik)

A Momentum emellett nem csatlakozik azokhoz a tárgyaláshoz, amit az LMP kezdeményezett az  MSZP-Párbeszéd szövetséggel  az egyéni választókerületekben való indulásról. Hajnal megjegyezte, hogy a Momentum korábban küldöttgyűlési határozatban mondta ki, hogy nem köt választási együttműködést másik párttal. Ez pedig most is köti a párt vezetését. A Momentum keménykedése is óriási kérdőjel, én személy szerint kételkedem benne, hogy jelenleg a párt képes lenne önállóan hozni az 5%-os parlamentbe jutási küszöböt. Lehet, hogy ők még megenyhülnek és beállnak listán az LMP mellé.

Együtt: Juhász Péter 1%-os törpepártja kompromisszumkésznek mutatkozik. Már korábban jelezték, hogy 2-2 LMP-s, DK-s és MSZP-s jelölt javára is visszalépnek.

„Az Együtt bízik abban, hogy a következő hetekben más pártok is a tettek mezejére lépnek, befejezik az együttműködés szavaival folytatott, eredménytelen kiszorítósdit. A liberális demokrata ellenzéki párt bízik abban, hogy más pártok is felismerik a választók elvárását, és visszaléptetik egyéni jelöltjeiket a győzni képes jelöltek javára” – írta közleményében a párt.

Emellett azonban Szigetvári Viktor, az Együtt miniszterelnök-jelöltje megerősítette, hogy a Jobbik javára nem lép vissza a párt, ezt azzal indokolta, hogy a párt nem hozna változást a Fideszhez képest.

MKKP: Mindenképp megemlítendő a Kétfarkú, ami szintén mind a 106 körzetben jelöltet akar állítani. És már jó előre elosztogatja a kampánypénzt, vagyis nyilván majd törekszik arra, hogy mindenhol indulni is tudjon, hogy biztosan átlépje az 1%-os küszöböt, ellenkező esetben vissza kell fizetni az államnak a 150-500 millió forint kampánypénzt. A Kétfarkú kezdeményezése amúgy egy nagyon cuki dolog lenne, de nem ezekben az időkben, amikor a Fidesz leváltásának legnagyobb ellensége az ellenzék széttagoltsága, és a párt 1-1,5%-a még sokat érhetne a közösben.

 

MKKP_RozsaSandor_Plakat_A4_01-javitva-JM-743x1024

Mindezekből csodálatosan látszik, hogy 2014-hez képest egy-két kivételtől eltekintve, szinte semmivel sem kompromisszumképesebbek a pártok. Mindenhol egyetlen ellenzéki jelölt indításáról szó sincs, és annak ellenére, hogy látjuk, hogy ez lenne az út a Fidesz leváltásához, előre láthatóan nagyon hasonlóan fognak kinézni a szavazólapok, mint négy éve. Akkor a Fidesz-KDNP ellen külön indult a Jobbik, az LMP,  az MSZP–EGYÜTT–DK–PM–MLP csoportosulás mellett sok kicsi kamupárt is. Tudjuk, mi lett a vége. Ez, ami most van.

„Akár Veszprémben, akár Tapolcán az időközi országgyűlési választásokon, akár most Hódmezővásárhelyen több ellenzéki jelölt volt, és az emberek mindig bölcsen tudták, hogy ki a legerősebb. Úgy vélem, hogy az országgyűlési választáson is tudni fogják. Nem a pártok megegyezése fogja elhozni a kormányváltást, a pártoktól ilyet, úgy gondolom, nem érdemes várni. Az emberek összefogására van szükség, és az embereknek a józan, bölcs döntésére.” – Vona Gábor 2018.02.26.

[sharedcontent slug=”cikk-vegi-hirdetes”]

Megosztás