Így tüntetett Tibetért, az emberi jogokért, a kínai hatóságok és kormány ellen Balog, Szájer, Gulyás és Prőhle

Balog Zoltán, az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának fideszes elnöke, Szájer József, a Fidesz európai parlamenti delegációjának vezetője, Gulyás Gergely jogász és Prőhle Gergely volt berlini és berni nagykövet, a Szabadság Kör tagjai fehér galambokat eresztenek fel egy-egy üzenettel a kínai nagykövetség előtt, így tiltakozva a tibetiek emberi jogainak megsértése miatt 2008. március 28-án
Fotó: Illyés Tibor / MTI
Balog Zoltán, az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának fideszes elnöke, Szájer József, a Fidesz európai parlamenti delegációjának vezetője, Gulyás Gergely jogász és Prőhle Gergely volt berlini és berni nagykövet, a Szabadság Kör tagjai fehér galambokat eresztenek fel egy-egy üzenettel a kínai nagykövetség előtt, így tiltakozva a tibetiek emberi jogainak megsértése miatt 2008. március 28-án Fotó: Illyés Tibor / MTI

A tibetiek emberi jogainak megsértése ellen tiltakozott a budapesti kínai nagykövetség előtt a Szabadság Kör több tagja. Tibeti tüntetők tegnap behatoltak a nepáli ENSZ-képviselet területére.

 

 

Kína budapesti nagykövetsége előtt demonstrált tegnap a Szabadság Kör a kínai hatóságok tibeti fellépései ellen. “A civil és közéleti személyiségek, illetve politikusok alkotta társaság tavaly augusztusban azért alakult meg, mert alapítói úgy vélték, hogy a hatóságok és a kormány viselkedése miatt szükség van olyan tömörülésre, amely vállalja az emberi jogok védelmét” – mondta a Magyar Hírlapnak Balog Zoltán, az Országgyűlés emberi jogi bizottságának fideszes elnöke, a Szabadság Kör tagja.

Mint hangsúlyozta, a tegnapi tüntetést azért szervezték meg, mert az emberi jogok nem ismernek országhatárokat.

“Ezért emeltük fel a szavunkat a kínai hatóságok eljárásai miatt is, amelyek folytán több mint százharminc tibeti tüntető meghalt. Kifogásoljuk, hogy Kínában korlátozzák a sajtó- és a gyülekezési szabadságot, illetve az emberi jogokat, s miközben a buddhizmus a világ legbékésebb vallása, Peking az erőszak gerjesztésével vádolja a dalai lámát, a tibetiek szellemi vezetőjét. A kínai külképviselet előtt tíz békegalambot engedtünk szabadon, lábukra erősített cédulákon hordozzák tiltakozásunkat a felsorolt korlátozások ellen” – mondta a politikus.

Az eseményen részt vett Szájer József, a Fidesz EP-képviselője, valamint Gulyás Gergely jogász, illetve Prőhle Gergely volt berlini és berni nagykövet, akik szintén a Szabadság Kör tagjai. Szájer a tüntetés után tartott sajtótájékoztatón kijelentette: azért nem lehet tudni, hogy mi történt valójában Tibetben, mert Kínában nem biztosítják a sajtószabadságot. Gulyás szerint Magyarországnak különösen szolidárisnak kell lennie azokkal, akik a kisebbségi jogokért harcolnak.

Időközben tucatnyi Tibet-párti tüntető tegnap átmászott a nepáli ENSZ-képviselet falán, hogy a világszervezet beavatkozását kérje a himalájai tartományban kitört zavargások után. A fal külső oldalán a rendőrség több tucatnyi tiltakozót vett őrizetbe.

(Fidesz.hu, 2008. március 29.)

 

tetszett_a_cikk3

 

 • Efhetven

  Szegény galambok. Olyan fehérek, mint a fidesz lelke…. Ja, nem.

 • Erzsébet Czecze

  Ó, ti kis ártatlan galambröptetők! Repüljetek ti is, jó messzire!

  • Valse Triste

   Ne, ne repüljenek el. Kerüljenek kalitkába a jómadarak…

 • http://www.amrita-it.com Antal Halmos

  Vastagbőr a javából!

 • szmoker (Homo Trollicus)

  doublethink
  ˈdʌb(ə)lθɪŋk/Elküldés
  noun
  the acceptance of contrary opinions or beliefs at the same time, especially as a result of political indoctrination.

 • Szmeagol

  Micsoda furcsa fintora a sorsnak

 • Baróti Zsazsa

  Undorító szarcsimbókok.

 • Vidéki

  “Időközben tucatnyi Tibet-párti tüntető tegnap átmászott a nepáli ENSZ-képviselet falán, hogy a világszervezet beavatkozását kérje a himalájai tartományban kitört zavargások után. ”

  1949-re Kína legnagyobb része a kommunista rezsim uralma alá került, ekkor jelentette be a pekingi rádió, hogy Tibet Kína része, és hogy a néphadsereg be fog vonulni Tibetbe, hogy az ott élő lakosságot a feudális elnyomói alól felszabadítsa.
  A kínai erők 1950. október 7.-én bevonultak Tibetbe.
  Az invázió ellen tiltakozott India, majd Nagy-Britannia is csatlakozott az invázió elítéléséhez.

  Azóta sok víz lefolyt a Dunán, de még nem sikerült annyira megfélemlíteni Kína kormányát, hogy hanyatt-homlok menekültek volna Tibetből.

  Sőt, Hongkongot mely az első ópiumháború (1839–1842) után a Brit Birodalom fennhatósága alá került, 1997-ben csatolták vissza Kínához.

  1997. június 30-án – a pekingi Tienanmen téren óriási kivetítőkön közvetített – ünnepség során utoljára vonták le a kormányzói palota előtt a brit zászlót, a ceremónián részt vett a trónörökös Károly herceg és Tony Blair miniszterelnök, Kínát Csiang Cö-min elnök és Li Peng kormányfő képviselte.

  Lehet, hogy ők ott és akkor nem hozták akkor szóba Tibet ügyét!

  • http://birdsofprey.blog.hu/ MolnarErik

   Nem csak lehet, hanem egész biztos, h nem hozták szóba (viszont a Tienanmen téren sem koszorúzta OV-ral ellentétben), a Fidesz viszont ezt felháborítónak nevezte, és magukról azt állították, h ezt biz ők megtennék, ezért is ők a jófiúk a Fletóékkal szemben.
   Aztán ha a mai nyilatkozataikat nézzük, abból már az jön le, h tkp. Fletóék voltak a jófiúk, a fideszesek meg destruktív államérdekellenesek (ezt mondta uis OV a tibetizászló lengetésről).

   • Vidéki

    Gondoljon a búsképű lovagra, don Quijote de la Mancha úrra, aki megtámadta a szélmalmot.

    • http://birdsofprey.blog.hu/ MolnarErik

     Nekem elég OV-ra gondolnom, aki nemcsak ezt követelte mindenkitől. hanem verte a mellét, h majd ő nem csak megtámadja, hanem térdre is kényszeríti.

     • Ironfist

      Csodálkoztam, hogy ki ez a blokkolt felhasználó. Aztán rájöttem, hogy megint Vidéki elvtárs védi a védhetetlent, mentegeti a menthetetlent, és szépíti a végleg elcsúfultat. 😀

 • Ism.

  Elmúlt 8 év, hova tűnt a szép tavasz, hajnali szél? Az első rügyező ág, a találkozás? Á Á Á