Bezárás

Október 23-ig kapott időt a Fidesz a Közös Országtól

Olyanok vagyunk, mint egy “nem nagyon jó” Internet Expoler, három nappal később reagálunk a kattintásra, de legalább meg tudjuk azzal magyarázni, hogy ismétlés a tudás anyja, illetve azzal, hogy a következő tíz hónapban nincs és nem is lesz fontosabb téma ebben az országban, mint annak a nyomorult választási törvénynek a megváltoztatása, ami miatt a jelenlegi kormányzat épp szanaszéjjel tudja lopni, csalni, élhetetlenné tenni az országot, külföldre űzve ezzel fiataljainkat. Százezresével!

Nem tudok eléggé pesszimista lenni, ha arra gondolok, hogy mi lesz itt, ha jövőre megint a Fidesz nyeri a választásokat, ráadásul kétharmaddal? Pl. öt év múlva másfélmillió külföldre menekült magyar…

Két hónapja sincs, hogy Gulyás Márton, egy kibaszott jó Szabadság téri beszédben, mozgalmat indított a választási törvény megváltoztatásáért. Akkor fogalmam sem volt, hogy hogyan lehet elérni ezt egy gátlástalan és hataloméhes Fidesszel szemben, és sokkal jobban tudtam azonosulni Varga Gergő azon mondatával, hogy „Ez a kormány vagy lemond, vagy a dicsőséges pesti nép kirángatja őket a parlamentből”. És ha őszinte akarok lenni, még most sem tudom mit lehetne tenni, hogy tényleg kormányt rendszert váltsunk… mármint demokratikusan.

Mindenesetre Gulyás Marci mozgalma beletaposott a gázba és kijött egy videóval, ahol különböző pártszimpátiájú hírességek – nagyon szépen kérik a parlamenti pártokat, de főleg a Fideszt,  hogy dolgozzanak össze és változtassák meg a választási törvényt egy igazságosabbra.

A teljesség igénye nélkül nézzük, kik adják a nevüket a vidihez, nem kell izgulni, azért aktív fideszes nincs köztük:

Csintalan Sándor – volt MSZP-s és fideszes politikus, televíziós műsorvezető, újságíró
Thuróczy Szabolcs – színművész
Pörzse Sándor -volt jobbikos politikus, a Barikád volt főszerkesztője
Stohl András – Buci
Hajós András – szociológus, énekes, zeneszerző, humorista
Zagyva Gyula – volt jobbikos politikus, 64 vármegyés villanyszerelő
Gálvölgyi János – Gálvölgyi
Bánfalvi Eszter – színművész <3
Misetics Bálint – székházfoglaló aktivista, a Párbeszéd Magyarországért párt tagja
Törley Katalin – a Tanítanék Mozgalom egyik vezetője

Hogy mit lehet és mit fognak ez után tenni, azt maga Marci válaszolta meg az MNO-nak: 

“- Mi lesz a következő lépés? Tüntetések? A választójogi törvény megváltoztatásához elengedhetetlen lenne a Fidesz támogatása. Mi adja a reményt?

– A remény abból adódik, hogy ezt az ügyet egy mozgalom fogja a zászlajára tűzni. Nem arról van szó, hogy tüntetést szervezünk, vagy videót készítünk, hanem széles társadalmi bázissal rendelkező mozgalmat építünk. Most arra kértük a pártokat, hogy dolgozzák ki saját javaslataikat a választási rendszerre. Ezeket a terveket augusztus elejéig várjuk. Ezután augusztus 20-án elindítjuk a kampányt, amelynek keretében a parlamenttel szemközt felállítunk egy agórát: itt fog elindulni az az érdekegyeztető folyamat, ahol a pártok és a politikai szervezetek közösen megszülik azt a választási rendszerre vonatkozó javaslatot, amelynek az elfogadtatásáért küzdenek majd szeptember 20-a és október 23-a között. A parlamentnek október 23-ig lesz lehetősége erről a javaslatról szavazni. Amennyiben ez nem történik meg, a kérés követeléssé fog változni, és polgári engedetlenségi eszközökkel fogunk küzdeni az elfogadtatásáért.”

Mint már mondtam, nagyon pesszimista vagyok azzal kapcsolatban, hogy a kormány önként esélyt ad arra, hogy kijjebb szorítsák a hatalomból…  október 23. meg itt van a nyakunkon… és…. nos….hát… tudjuk, minek az ünnepe.

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszót

Az Átlátszó nonprofit szervezet, nem fogadunk el pénzt politikai pártoktól vagy az államtól. Rád viszont nagyon számítunk!

Támogatom