Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Már nem is hír: (megint) hamisított a TV2

Még húsvét vasárnap ment le egy pompás anyag a TV Tényekben „Támad Soros médiabirodalma” címmel.
Az anyag megtekintését senkinek sem ajánlom, viszont volt egy momentum, ami felett mindenki átsiklott, a hvg.hu viszont kiszúrta.

[sharedcontent slug=”cikk-kozepi-hirdetes”]

Így kezdődött a „riport”:

 

Ahogy látjátok, a műsorvezető mellet egy gif futott.

Ezt Szűcs Krisztina adatvizualizáció tervező készítette, és az április 12-i nagy CEU-melletti tüntetésről szóló híreket követte a hírportálok oldalán:

„Április 12-én és 13-án lementettem óránként egyszer az Index, 444, hvg, origo, hirado.hu (M1) és 888 címlapjait 2000 pixel magasságig. Megjelöltem a cikkeket, amelyek CEU-val, Sorossal, a civilekkel, tüntetésekkel és Gulyás Mártonékkal foglalkoznak.

A cikkek többségét nem olvastam, cím alapján próbáltam kiválasztani, melyek kapcsolódhatnak a témához. Amiben nem voltam biztos, inkább kikerestem és megnyitottam. 288 oldalt néztem át egy nap alatt. Elképzelhető, hogy nem mindent pontosan jelöltem ki, de ez az összképen nem hinném, hogy változtat.”

Ez lett az eredmény:

paral

A projekt részletesen itt tekinthető meg.

A TV2 Tényekben viszont a gifnek csak a felső részét adták be, az alsó, kormánypárti portálos részt egyszerűen levágták.
A gif azt bizonyította, hogy egy 80 – 100 ezres tüntetés híre alig kap szerepet a kormánypárti oldalakon, de meghamisítva a TV2 Tényekben már éppen az ellenkezőjét sugallta, vagyis hogy „támad a Soros médiabirodalom”, hiszen milyen sokszor adtak hírt a „Soros-egyetem” melletti tüntetésről.

A hab a tortán, hogy a hvg.hu elérte Szűcs Krisztinát, aki elmondta, hogy tőle nem is kértek engedélyt és nem is jelezték a riportban, hogy honnan van ez az anyag.

Még mindig van egy év a választásig, de lassan profik leszünk hamisítás-ügyben, tök jó hogy mindenféle hamisítási módszert lehet élőben tanulmányozni.

Példátlan és pofátlan, hogy egy országos tévé híradójában egy ilyen hamisítást meg merjenek csinálni, de amúgy is hol, melyik európai ország országos híradójában mehet le egy ilyen egyoldalú, szánalmas és nevetséges szar, amit a TV2-nél újságíró munkának és „riportnak” gondolnak … ?

Ja, ez csak költői kérdés volt.

[sharedcontent slug=”cikk-vegi-hirdetes”]

Megosztás