Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

6,2 milliárdot vágott a kormány Mészáros Lőrinchez

 

Magyarország egyetlen búzakeményítő gyára épül meg a Heves megyei Visontán 93 millió eurós beruházásban. A költségekből 25 milliót állnak a befektetők, 48 millióra hitelt vesz fel a Mészáros Lőrinc tulajdonában álló Visonta Projekt Kft., 20 milliót pedig az állam áll, mert úgy gondolja, ezt a projektet kutya kötelessége támogatni a mi pénzünkből.

[sharedcontent slug=”cikk-kozepi-hirdetes”]

A gyár modern technológiával állít elő különböző típusú keményítőt, módosított keményítőt, alkoholt és takarmánytermékeket további felhasználásra főként az élelmiszer-, a gyógyszer- és a vegyipar számára. Az előállított termékek 70 százalékát exportra szánják.

A keményítőgyár 250 új munkahelyet teremt, és még 500-1000 ember vesz részt a beszállításban, de a kft. már abban is gondolkodik, hogy a későbbi raktározással, takarmány-előállítással további 50-100 munkahelyet teremt.

Várhatóan 2018 májusára épül fel a gyár, néhány hónap próbaüzem után kezdi meg a termelést és az értékesítést.  Az üzemben 250 ezer tonna búzát dolgoznak majd fel hulladékmentesen. Ezt Heves és Szolnok megyéből szeretnék beszerezni. – mondta szeretett Lőrincünk a sajtótájékoztatón, tegnap délután.

A kormány 2016 szeptemberében döntött úgy, hogy kiemelt beruházásként kezeli a Visonta Projektet. Ahogy arról a Napi.hu korábban beszámolt, a beruházás kiemelt jellege – a megrövidített engedélyezési határidők mellett – azzal jár, hogy

– a beruházással összefüggésben az építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt nem kell beszerezni,
– a településképi véleményezési eljárást nem kell lefolytatni és
– településképi bejelentési eljárásnak sincs helye.

Az ilyen esetekben előírt koordinációs feladatokat ellátó kormánymegbízottként a Heves megyei kormányhivatalt vezető kormánymegbízottat jelölte ki a rendelet. Menjen minden mint a karikacsapás.

A megjelent rendelet nem tartalmaz indoklást, de azt megtette a kormány honlapjára felkerült tervezet. Itt rá lehet keresni.  A kabinet ott azzal indokolta a beruházás  nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségét, hogy Lőrinc jó haver és tök hűséges is…jah nem is ezzel, hanem azzal, hogy az állam ezzel hozzájárul a több mint 93 millió eurós értékű beruházás megvalósításához. Fuhh, köszi!

A kormány 6,2 milliárd forint állami támogatást vágott Mészáros Lőrinchez, teljesen nyíltan.

Fotó: Komka Péter / MTI

Fotó: Komka Péter / MTI

 

Az üzem magas hozzáadott értékű új termékeket gyárt, működésével olyan új piaci lehetőségek nyílnak meg, amelyek belföldön és külföldön is hozzájárulnak majd a magyar gazdaság növekedéséhez – ezt a bullshitet Varga Mihály gazdasági miniszter mondta, aki szintén jelen volt az alapkő letételénél. Ott vigyorog középen.

 

 

[sharedcontent slug=”cikk-vegi-hirdetes”]

Megosztás