Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Péterfalvi Attila újabb címkéket ajánlott

Megkezdődött ma a civil szervezetek megbélyegzéséről szóló törvény vitája a Parlamentben. Bár megy a mese, ahogy a Lex CEU esetében, pontosan tudjuk hogy azokat a civil szervezeteket kívánják szép lassan ellehetetleníteni, akik a Fidesz és a kormány számára kényes/kellemetlen/kínos ügyekben tevékenykednek. Például a korrupció. Vagy az emberi jogok. Tényleg durva, hogy civil szervezetek ilyenekkel foglalkoznak …

[sharedcontent slug=”cikk-kozepi-hirdetes”]

Gulyás Gergely, a törvényjavaslat egyik írója a nyitó felszólalásában a következőket mondta:

– az általánosan gerjesztett hisztéria ellenére egy igen egyszerű törvényjavaslatról van szó, egy olyan átláthatósági törvényről, amely szerint a közpénzek átláthatóságához hasonlóan nyilvános adat lenne az is, hogy a civil szervezetek milyen támogatásokat kapnak külföldről.

– a javaslat semmilyen értelemben nem követ orosz mintát, semmilyen szankcióval nem jár a külföldi támogatás. Nem tartjuk semmilyen értelemben sem követendőnek Oroszországnak a civil szervezetekkel összefüggésben folytatott gyakorlatát, ahogy egyébként az állami és társadalmi berendezkedését sem.

– azokkal a szervezetekkel kapcsolatosan is ismertek és a „médiában széles körűen tárgyaltak” az adatok, amelyek állami támogatásból vagy közvetett állami támogatásból vesznek részt a magyar közéletben, ezért ugyanígy indokolt és célszerű a külföldről támogatott szervezetek átláthatósága is.

– indokoltnak tartják, hogy a javaslat ne tegyen különbséget abból a szempontból, hogy az EU-s támogatás magyar költségvetési szerven keresztül vagy attól függetlenül történik, így akár az EU-s pénzeket teljes mértékben mentesítenék a törvény hatálya alól. Emellett megfontolásra érdemesnek tartotta, hogy a létükből adódóan külföldről támogatást kapó nemzetiségi szervezeteket is mentesítsék, illetve jelezte, hogy a kormánypártokon belül is vita van arról, hogy a karitatív szervezetnél van-e szükség kivételre.

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke is véleményezte a törvénytervezetet és levelet írt róla Gulyás Gergelynek, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnökének:

„Hatóságunk egyetért azzal, hogy a szervezetekre vonatkozó információk kötelező nyilvánossága hasznos és megfelelő eszköz lehet annak érdekében, hogy a civil szervezeteket ne lehessen különféle érdekcsoportok leplezett befolyásolási törekvéseinek érvényesítéséhez felhasználni. Ennek a közérdekű célnak az elérése érdekében tovább lehetne szélesíteni az adatok közzétételére kötelezettek körét.

A hatóság álláspontja az, hogy a független véleményformáló szerepkörben fellépő civil szervezetek esetében nemcsak a külföldről érkező finanszírozás átláthatósága lényeges, hanem a belföldi – a vállalati, az állami vagy az intézményes politikai szférából érkező – támogatások transzparenciája is, mivel ezek a szervezetek a közvélemény befolyásolása révén vállalati lobbiérdekek érvényesítésére vagy kormányzati, illetve politikai propagandacélból is felhasználhatók.

Ezért felmerülhet, hogy a „külföldről támogatott szervezet” kategóriához hasonló módon nyilvánosságot kellene biztosítani a „gazdasági szereplő által finanszírozott szervezetekre”, illetve „a kormányzat által támogatott szervezetekre” vagy „politikai párt által támogatott szervezetekre” vonatkozó információknak is.

A törvényjavaslat hatálya nem terjed ki a vallási tevékenységet végző szervezetekre. Ezzel kapcsolatban célszerű lenne figyelembe venni azt, hogy a vallási tevékenységet végző szervezetek éppúgy felhasználhatók a közvélemény rejtett manipulálására, illetve befolyásszerzésre, mint a civil szervezetek, ezért a külföldről származó finanszírozásukra vonatkozó információk nyilvánosságához ugyanolyan közérdek fűződik, mint a civil szervezetek esetében.”

Sok esély persze nincs, hogy a Fidesz bármit is megfogadjon a NAIH elnökének az ajánlásából, pedig szépen körbe lehet címkézni a civil szervezeteket.
Címkézőgyárat lehetne nyitni.

[sharedcontent slug=”cikk-vegi-hirdetes”]

Megosztás