Melyik átláthatóbb? A százmilliós állami támogatást kapó pártok vagy a közpénzt nem kezelő civil szervezetek?

fotó: 24.hu
fotó: 24.hu

 

A pártok évente több száz millió forint állami támogatást kapnak, mégsem tudhatunk semmit a gazdálkodásukról. De a kormány célkeresztjébe került, állami támogatásban nem részesülő civil szervezeteknek minden fillérrel el kell számolniuk.

 

 

 

A Jobbik tavaszi plakátkampánya kiverte a biztosítékot a Fidesznél, főleg amikor kiderült, hogy mekkora kedvezményt kaptak Simicska plakátcégétől. Erre válaszul született meg az elhíresült plakáttörvény, ami szerint csak listaáron lehet plakátot vásárolni. Ezt már a nyáron sikerült kijátszani, mivel a törvény magánszemélyre nem vonatkozik, ám most a Jobbik megint lépett egyet: Simicska eladta nekik a Publimont plakáthelyeinek a hatodát, 1100 plakáthelyet. A hab a tortán, hogy a 24.hu szerint a 2010-es választási kampányban a Fidesz még nagyobb kedvezményt kapott – szintén Simicskától.

Áprilisban derült ki, hogy a Jobbik 27 millió forintot fizetett 2468 óriásplakátért és 300 citylight hirdetőhelyért. Ez ötöde-hatoda a piaci árnak, a NAV nyomoz az ügyben.

2010-ben a Fidesz 35 millió forintot vallott be költségként az Állami Számvevőszéknek (ÁSZ), a többi párt és jelölt viszont együttvéve 253 millió forintot. De csak a Fidesznek 10.200 külterületi hirdetése volt, míg az összes többi pártnak 10.700.

Augusztusban a Hírt TV feljelentette saját magát, mivel állításuk szerint  az eddigi belső vizsgálatukban nem találták nyomát annak, hogy kiszámlázták volna a Fidesznek a hirdetésszervezésen keresztül megrendelt köztéri reklámok költségeit. Az ügyészség nem nyomoz a Fidesz 2010-es kampánya miatt, mivel a cikkek “feltételezésen alapulnak”.

A Fidesz mantrája ez ügyben annyi, hogy az ÁSZ mindent rendben talált, az ÁSZ szerintcsak hozott anyagból tudtak dolgozni az ellenőreik, hatáskörük ugyanis csak a jelölő szervezetek elszámolásainak ellenőrzésére terjedt ki, a ügynökségek, reklámcégek elszámolásait nem kapták meg.

A pártok minden évben kapnak támogatást a központi költségvetésből, 2016-ban például ennyit:
Ashampoo_Snap_0001
2015-ben például a Fidesz összbevétele 1 milliárd 83 millió forint volt, ebből 876 milliót kaptak az államtól. Vagyis a teljes költségvetésük 80%-a közpénz volt.

Mivel a Fidesz és a Jobbik is nagyrészt az adófizetők pénzéből él, ezért nagy naivan arra gondoltam, hogy egyszerűn és gyorsan tiszta vizet lehetne önteni a pohárba, ha mind a két párt elküldi a Publimonttal és a Mahir Cityposterrel kötött szerződéseit, amivel feketén-fehéren kiderülne, hogy valójában mennyiért vették a hirdetéseket.

Ezért közérdekű adatigénylést nyújtottam be a Jobbiknak és a Fidesznek ez ügyben. A Jobbiknak a KiMitTudon keresztül, a Fidesznek írásban, ajánlott levélben, mert náluk a KiMitTud által generált és elküldött levelek spamlistán vannak.

Meglepő módon mind a két adatigénylésre nagyon hamar nagyon magas szintről érkezett válasz.

Jobbik:

Tájékoztatom, hogy az Ön által kért adatok nem minősülnek közérdekű adatnak, így ezek kiadása sem kérhető az Infotv. alapján.
A bírói gyakorlat – így különösen a Kúria Pfv.IV.21.036/2014/5. számú ítélete) alapján ugyanis egy párt – mivel tevékenysége alapvetően a politikai  véleményformálás, ami nem tartozik az állam által ellátandó feladatok közé – nem minősül közfeladatot ellátó szervnek, ezért a beszámolójának közzétételén felül a gazdálkodásával kapcsolatban további adatigénylések teljesítésére nem kötelezhető.

Tisztelettel:

Schön Péter
gazdasági igazgató
Jobbik Magyarországért Mozgalom

Fidesz:

Ashampoo_Snap_0002
Elsőre azt hittem, a Fidesz és a Jobbik előre egyeztette a választ, olyan nagy a hasonlóság. Kubatov Gábor levelét azóta is őrzöm!

Mulatságosnak tűnhet, hogy mind a két pártban a gazdálkodásért felelős személy sietett leszögezni, hogy a pártok nem közfeladatot látnak el, és bár nagyrészt állami támogatásból gazdálkodnak, semmi közünk hozzá, hogy mire költik azt a pénzt.

A Fidesz részéről azért ez a válasz nem meglepetés, viszont a Jobbik akkor hogyan is küzd a korrupció ellen?

Az a furcsa helyzet áll elő, hogy a 860 milliós állami támogatásból működő Fidesz gazdálkodásáról nem tudunk és nem tudhatunk meg semmit, míg mondjuk az állami támogatástól mentes Helsinki Bizottság gazdálkodásáról minden tudható és minden ki is kérhető, mivel ők közhasznú szervezet és közfeladatot látnak el.

Sőt! Az állam elvárja és kötelezi a közhatalmat nem gyakorló, közpénzt nem kezelő civileket, hogy gazdálkodásukról részletesen beszámoljanak, de az állami támogatásból gazdálkodó pártoknál elég, ha az ÁSZ megvizsgálja, látjuk, hogy milyen “alaposan”.

Itt van az ÁSZ jelentés a Fidesz 2010-2011-es gazdálkodásának ellenőrzéséről. Az ÁSZ csak a könyvvezetést vizsgálja, az egyes szerződések tartalmát és annak valóságtartalmát nem.

Ashampoo_Snap_0003

Tegyük fel, hogy a Fidesz a választási kampányban rendelt 10 millió színes szórólapot a Szórólap Bt.-től, a szerződés értéke 20.000 forint. A kiadást felvezetik a főkönyvbe, az ÁSZ pedig az ellenőrzés során megállapítja, hogy az összeg rendesen fel van vezetve, de magát a szerződés tartalmát nem vizsgálja, majd a végén megállapítja, hogy minden rendben. Miközben egyértelműnek tűnik, hogy nincs rendben.

Simicska Lajos pedig egy igazán önzetlen demokrata, 7 év alatt már a harmadik magyar pártot támogatja nagy összegekkel (Fidesz, KDNP, Jobbik) …

 

tetszett_a_cikk3

 

 • Melegítős Senki

  A jobbik a soros kdnp.

  Nem sok különbség van a fidesz és a jobbik között, csak annyi, a jobbik még nem volt kormányon és egy fokkal butábbak a szavazóik.

 • mandownton

  Úgy is nézhetjük a dolgot, a pártokról tudjuk honnan és mennyi pénzt kapnak. A civilek pénzéről, annak eredetéről, összegéről már kevesebbet tudunk.

  • Péter Molnár

   “A civilek pénzéről, annak eredetéről, összegéről már kevesebbet tudunk.” Már mér? Nincs fenn a honlapjukon? Szerintem fenn van, megnézhetnéd. És őket szigorúan ellenőrzik is. Vagyis ha azt mondod, hogy persze, kamuznak, és feltételezed, hogy nem az igazi adatokat adják meg, akkor a saját kormányodat hívod tehetetlennek, hiszen mindent megtesznek azért, hogy a civileket valamilyen könyvelési hibán kapják. Szóval szerintem csak mondogatsz tények nélkül a levegőbe. Ha van valami ADATOD a civilekről, amit nem tárnak a nyilvánosság elé, akkor azt mondd, vagy tégy feljelentést, ne célozgass, motyorásszál, mondogassál, mormogjál, hogy Te tudod, amit tudsz.. Mondd, amit tudsz!

  • andras nagy

   igazából pont fordítva, de mindegy.

 • Vidéki

  A külföldről finanszírozott civil szervezetekre máshol nem tekintenek olyan gyermekes naivitással, mint nálunk zero.

  Sokkal szigorúbb szabályok vannak érvényben sok demokratikus országban, például Izraelben és az Egyesült Államokban.

  Az Amerikai Egyesült Államokban az 1938 óta létező törvény, a The Foreign Agents Registration Act (FARA), vagyis a külföldi ügynökök regisztrációjáról szóló törvény
  Foreign Agents Registration Act (“Wikipedia”): Olyan törvény, mely 1938-tól érvényben van az Egyesült Államokban.

  Scope (áttekintés):

  A törvény előírja, rendszeres adatszolgáltatást az összes tevékenységre és pénzügyekre vonatkozólag:
  olyan személyek és szervezetek számára, amelyek KÜLFÖLDI KORMÁNY
  ellenőrzése alatt állnak,
  vagy
  olyan személyek és szervezetek számára, amelyek nem az Egyesült Államokban működnek (“KÜLFÖLDI TŐKE”)
  EGYESÜLT ÁLLAMOKON KÍVÜLI SZEMÉLYEK ÉS SZERVEZETEK számára , ha ők utasításra vagy kérésre cselekszenek, vagy irányítás vagy ellenőrzés alatt állva cselekszenek
  (azaz, mint “ÜGYNÖKEI”) ennek a (KÜLFÖLDI) TŐKETULAJDONNAK,
  vagy olyan személyek, akik jelentős részben támogatva, vagy ellenőrizve vannak ezen (KÜLFÖLDI) TŐKE által .

  A világ legfejlettebb állama, a demokrácia mintaállama az Egyesült Államok már fél évszázada képes volt űrhajósokat küldeni a Holdra, de még neki is muszáj volt már 1938-ban meghozni a külföldről támogatott szervezetekkel kapcsolatos törvényt.

  • andras nagy

   a FARA a lobbitevékenységet végző szervezetekre vonatkozik, faszkalap. mint ahogy az általad idézettekből is kitűnik. ha nem tudod, a jogvédelem és a lobbizás közt mi a különbség, akkor olvass könyveket, hogy ne legyél bunkó.

   • Vidéki

    Az is lobbitevékenység, ha külföldi hatalom próbálja befolyásolni azt, hogy milyen kormánya legyen az Egyesült Államoknak?

    • andras nagy

     ha nem tudod, miről beszélsz, nem kell ám erőltetni

  • transformer

   Mióta a demokrácia mintaállama az USA ? Mivel lehet ezt a minősítést megindokolni ?

 • csaba

  Ha azt is firtatnák mit művelnek a pártok a pénzeikkel,akkor Gulyásos Marcipán RPG-vel megy majd felvonulni a buzifesztiválon.Ne b’assz föl idegileg hogy ilyen marhaságokat irkáltok,debil újságírók.

  • an4rchos

   *pénzeinkkel