Régi időket idéz a Fidesz adománykérése

hadikolcson2

 

Az első világháború idején hadikölcsön, aztán népszövetségi kölcsön, majd az ’50-es években békekölcsön volt. Most az ország védelméért, a Soros-terv ellen gyűjt a Fidesz.

 

 

Ahogy mondani szokták, a történelem kisebb-nagyobb eltérésekkel ugyan, de mindig ismétli magát.

1914-18: Hadikölcsön

“A korabeli becslések szerint Magyarország I. világháborús kiadásainak összege mintegy 32,7 milliárd koronára – a háború előtti normál éves állami bevétel harmincszorosára – rúgott, amelynek 95%-át kölcsönből, ezen belül 53%-ot a hadikölcsön-jegyzésekből befolyt pénzből fedezték. 1914 novembere és 1918 júniusa között nyolc alkalommal került sor kötvénykibocsátásra, melyek során 15,6 milliárd korona értékben jegyeztek nemcsak magánszemélyek, hanem törvényhatóságok és különféle pénzalapok is. (…)

A hadikölcsön maga 5 ½ – 6%-kal kamatozó állampapírt jelentett, melyet többféle címletben is megvásárolhattak, akár 50–10.000 korona értékig. A féléves kamatot a kötvényhez csatolt szelvények beváltásával lehetett felvenni.

A valóban csábító (bár sajnos a későbbiekben be nem váltott) pénzügyi ígéretek mellett a propaganda legfőbb érve azonban természetesen a hazafias kötelezettség hangsúlyozása volt.” – részlet a Magyar Nemzeti Levéltár Pest Megyei Levéltárának cikkéből, további infók és képek itt.

 

hadikolcson

1924-től: Népszövetségi kölcsön

Az I. világháború és a háborús veszteségek, a trianoni békediktátum súlyos terheket rótt Magyarországra, felgyorsult az infláció, vagyis a pénz elértéktelenedett. A kormány eleinte különböző módszerekkel próbálta megoldani a helyzetet, majd ezek eredménytelensége után 1923-ban belátta, hogy a magyar gazdaság rendbetétele nem fog menni hosszú lejáratú külföldi kölcsön nélkül.

Hosszas tárgyalások után végül 1924-ben kapott az állam 250 millió aranykorona értékű hitelt húsz évre a Népszövetségtől (kb. a korabeli IMF ill. ENSZ) nagyon kedvezőtlen (alacsony kibocsátási árfolyam, de 7,5 százalékos kamat) és szigorú (Magyar Nemzeti Bank létrehozása, népszövetségi ellenőr) feltételekkel. 1926-ra stabilizálódott a gazdaság. Bővebb infók itt és itt.

“Örömmel és megelégedéssel veszem annak hírét, hogy a népszövetségi kölcsön magyar trancheának jegyzése teljes sikerrel járt. A magyar társadalom bebizonyította, hogy nemcsak tudatában van annak, mi a kötelessége a nemzet összességével szemben, hanem józan mérlegeléssel meg tudja keresni tőkéjének legjobban gyümölcsöző befektetését is” –  Korányi Frigyes pénzügyminiszter, 1924

nepszovkolcson

1950-55: Békekölcsön

“A BÉKEKÖLCSÖN csakúgy, mint az ötéves tervkölcsön, a dolgozó nép saját államának nyújtott kölcsön, melynek révén saját sorsát fogja előrelendíteni.

A BÉKEKÖLCSÖN ötéves tervünk fejlesztését, államhatalmunk további megerősítését, a béke ügyét szolgálja.

A BÉKEKÖLCSÖN minden forintja egy-egy csapás az imperialista kalandorokra, válasz gyalázatos háborús terveikre!

(…)

Jegyezzen mindenki BÉKEKÖLCSÖNT! Szolgáljuk ezzel is a béke, a haladás ügyét, boldog, erős, független hazánk jövőjét!” – A Magyar Népköztársaság kormányának felhívása a békekölcsön jegyzésre, 1950. szeptember 28.

bekekolcson

2010. január: Fideszes adománygyűjtés az “elmúlt nyolc év” ellen

A 8 éve ellenzékben lévő párt elnöke, Orbán Viktor a tavaszi választásokra hivatkozva adománykérő levelet és csekket postázott a lakosság egy részének. A (korábbi) szavazóiknak, szimpatizánsaiknak, ill. azoknak, akik egyszer valahol megadták az elérhetőségüket a pártnak.

“Én a Fidesz elnökeként arra vállalkozom, hogy együtt, minden jó szándékú magyar emberrel összefogva, megújítjuk hazánkat, és kivezetjük az elmúlt nyolc év zsákutcájából. (…)

Kérem, még ma küldje el nagylelkű támogatását. Ne feledje: itt az idő, hogy Magyarország újra sikeres legyen!”

ovlevel2010-1

ovlevel2010-2

2014. január: Fideszes adománygyűjtés a rezsidémon ellen

“Újra össze kell fognunk, hogy tovább tudjuk csökkenteni a rezsiköltségeket. (…)

Az Ön lakóhelyéhez közel ismét tanácskozást tartunk, ahol egyeztetjük a rezsicsökkentés megvédéséhez szükséges terveinket.

Most az a legfontosabb, hogy megszervezzük magunkat. Ezért a tanácskozáson a rezsicsökkentés eredményeinek védelmére létrehozzuk a Magyar Csapatot. (…)

Ha pénzadománnyal is hozzá tud járulni a küzdelemhez, akkor ezt – az Ön által megjelölt összeggel – a mellékelt csekkel tudja megtenni.” – fotó: 24.hu

ovlevel2014

2018. január: Fideszes adománygyűjtés a Soros-terv ellen

“A tét nem kisebb, mint hogy Magyarország megmaradhat-e magyar országnak. Útjában állunk a Soros-tervnek, amely le akarja bontani a határkerítést, fel akarja számolni a nemzeti kormányokat, és azt szeretné elérni, hogy Magyarországból is bevándorlóország legyen. (…)

Nem hagyhatjuk, hogy mások döntsenek helyettünk. Meg kell védenünk az eredményeinket. (…)

Azzal a kéréssel fordulok Önhöz, hogy amennyiben lehetőségei engedik, adományával Ön is járuljon hozzá ehhez a küzdelemhez, és támogassa a Fidesz kampányát annak érdekében, hogy felhívásunkat mindenhova eljuttathassuk.

Védjük meg Magyarországot!” – fotó: Simicska Ádám

ovlevel2017

 

 

tetszett_a_cikk3

 

 • Roltii

  Rég nem volt már Vastagbőr poszt, de a semmi is jobb ilyen “izék” helyett… 0 tartalom, 0 egyedi vélemény vagy értelmezés, egyszerűen semmi. Ráadásul a békekölcsönt és egyebeket összekeverni egy párt tarhálásával azért elég kemény…

  • istvanka

   A BÉKE KÖLCSÖN az ország feldúlása után került beveztetésre!Most éppen a feldúláshoz kérnek pénzt!Nem mindegy győkér?ki ezt hasonlítsa az urak passziójához!

   • Hangulatjelentő Mszmp

    istvanka öntől valószínű senki sem kért! Ön tagja a pártnak? Valószínű nem akkor köze??? Látja ráadásul itt derül fény a hazugságokra, hogy a tüntetéseken fizetett a Fidesz, meg buszoztatott! Nem drága fizettünk érte, tőlünk egy pesti út tele járművel 3000 Ft./fő volt! Ez tudja párt nem virtuális gitt egylet, itt a tagok áldoznak is, ha kell, de ezt ne úgy értse mint Ferencem többszöri bérmálkozását! A feldúlást, hogy tettszik érteni? Az ön lelkét egy esetleges győzelem esetében, ha csak úgy nem?!

 • http://www.htmp.hu Három Tarka Macska Párt

  Nekünk 20 éve tartozik a kormány a a kárpótlási jegy árával több mint 4 milliárd forinttal, de nem akar fizetni. Ezért több mint 10 000 ember éhezik és fázik nap mint nap. A legszomorúbb az egészben, hogy az ellenzéket sem érdekli. Megélhetési politikus az össze, más szóval (élősködő) parazita. https://www.youtube.com/watch?v=tzUu74UKb-Y

 • Hangulatjelentő Mszmp

  Egy párt amelyiknek 30-35 fős nyilvántartott fizető tagsága van vajh miért ne kérhetne kampánytámogatásra pénzt tagságától, ahogy erre már volt példa máskor is! Megmondom hol a gond! Más pártoknak nincs ilyen tagsága, illetve minimális! Virtuális a választási pénzre alakult sz.rháziak gyülekezete meg pláne kurrog, és lám mekkora baromságra képes még a prolibulvár is háborús kölcsönnel hozza össze a sima tagi támogatást! A levitézlett pártok, akik meg elvesztették tagságukat, uralmukat élvező tőke kivonult mögülük most visítoznak, nincs kitől kérniük, na itt bukik a választási mutatvány nem a választási törvényen!!! Egyébként, hogy melyik párt tagsága hogyan támogat egy kampányt, munkával, anyagiakkal vajh mi köze bárki másnak! Ami meglepetés, hogy Simicska is kapott levelet, ezek szerint még tag! Lehet Fidesz ügynök, mert sikeresen teszi tönkre a Jobbikot! Persze a jó szándék útja, h.lyeséggel van kikövezve, régi igazság!!!!

  • Péter Nemes

   A kurva anyád,azt dugd meg!!!!

 • Vidéki

  “Régi időket idéz a Fidesz adománykérése”
  ezzel szemben az Átlátszó adománykérése az új idők új szemléletével kompatibilis!

 • 𐳤𐳏𐳉𐳖𐳇𐳛𐳢 🏆🏆🏆

  Egyáltalán nem!
  A békekölcsönnek legalább volt valami haszna, ennek még az sem lesz… hacsak a (fideszt) etető Soros és Brüsszeli kézbe harapást nem tekintjük annak.

 • http://anothernonight.blog.hu no-night

  Én nem vagyok a listájukon, de ha küldtek volna csekket, biztos küldtem volna nekik öt forintot. Ha mindenki így csinálna, akkor még jobban megéreznék a faszságuk súlyát az ennek többszörösére rúgó postai és banki tranzakciós költségekkel, mint amennyibe ennek a sok szutyoknak a kinyomtatása és a postázása önmagában került…

  • Juhász Éva

   Ezek szerint minden párt kérhet adományokat, csak a FIDESZ nem?…………..Ez a demokráciának a legújabb formája, ugye?………….Köszi….