Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Így tüntetett Tibetért, az emberi jogokért, a kínai hatóságok és kormány ellen Balog, Szájer, Gulyás és Prőhle

A tibetiek emberi jogainak megsértése ellen tiltakozott a budapesti kínai nagykövetség előtt a Szabadság Kör több tagja. Tibeti tüntetők tegnap behatoltak a nepáli ENSZ-képviselet területére.

[sharedcontent slug=”cikk-kozepi-hirdetes”]

Kína budapesti nagykövetsége előtt demonstrált tegnap a Szabadság Kör a kínai hatóságok tibeti fellépései ellen. „A civil és közéleti személyiségek, illetve politikusok alkotta társaság tavaly augusztusban azért alakult meg, mert alapítói úgy vélték, hogy a hatóságok és a kormány viselkedése miatt szükség van olyan tömörülésre, amely vállalja az emberi jogok védelmét” – mondta a Magyar Hírlapnak Balog Zoltán, az Országgyűlés emberi jogi bizottságának fideszes elnöke, a Szabadság Kör tagja.

Mint hangsúlyozta, a tegnapi tüntetést azért szervezték meg, mert az emberi jogok nem ismernek országhatárokat.

„Ezért emeltük fel a szavunkat a kínai hatóságok eljárásai miatt is, amelyek folytán több mint százharminc tibeti tüntető meghalt. Kifogásoljuk, hogy Kínában korlátozzák a sajtó- és a gyülekezési szabadságot, illetve az emberi jogokat, s miközben a buddhizmus a világ legbékésebb vallása, Peking az erőszak gerjesztésével vádolja a dalai lámát, a tibetiek szellemi vezetőjét. A kínai külképviselet előtt tíz békegalambot engedtünk szabadon, lábukra erősített cédulákon hordozzák tiltakozásunkat a felsorolt korlátozások ellen” – mondta a politikus.

Az eseményen részt vett Szájer József, a Fidesz EP-képviselője, valamint Gulyás Gergely jogász, illetve Prőhle Gergely volt berlini és berni nagykövet, akik szintén a Szabadság Kör tagjai. Szájer a tüntetés után tartott sajtótájékoztatón kijelentette: azért nem lehet tudni, hogy mi történt valójában Tibetben, mert Kínában nem biztosítják a sajtószabadságot. Gulyás szerint Magyarországnak különösen szolidárisnak kell lennie azokkal, akik a kisebbségi jogokért harcolnak.

Időközben tucatnyi Tibet-párti tüntető tegnap átmászott a nepáli ENSZ-képviselet falán, hogy a világszervezet beavatkozását kérje a himalájai tartományban kitört zavargások után. A fal külső oldalán a rendőrség több tucatnyi tiltakozót vett őrizetbe.

(Fidesz.hu, 2008. március 29.)

[sharedcontent slug=”cikk-vegi-hirdetes”]

Megosztás