27 milliárd TAO-s pénzzel a zsebben is tök utolsó a Felcsút az NB1-ben

felcsut-01

 

És még mindig nem tudjuk, mire ment el ez a pénz.

 

 A 24.hu összesítése szerint 415 milliárd forint társaságiadó-bevételről (TAO) mondott le az állam
 a sportszövetségek és klubok javára azóta, hogy a nyereséges cégek adójuk egy részét sportszervezeteknek is adhatják ahelyett, hogy befizetnék az államkasszába.

Bodnár Zoltán közgazdász szerint ennek a 415 milliárdos sporttámogatásnak a problémája az, hogy a költségvetés például az oktatásra mindössze 210 milliárd forintot költ egy évben. (A Fidesz támogatása amúgy 6%-ot zuhanna, ha a választáson való részvételt, iskolázottsághoz kötnék.)

Bodnár úgy látja, a demokratikus mechanizmusokkal összeegyeztethetetlen, hogy vállalatvezetők a pillanatnyi kedvük, vagy az informális kapcsolatrendszerük karbantartása miatt kinek adják a magyar államot megillető milliárdokat. Értsd, a kormánytól kinek szólnak le, hogy a közbeszerzésért cserébe, fújja már fel kicsit egyik-másik focicsapatot vagy akadémiát. De nyilván nem bármelyiket…

2011 óta a Mészáros Lőrinc csapata, a Felcsút 14 milliárdos támogatást tudhat magáénak, plusz kapott másik, vissza nem térítendő 13 milliárd adományt utánpótlás támogatásra. Összese ez a teljes támogatás 6,5%-a.

2016-ban is ők kapták a legtöbbet, a klub és az akadémia kemény 2 929 840 871 forintnyi adóforint elköltésére kapott jóváhagyást… A pénzből 1,81 milliárd forintot a felcsúti sportcsarnok második ütemére kapták, mert az a sportcsarnok hiányzott már az országnak, mint egy falat szar (az első ütemre tavaly 1,3 milliárdot vettek fel).

A felcsúti taózás nagyságrendjét hűen érzékelteti az is, hogy csak környezetrendezés címszóval 636 millió forintot kaptak, ami önmagában is a negyedik legmagasabb megítélt támogatás lenne az időszakban, az összes pályázó közül. Nézzük csak meg a 444 fenti fotóját…

Csak megjegyzem, hogy az állam idén 3,5 milliárdot adott pl. fűtéskorszerűsítésre a rászorulóknak. Illetve, hogy tavaly a második legtöbb TAO-s pénzt egész véletlenül pont szeretett NAV elnököm Tállai Bandi csapata, a Mezőkövesd kapta, 778 millió forintot.

2016 nyár végén a Székesfehérvári Törvényszék elsőfokú ítéletében arra kötelezte a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványt, hogy adja ki azoknak a beruházásoknak a szerződéseit, amiket a klubhoz érkezett társasági adókedvezményből finanszíroztak.

Az akadémiát fenntartó alapítvány fellebbezett az ügyben, viszont egy májusban született határozatban úgy döntött a Fővárosi Ítélőtábla, hogy nyilvánosak a tao-forrásból finanszírozott felcsúti megbízások részletei a kért időszakban, mert  Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány egy közhasznú szervezet, amely közhasznú tevékenységet lát el, ez szerepel az alapító okiratában is. Muhahaaaahaa.

Mészárosék a jogerős bírósági döntés ellenére sem kötötték az orrunkra, hogy mire költötték a sok milliárd TAO-s pénzt, inkább a Kúriához fordultak és közleményt adtak ki,  melyben azt írják: a döntés ellen felülvizsgálati kérelmet terjesztettek elő, és kérték a jogerős döntés végrehajtásának felfüggesztését. “Amíg a felfüggesztés iránti kérelmet a Kúria nem utasítja el, addig jogszerűen tartja vissza az adatokat ”az alapítvány”.

Ez májusban volt. Azóta nem döntött a Kúria, viszont a klubnak 27 milliárdos támogatással a zsebben, sikerült két bravúrt is elérnie az NB1-ben. Az egyik, hogy 5 forduló után, 2 ponttal tök utolsók a bajnokságban. A másik pedig, hogy ők az egyetlen csapat, amely – a 14 milliárdos utánpótlás támogatás ellenére – még nem küldött  pályára 21 év alatti játékost

Mint az közismert, a  Felcsút, Puskás Akadémia néven indult a bajnokságban…

 

tetszett_a_cikk3

 

 • Gorcsev Ivan

  Ha a focisták kezét, lábát levágnák, és aranyból kiöntenék a protéziseket, gyémántberakással, akkor sem tudnának többet, ettől a semmitől…

 • Egopista

  “a költségvetés például az oktatásra mindössze 210 milliárd forintot költ egy évben” – tényszerű, nagyságrendi tévedés a második mondatban. Valójában több mint 1600 milliárd megy oktatásra.

  • Dzsupi János

   210mrd forint az nagyságrendileg a felsőoktatás költségvetése.

  • Megamedve

   És ettől mennyivel jobban érezzük magunkat!
   Köszi, így nézve tulajdonképpen nem is értem mi a faszt háborognak ezek.

  • NERKeseru

   Persze, kozben nem. De kivanom neked, hogy sok idot tolts korhazban, es mondogasd mindenkinek, hogy 210 milliard loszar :) Bazdmeg, hogy ti meg elek egyaltalan ennyi aggyal a penzunkbol, na ez a csoda :)

 • belas

  ezert a felcsut a fidesz-ner lakmuszpapirja vagy allatorvosi lova vagy epithome-ja:
  – a masok altal elerheto eroforrasokat megszazszorozva,
  – az uzleti eletben elofordulo edge-nel tizezerszer nagyobb, kitermelhetetlen elonyoket maguknak kihasitva,
  – a szabalyokat a korrumpalt rendszerben sajat iranyukba forditva
  SINCS meg az abszolut minimumnal tobb.
  a felcsut csak azert nem a 147. helyezett, mert nincs annyi csapat. minden helyzetben az adott terulet keretei (ugyismint padlo) szoritja be az eredmenyeiket a valosagba. emellett mindig van kifogas, indok és ok mindenre, de erre a bizonyitvanyra nincs es nem is lehet magyarazat.

  es kozben a fogaskerekek zakatolnak a fejedben: mennyit loptak vajon kozben?

 • Kopernecky

  A (…) “27 milliárdos támogatással a zsebben”…még nem jelenti azt,hogy focizni is tudni kéne ! Ez pár “fillér” éppen csak ahhoz elég, hogy a játékosoknak -és persze a vezetőknek is- megfelelő életszínvonalat biztosítsanak ! Miért kell ezért felháborodni ? (irónia…)
  https://uploads.disquscdn.com/images/7333a370588e618b8fdc30f3b03abb42a87c64708d594ca6369c901472a710d0.gif

 • zsoltix

  Minden pénzt megér a bajnokságban elért 1 pont.

 • Berkes Laca

  https://uploads.disquscdn.com/images/62499d2c1a356ca354cf89c54bec6da7307d1059497eedc2006d66a7449d688c.jpg Ha egy cég hivatalosan pénzt juttat az alapítványnak le írhatja az adóból,azután a pénz ,ilyen-olyan csatornákon keresztül elszivárog a górék zsebébe, 27 milliárd még leírni is sok,nemhogy elkölteni, egy ilyen vidéki semmitmondó gitt egyletnek ,olyan rohadt nagy szakemberek,hogy egyetlen saját nevelésük sincs ! Egy rakás seggnyaló !