Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma mentette meg Mészáros Lőrinc seggét

 

Hiába kötelezi Mészáros Lőrinc felcsúti fociakadémiáját a bírósági ítélet, sajnos egy EMMI-ellenőrzés miatt épp nem tudja kiadni a kért számlákat és szerződéseket a TAO-pénzekről. Azokat a szerződéseket, melyekről PONT semmiféle másolat nincs, és amelyeken a minisztérium akár egy évet is ülhet. 

[sharedcontent slug=”cikk-kozepi-hirdetes”]

Nem akarok túlságosan visszamenni az időben, mert pontosan tudjuk miről is van szó. A Mészáros-akadémia nyeli a TAO-s pénzeket mint kacsa a nokedlit, 2011 óta bő 16 milliárd forint lett odaítélve nekik.

Ebből tavaly költöttek:
– 1,3 milliárdot a luxy Sportcsarnok bővítésére
– 1,2 milliárdot tereprendezésre…what?
– 155 milliót  egy teakonyhára beépített gépészettel 
– 121 milliót kondícionáló eszközökre
– 4 milliót testösszetétel-analizáló készülékre
– az akadémia 102 dolgozójának bérére

stb stb

Baromi nagy pénzek ezek, hogy a felcsúti fiúk luxuskörülmények között edzhessenek, és nemzetközileg is jó eredményeket érhessenek el. Muhaha. Na de nem szemétkedek, nem a focista tehet róla, hogy ilyen a rendszer és a képzés. Ő itt csak a „termék”, a rosszabb minőségű, a luxus gyárból…

Visszatérve,  ugye a TAO-s pénzeket nem tegnap kezdték el osztogatni. A – DK adatigénylése nyomán – Lőrincnek pedig most azzal kellene elszámolnia, hogy a  2013 januárja és 2015 novembere között odaítélt  pénzeket mégis mire költötte? Nagyon nem akarja elmondani! Pedig a Kúria  október végén kimondta az ügyben a végső ítéletet, miszerint bizony, ki kell adni a papírokat… (A Transparency International Magyarország (TI) még 2016-ban indított pert annak érdekében, hogy kiderüljön: mely cégek utalják a társasági adójukat az államkassza helyett sportszervezeteknek, és kiknél landol ez a pénz, és a klubbok mire költik. Az EMMI és a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) elleni pert jogerősen megnyerték. Amúgy a TI-t a kormány és a lakájmédia természetesen sorosbérencnek tartja.

Számlák és szerződések helyett viszont Mészáros levelet küldött a DK politikusának, Földi Juditnak, amelyben azt írja, hogy a sportért felelős miniszter, Balog Zoltán hivatalból utóellenőrzést rendelt el, és emiatt épp nem áll rendelkezésre a kért dokumentáció. A törvény szerint az Emberi Erőforrások Minisztériumának egy éve van rá, hogy a vizsgálatot lefolytassa. Lőrinc pedig majd kiadja a papírokat, ha visszakapta, azokról ugyanis semmilyen másolata sincs, se papíron, se elektronikusan.

„A fentiekre való tekintettel megkeresésükre a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány önhibáján kívüli okból nem tud eleget tenni. Természetesen a fent említett utóellenőrzés befejezése után az ellenőrző hatóság visszajuttatja majd részünkre az adatigénylésük tárgyát képező dokumentációt, és annak visszaérkezése után, megfelelő határidőn belül érdemben tudunk majd válaszolni az adatigényléssel kapcsolatos megkeresésükre”

Életszerű, nemde?

Földi Judit szerint sem az. Az ellenzéki politikus szerint az október 24-én elrendelt utóellenőrzést azért húzták elő a kalapból, mert sejteni lehetett, hogy a Kúria is elmeszeli az akadémiát, és ezzel a húzással próbálják meg elkerülni, hogy a választás előtt ki kelljen adni az elszámolást. Azt már csak én teszem hozzá, hogy, milyen szépen nézne ki, ha Orbán veje után a legjobb barátja is egy ilyen finom visszaéléses ügybe keveredne.

Megjegyzendő, hogy az utólagos ellenőrzést egy olyan jogszabálymódosítás tette lehetővé az EMMI számára, amit nem sokkal azután illesztettek a TAO-törvénybe, hogy a Tl párhuzamosan futó adatigénylési perében 2017 tavaszán a bíróság másodfokon, jogerősen is kimondta, hogy a TAO-támogatás közpénz, és a papírokat bizony ki kell adni. Ugye ez után került a Kúriához az ügy… Mennyit vakarhatták ezen a fejüket a kormánynál…

Természetesen az ördög nem alszik, a – számunkra – legrosszabb forgatókönyv az lenne, ha ne adj Isten az EMMI-nél valahogy elkeverednének a papírok – így másolat híján – sosem tudnánk meg, hogy Lőrincék mire is költötték 2013 és 2015 között azt a rengeteg milliárd forintnyi közpénzt az akadémián.

[sharedcontent slug=”cikk-vegi-hirdetes”]

 

Megosztás