Vattafák, eltűnnek a vattafák

tokodynyarfaeloterj3

 

Nem tudják, hogy hány kanadai nyárfa van Budapesten, de a jobbikos Tokody Marcell javaslatára megszavazta a Fővárosi Közgyűlés, hogy “lecserélik”, vagyis kivágják mindet pár éven belül. RIP vattafák.

 

 

Augusztus 30-án 19 igennel és 2 tartózkodással döntött arról a Fővárosi Közgyűlés, hogy 2025-ig az összes kanadai nyárfát kivágják a köztereken. A helyükre majd új, másmilyen fákat ültetnek, de ugye egy kis csemete mérete és levegőtisztító hatása meg sem közelíti egy felnőtt fáét.

Az előterjesztést a jobbikos Tokody Marcell nyújtotta be a közgyűlésnek, de sem ő, sem az intézkedést megszavazó többi képviselő nem tudja, hogy hány kanadai nyár van Budapesten. Ugyanis nincs az egész városra kiterjedő fakataszter, ami nyilvántartaná, hogy hol milyen és mekkora fák vannak (Bécsben 2011 óta létezik ilyen “fanyilvántartás”, ráadásul online). Tokody el is ismerte a HVG-nek, hogy nem tudja, hány fát kell kivágni miatta, de a lap kérdésére “azzal vágott vissza, hogy ez olyan lenne, mintha a parlagfű irtása előtt is pontos felmérést kérnének termőhelyekről, ahelyett, hogy kitépnék.”

A hasonlat persze sántít, mert a kanadai nyárfa nem okoz allergiát, csak sokakat idegesít a nőivarú egyedei által tavasszal potyogtatott repítőszőrös toktermés. Ez az a fehér szösz, ami hóesésszerűen hullik az égből, megakad a hajunkban, ruhánkon, majd a földön vattaszőnyegként összetapad. Ezért hívják a kanadai nyárt vattafának.

kanadainyarfa

 

És Tokody pont a fehér szösz miatt javasolta, hogy vágják ki mindet Budapesten.

tokodynyarfaeloterj

 

Schnier Mária, a Levegő Munkacsoport tagja az Inforádiónak elmondta, hogy a kanadai nyár gyorsan növő faj, tehát rövid időn belül hatalmas lombkoronát növeszt, ami tisztítja a levegőt, és árnyékot ad az embereknek, ezért is ültettek belőle egy időben sokat. Bardóczi Sándor tájépítész szerint “mielőtt kivágnánk a nyárállományt, legalább 10-15 évvel előtte illene telepíteni helyettük valamit, s ha megeredtek, majd rátérhetünk a gyérítésre is”.

Lenkei Péter természetvédelmi mérnök, a Levegő Munkacsoport Környezeti Tanácsadó Irodájának vezetője a Zoomnak elmondta, hogy mivel a kanadai nyár gyorsan nő, rövid az élettartama: 40-50 évesen már öregnek számít, és “Budapesten egyébként 10-15 éve már kifejezetten figyelnek arra a kertészek, hogy ne ültessenek nőivarú kanadai nyárfát. Így az előterjesztés már csak azért is teljesen felesleges, mert a most zavaró fák rövid élettartama miatt nemsokára egyébként is megszűnik ez a probléma a városban”. Lenkei arra is felhívta a figyelmet, hogy a vattafa a vizes környezetet szereti, és rengeteg van belőle a Római-parton, ahol a tervezett mobilgát miatt mintegy ezer fát akar kivágni a főváros vezetése. Tokody tagadja az összefüggést, azt mondja, hogy a Jobbik ellenzi a Római-parti védműprojektet.

Budapesten egyébként is tombol a fapusztítás, az Index összesítése szerint 2010-2015 között nagyjából 15 ezer fát vágtak ki a városban.

A Fővárosi Közgyűlésben megszavazott határozat a kerületekre nem, csak a fővárosi önkormányzat által kezelt területekre vonatkozik. A Főkert közleménye szerint pedig nekik csak a kiemelt fasorokról van nyilvántartásuk, és “eszerint a 28.264 fasori fából 393 nyárfa van, amelyből 4 kanadai nyárfa. A társaság által kezelt kiemelt parkokban 37.329 parki fa, míg a fővárosi önkormányzat kezelésében lévő közutak mentén mintegy 110.000 fa található. Külön felmérést igényel, hogy ebből mennyi a problémát okozó kanadai nyárfa”.

Azt is közölték, hogy egy kanadai nyár “cseréjének” költsége 100 és 500 ezer forint között lesz.

Tokody Marcell a hivatalos Facebook-oldalán “újabb jobbikos siker” felkiáltással örült annak, hogy a közgyűlés megszavazta az ötletét a vattafák kivágásáról. Aztán megsértődött, hogy emiatt többen a zöldterületek ellenségének nevezték, és bekommentelt két fotót, amik azt ábrázolják, hogy 2012-ben elültetett egy facsemetét.

fotó: Tokody Marcell, Facebook
fotó: Tokody Marcell, Facebook

 

Tokody az előterjesztéséhez is becsatolt három fotót, hogy bebizonyítsa, mennyi baj van a kanadai nyárfákkal. Mindegyik kép erős, de talán a második a legjobb:

tokodynyarfaeloterj1

 

 

tokodynyarfaeloterj2

tokodynyarfaeloterj3

Tokody érvelése pedig elég elgondolkodtató. Ha azért kivágatják a rövid élettartamuk miatt úgyis hamarosan eltűnő, nagy levegőtisztító hatású, és árnyékot adó vattafákat, mert tavasszal szöszölnek, akkor az kb olyan, mintha leadnánk a lelencben, vagy csak egyszerűen nem etetnénk az egyébként cuki és imádott pici gyerekeinket, mert összemorzsáznak/maszatolnak mindent.

Az meg különösen messzire, és egyáltalán nem jó irányba vezet, hogy azzal indokolják a kanadai nyárfák kivágását, hogy gyúlékony a talajon összegyűlő szöszük. Ennyi erővel minden fát és bokrot ki lehetne vágni, hiszen az avar is erősen gyúlékony.

A Budakeszi – Budaörs – Budapest háromszögben épp tegnap gyulladt ki az erdő aljnövényzete. Mi történt? Kimentek a tűzoltók, és eloltották a lángokat.

Tokody Marcell javasolhatta volna azt is – ha már annyira zavarja a vattafaszösz, és nem jutott eszébe ennél fontosabb probléma, pl. a hiányzó közvécék -, hogy tavasszal takarítsák sűrűbben a közterületeket. Persze az nem olyan látványos, és sokkal bonyolultabb meló, mint egyszerűen kivágni az összes vattafát. Remélhetőleg a láncfűrészesek meg tudják majd különböztetni a kanadai nyárt a többi hasonló fától, amik szintén potyogtatnak ezt-azt, ahogy Bardóczi Sándor írja:

“A kanadai nyár nem őshonos. De a fehér nyár, fekete nyár, fehér fűz a természetes vizeink partján például az. Ezek termése is szemetel, erre lettek “leprogramozva” az evolúcióban. Pionírok, akik rengeteg virágot és magot szórnak szét a szélben, hogy abból egy kevés meg tudjon valahol tapadni és beindítsa a szukcessziót. Aki a természettel együtt él, ezt a periódust a folyók mentén éppen olyan csodálatosan szépnek tartja, mint a japánok a cseresznyefa virágzást. Aki meg eltávolodott a természettől, azt bosszantja.”

 

tetszett_a_cikk3

 

 • Károly Szabó

  Vajh miért érzek késztetést ilyenkor a barátok/rokonok közötti bútorgyártók keresésére??? Ilyen mértékű faútálatot már csak üzleti alapokon tudok elképzelni:-(
  A nyárfa meg igen, szöszöl egy ideig, viszont a hatodikig nőtt az elmúlt húsz évben, ezt mivel lehet pótolni?

  • Szabó János

   Egy olyan fával amelyik nem szöszöl, nem nő annyira, stabilabbak az ágai, nem törnek olyan könnyen a vastagjai sem és dekoratívabb, egyszóval oda valók, vagyis köztérre, közparkokba. A nyárfa szóban forgó fajtáját az ipar részére tenyésztették ki papír alapanyagnak. Még tüzelőnek sem való igazán mert a fűtőértéke csekély. A dekoratívabb fajtája (jegenye nyár) sem városba való hanem a szabadba a pusztára. Ott mutat igazán és nem is árt senkinek.

   • Klára Kabai-tóth

    És már most is másfél méter, tehát 30 év, és árnyékot vet a 3. emeleti ablakra!

 • zsoltix

  Tokody a pincér a cserepes virággal?

  • Klára Garay

   gingkó fa csemete! Kinai-japán fa egy hazafi által elültetve :-)

 • zsoltix

  A szülővárosomban úgy oldották meg, hogy kivágták a nyárfákat, aztán jól nem ültettek semmit a helyükre. Az egykori fasor emlékét már csak az utca neve őrzi.

 • Gabor Toth

  Szó mi szó most kell megoldani azt amit a szocializmusban elkúrtak. Ugyebár akkor sem kérdeztek meg Minket!

  • Károly Ádok

   Amit meg akkor nem sikerült elkúrni, azt pont most kúrják el!

 • Bálint Hézső

  Bár természetvédelmi törvény tiltja, tájidegen fa fajok folyók árterébe telepítését, a törvényt megszegve, előszeretettel telepítik az ipari fának tartott, nem őshonos kanadai nyárasokat,a folyók árterébe.

  • Szabó János

   Nem egészen. A folyóparthoz közel telepített nyár amely csak papírfának felelt meg sűrűn telepítve egyéb feladata is volt. Megakadályozta a kimosásokat, a part leszakadásokat az adott folyószakaszon. A természetvédelmi törvény egy nagyon elegáns dolog, de mindenütt nem megoldás. így volt ez régen is amikor a folyók árterébe tömegesen telepítették a nyár mellett a fűzet is vagyis a fűzfát. A feladata többszörös volt. A sűrűn telepített fák ágai árvízkor meggátolták a hullámverést amely a védtöltések oldalát megbonthatta. Az ágai adták az anyagát a rőzsekötegeknek amelyeket ugyancsak a védekezéshez használtak föl úszó rőzse paplanként a gáthoz rögzítve kimosás elhabolás ellen. A nyersen vágott ág pedig a nyúlgátak oldalát adta karók közé fonva megtartva a gát földanyagát. Akkor ugyanis még nem volt sem műanyagfólia sem helikopter sem pedig mobiltelefonnal mozgósított katasztrófa brigádok. Az említett telepített fűz erdőket az illető országos szakszolgálat rendszeresen kezelte és karbantartotta, a belőlük készített építési anyagot a gátak megfelelő helyein deponálta készenlétben a következő árvízre. Ez volt a feladatuk, a védekezés gerincét ők adták akkoriban. nem pedig beosztottként lapultak egy akármilyen minisztérium alá odatolva.

   • Ism.

    Ha esetleg olyan mérnököt keresel Magyarországon, aki ismeri a különböző fafajtákat, akkor külföldre kell menned

    • Szabó János

     Nem kell. Elég ha elmegyek Sopronba az ottani felsőoktatási intézménybe, ott elég tájékozottak szerintem még ma is. Ez volt az az intézmény egyébként amelynek egy teljes kara tanárostul, hallgatóstul távozott az országból az ötvenhatos események kapcsán és Kanadába. Ott megalakították azt a szakszolgálatot amely az erdészettel kapcsolatos teendőket látja el ma is.

 • pusztai pálné

  Kanadai nyár? Nem őshonos, nem parkokba való. Használják arra, amiért betelepítették. Tavasszal nyitva hagytam az ablakot, mert kellemes szellős idő volt, meg is bántam néhány óra múlva, mert az egész lakást beborította a vatta. Én meg nem láttam ki a fejemből, no nem a méreg, hanem a folyamatos tüsszögés miatt.

  • Béla Somogyi

   És mitől lesz őshonos egy fa? Vajon attól mert a Pártunk és Kormányunk azt mondja? (Lásd: “… megvédjük a magyar akácot …”) :-p

  • https://vastagbor.atlatszo.hu/ laspalmas

   A kanadai nyár nem okoz allergiát.

   • pusztai pálné

    Nem tudom, hogy okoz-e, vagy sem. Egy biztos, én a vattázás alatt, ha olyan helyen járok, bizony tüsszögök. Más bajom nincs tőle, más növénytől sincs.

 • wereko

  Hajajj , ligetvédő elvtársak !!! A védelmi zóna határai kitolódnak. Innentől nem lesz elég az egy helyben drogozás , most már járőrözni is kell !!!

 • IMOPB

  Ezeknek hód volt már a jelük az óvodában is! Az elültetett ginko biloba termését kellene életük végéig szagolni az összes fanyűvő féregnek életük végéig!

  • Károly Ádok

   Bizony, mert a páfrányfenyő bő termésével beteríti vastagon a talajt, és ez a gyümölcs aztán olyan büdös mint a dög.
   De hát mit tudja ezt nemzetvédő botanikusunk, kezébe nyomtak egy cserép fát, amiben tőle akár parlagfű is lehetett volna, aztán mehet a szelfi!
   :)

   • Szabó János

    Nem egészen. Van szelektált fajtája amelynek nincs termése. Olyat tessék kérni illetve ma már mindenütt olyat árulnak a faiskolák. A termése viszont, főleg tömegével, tényleg iszonyúan (szagos).

 • Ildikó Batisz

  Tuti nem normálisak, miért utálja a fákat ez az idióta kormány?

 • Károly Ádok

  Tisztelt Közgyűlés!
  Ahogy az elmúlt években, évtizedekben, úgy az idei év tavaszán is számos
  kellemetlenséget okoztak Budapest polgárainak a jobbikos képviselők (repraesentativis
  Jobbik), melyeket a köznyelvben gyakran csak “rasszista, homofób populista”vagy
  “neonáciként” emegetnek.
  Ezt a politikusfajtát a fidesz telepítette nagy számban,kezdetben polgári kör
  néven, ám innen kiválva gyors növekedésre tört. Ma már szerencsére nem akkora a
  népszerűségük, az általuk okozott kellemetlenségek miatt, de még így is nagy számban létezek!
  Sokan úgy gondolják, hogy allergiát váltanak ki, az utcán ranalirozó jobbikosok. Allergiát nem
  de annál több bosszúságot okoznak, nemcsak allergiásoknak, hanem mindenkinek. A sokszor
  a nagy sűrűségben hadrendbe állított jobbikosoktól könnyű megijedni, ami rendkívüli módon
  képes, félelmet kelteni! A kezükben összegyűlő molotov koktélok erősen gyúlékonyak!
  Ha lángot kap, hirtelen lobbanással, futótűzként ég, ennél fogva lakástüzek kialakulásáért is
  felelős, és ekként veszélyes.
  A fentiek okán arra teszek javaslatot, hogy az orzság egész területén, 2025-ig egyetlen
  jobbikos képviselő (repraesentativis jobbik), se maradjon.
  Kérem a T. közgyűlést, hogy az alábbi határozati javaslatot elfogadni szíveskedjen!

 • Tamás Nagy

  A lényeg hogy ha már “óccsón” akarnák kivágni a fákat, akkor javaslonék egy gyors megoldást: Akasszunk mindegyik kivágandó fára egy eu zászlót, a többit meg Gaudi fasz Tamás megoldja egy öngyújtóval. A szösz meg gondolom kanócnak jó lesz. igaz hogy jobban jár a levegő ha a fák nem állják a levegő útját de biztos hogy ez szükséges? Ez a világot megváltó megoldás??? ettől fog növekedni az emberi érték? Ettől leszünk fejlettebbek?Tokody válasza: “Aha jajajaja…” Kívánom hogy csak is csak egyedül ő vagja ki őket baltával, egyből visszavonná az első suhintásnál. Elvégre ő a felbujtó

 • Molnár Máté

  Akkor legyen itt egy ellenvélemény is. Én is rühellem a repkedő szemetet a levegőben. Cseréljék csak valami normálisra!
  Aztán lehet folytatni a mocsadék japánakáccal, ami minden évszakban csinál valami ragadós, taknyos szart maga alá (virága, termése és levele is nyálkás dzsuvát képez).

  • Klára Garay

   EZT MÁR CSINÁLJÁK A dÓZSA gYÖRGY úton….gingkó fára cserélik, mert az 30 év alatt sem lesz nagyobb egy facsemeténél :-)

 • Klára Garay

  Ez a jobbikos jóember, amint éppen gingkó fát ültet! HAZAÁRULÁS!

 • wehhehehe

  Ez van, amikor kontraszelektált barmok vezetnek egy várost.