Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

27 milliárd TAO-s pénzzel a zsebben is tök utolsó a Felcsút az NB1-ben

 

És még mindig nem tudjuk, mire ment el ez a pénz.

[sharedcontent slug=”cikk-kozepi-hirdetes”]

A 24.hu összesítése szerint 415 milliárd forint társaságiadó-bevételről (TAO) mondott le az állam
 a sportszövetségek és klubok javára azóta, hogy a nyereséges cégek adójuk egy részét sportszervezeteknek is adhatják ahelyett, hogy befizetnék az államkasszába.

Bodnár Zoltán közgazdász szerint ennek a 415 milliárdos sporttámogatásnak a problémája az, hogy a költségvetés például az oktatásra mindössze 210 milliárd forintot költ egy évben. (A Fidesz támogatása amúgy 6%-ot zuhanna, ha a választáson való részvételt, iskolázottsághoz kötnék.)

Bodnár úgy látja, a demokratikus mechanizmusokkal összeegyeztethetetlen, hogy vállalatvezetők a pillanatnyi kedvük, vagy az informális kapcsolatrendszerük karbantartása miatt kinek adják a magyar államot megillető milliárdokat. Értsd, a kormánytól kinek szólnak le, hogy a közbeszerzésért cserébe, fújja már fel kicsit egyik-másik focicsapatot vagy akadémiát. De nyilván nem bármelyiket…

2011 óta a Mészáros Lőrinc csapata, a Felcsút 14 milliárdos támogatást tudhat magáénak, plusz kapott másik, vissza nem térítendő 13 milliárd adományt utánpótlás támogatásra. Összese ez a teljes támogatás 6,5%-a.

2016-ban is ők kapták a legtöbbet, a klub és az akadémia kemény 2 929 840 871 forintnyi adóforint elköltésére kapott jóváhagyást… A pénzből 1,81 milliárd forintot a felcsúti sportcsarnok második ütemére kapták, mert az a sportcsarnok hiányzott már az országnak, mint egy falat szar (az első ütemre tavaly 1,3 milliárdot vettek fel).

A felcsúti taózás nagyságrendjét hűen érzékelteti az is, hogy csak környezetrendezés címszóval 636 millió forintot kaptak, ami önmagában is a negyedik legmagasabb megítélt támogatás lenne az időszakban, az összes pályázó közül. Nézzük csak meg a 444 fenti fotóját…

Csak megjegyzem, hogy az állam idén 3,5 milliárdot adott pl. fűtéskorszerűsítésre a rászorulóknak. Illetve, hogy tavaly a második legtöbb TAO-s pénzt egész véletlenül pont szeretett NAV elnököm Tállai Bandi csapata, a Mezőkövesd kapta, 778 millió forintot.

2016 nyár végén a Székesfehérvári Törvényszék elsőfokú ítéletében arra kötelezte a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványt, hogy adja ki azoknak a beruházásoknak a szerződéseit, amiket a klubhoz érkezett társasági adókedvezményből finanszíroztak.

Az akadémiát fenntartó alapítvány fellebbezett az ügyben, viszont egy májusban született határozatban úgy döntött a Fővárosi Ítélőtábla, hogy nyilvánosak a tao-forrásból finanszírozott felcsúti megbízások részletei a kért időszakban, mert  Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány egy közhasznú szervezet, amely közhasznú tevékenységet lát el, ez szerepel az alapító okiratában is. Muhahaaaahaa.

Mészárosék a jogerős bírósági döntés ellenére sem kötötték az orrunkra, hogy mire költötték a sok milliárd TAO-s pénzt, inkább a Kúriához fordultak és közleményt adtak ki,  melyben azt írják: a döntés ellen felülvizsgálati kérelmet terjesztettek elő, és kérték a jogerős döntés végrehajtásának felfüggesztését. „Amíg a felfüggesztés iránti kérelmet a Kúria nem utasítja el, addig jogszerűen tartja vissza az adatokat ”az alapítvány”.

Ez májusban volt. Azóta nem döntött a Kúria, viszont a klubnak 27 milliárdos támogatással a zsebben, sikerült két bravúrt is elérnie az NB1-ben. Az egyik, hogy 5 forduló után, 2 ponttal tök utolsók a bajnokságban. A másik pedig, hogy ők az egyetlen csapat, amely – a 14 milliárdos utánpótlás támogatás ellenére – még nem küldött  pályára 21 év alatti játékost

Mint az közismert, a  Felcsút, Puskás Akadémia néven indult a bajnokságban…

[sharedcontent slug=”cikk-vegi-hirdetes”]

Megosztás