Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Régi időket idéz a Fidesz adománykérése

 

Az első világháború idején hadikölcsön, aztán népszövetségi kölcsön, majd az ’50-es években békekölcsön volt. Most az ország védelméért, a Soros-terv ellen gyűjt a Fidesz.

[sharedcontent slug=”cikk-kozepi-hirdetes”]

Ahogy mondani szokták, a történelem kisebb-nagyobb eltérésekkel ugyan, de mindig ismétli magát.

1914-18: Hadikölcsön

„A korabeli becslések szerint Magyarország I. világháborús kiadásainak összege mintegy 32,7 milliárd koronára – a háború előtti normál éves állami bevétel harmincszorosára – rúgott, amelynek 95%-át kölcsönből, ezen belül 53%-ot a hadikölcsön-jegyzésekből befolyt pénzből fedezték. 1914 novembere és 1918 júniusa között nyolc alkalommal került sor kötvénykibocsátásra, melyek során 15,6 milliárd korona értékben jegyeztek nemcsak magánszemélyek, hanem törvényhatóságok és különféle pénzalapok is. (…)

A hadikölcsön maga 5 ½ – 6%-kal kamatozó állampapírt jelentett, melyet többféle címletben is megvásárolhattak, akár 50–10.000 korona értékig. A féléves kamatot a kötvényhez csatolt szelvények beváltásával lehetett felvenni.

A valóban csábító (bár sajnos a későbbiekben be nem váltott) pénzügyi ígéretek mellett a propaganda legfőbb érve azonban természetesen a hazafias kötelezettség hangsúlyozása volt.” – részlet a Magyar Nemzeti Levéltár Pest Megyei Levéltárának cikkéből, további infók és képek itt.

 

hadikolcson

1924-től: Népszövetségi kölcsön

Az I. világháború és a háborús veszteségek, a trianoni békediktátum súlyos terheket rótt Magyarországra, felgyorsult az infláció, vagyis a pénz elértéktelenedett. A kormány eleinte különböző módszerekkel próbálta megoldani a helyzetet, majd ezek eredménytelensége után 1923-ban belátta, hogy a magyar gazdaság rendbetétele nem fog menni hosszú lejáratú külföldi kölcsön nélkül.

Hosszas tárgyalások után végül 1924-ben kapott az állam 250 millió aranykorona értékű hitelt húsz évre a Népszövetségtől (kb. a korabeli IMF ill. ENSZ) nagyon kedvezőtlen (alacsony kibocsátási árfolyam, de 7,5 százalékos kamat) és szigorú (Magyar Nemzeti Bank létrehozása, népszövetségi ellenőr) feltételekkel. 1926-ra stabilizálódott a gazdaság. Bővebb infók itt és itt.

„Örömmel és megelégedéssel veszem annak hírét, hogy a népszövetségi kölcsön magyar trancheának jegyzése teljes sikerrel járt. A magyar társadalom bebizonyította, hogy nemcsak tudatában van annak, mi a kötelessége a nemzet összességével szemben, hanem józan mérlegeléssel meg tudja keresni tőkéjének legjobban gyümölcsöző befektetését is” –  Korányi Frigyes pénzügyminiszter, 1924

nepszovkolcson

1950-55: Békekölcsön

„A BÉKEKÖLCSÖN csakúgy, mint az ötéves tervkölcsön, a dolgozó nép saját államának nyújtott kölcsön, melynek révén saját sorsát fogja előrelendíteni.

A BÉKEKÖLCSÖN ötéves tervünk fejlesztését, államhatalmunk további megerősítését, a béke ügyét szolgálja.

A BÉKEKÖLCSÖN minden forintja egy-egy csapás az imperialista kalandorokra, válasz gyalázatos háborús terveikre!

(…)

Jegyezzen mindenki BÉKEKÖLCSÖNT! Szolgáljuk ezzel is a béke, a haladás ügyét, boldog, erős, független hazánk jövőjét!” – A Magyar Népköztársaság kormányának felhívása a békekölcsön jegyzésre, 1950. szeptember 28.

bekekolcson

2010. január: Fideszes adománygyűjtés az „elmúlt nyolc év” ellen

A 8 éve ellenzékben lévő párt elnöke, Orbán Viktor a tavaszi választásokra hivatkozva adománykérő levelet és csekket postázott a lakosság egy részének. A (korábbi) szavazóiknak, szimpatizánsaiknak, ill. azoknak, akik egyszer valahol megadták az elérhetőségüket a pártnak.

„Én a Fidesz elnökeként arra vállalkozom, hogy együtt, minden jó szándékú magyar emberrel összefogva, megújítjuk hazánkat, és kivezetjük az elmúlt nyolc év zsákutcájából. (…)

Kérem, még ma küldje el nagylelkű támogatását. Ne feledje: itt az idő, hogy Magyarország újra sikeres legyen!”

ovlevel2010-1

ovlevel2010-2

2014. január: Fideszes adománygyűjtés a rezsidémon ellen

„Újra össze kell fognunk, hogy tovább tudjuk csökkenteni a rezsiköltségeket. (…)

Az Ön lakóhelyéhez közel ismét tanácskozást tartunk, ahol egyeztetjük a rezsicsökkentés megvédéséhez szükséges terveinket.

Most az a legfontosabb, hogy megszervezzük magunkat. Ezért a tanácskozáson a rezsicsökkentés eredményeinek védelmére létrehozzuk a Magyar Csapatot. (…)

Ha pénzadománnyal is hozzá tud járulni a küzdelemhez, akkor ezt – az Ön által megjelölt összeggel – a mellékelt csekkel tudja megtenni.” – fotó: 24.hu

ovlevel2014

2018. január: Fideszes adománygyűjtés a Soros-terv ellen

„A tét nem kisebb, mint hogy Magyarország megmaradhat-e magyar országnak. Útjában állunk a Soros-tervnek, amely le akarja bontani a határkerítést, fel akarja számolni a nemzeti kormányokat, és azt szeretné elérni, hogy Magyarországból is bevándorlóország legyen. (…)

Nem hagyhatjuk, hogy mások döntsenek helyettünk. Meg kell védenünk az eredményeinket. (…)

Azzal a kéréssel fordulok Önhöz, hogy amennyiben lehetőségei engedik, adományával Ön is járuljon hozzá ehhez a küzdelemhez, és támogassa a Fidesz kampányát annak érdekében, hogy felhívásunkat mindenhova eljuttathassuk.

Védjük meg Magyarországot!” – fotó: Simicska Ádám

ovlevel2017

 

[sharedcontent slug=”cikk-vegi-hirdetes”]

Megosztás