Péterfalvi Attila újabb címkéket ajánlott

ppp

Megkezdődött ma a civil szervezetek megbélyegzéséről szóló törvény vitája a Parlamentben. Bár megy a mese, ahogy a Lex CEU esetében, pontosan tudjuk hogy azokat a civil szervezeteket kívánják szép lassan ellehetetleníteni, akik a Fidesz és a kormány számára kényes/kellemetlen/kínos ügyekben tevékenykednek. Például a korrupció. Vagy az emberi jogok. Tényleg durva, hogy civil szervezetek ilyenekkel foglalkoznak …

 

 

Gulyás Gergely, a törvényjavaslat egyik írója a nyitó felszólalásában a következőket mondta:

– az általánosan gerjesztett hisztéria ellenére egy igen egyszerű törvényjavaslatról van szó, egy olyan átláthatósági törvényről, amely szerint a közpénzek átláthatóságához hasonlóan nyilvános adat lenne az is, hogy a civil szervezetek milyen támogatásokat kapnak külföldről.

– a javaslat semmilyen értelemben nem követ orosz mintát, semmilyen szankcióval nem jár a külföldi támogatás. Nem tartjuk semmilyen értelemben sem követendőnek Oroszországnak a civil szervezetekkel összefüggésben folytatott gyakorlatát, ahogy egyébként az állami és társadalmi berendezkedését sem.

– azokkal a szervezetekkel kapcsolatosan is ismertek és a “médiában széles körűen tárgyaltak” az adatok, amelyek állami támogatásból vagy közvetett állami támogatásból vesznek részt a magyar közéletben, ezért ugyanígy indokolt és célszerű a külföldről támogatott szervezetek átláthatósága is.

– indokoltnak tartják, hogy a javaslat ne tegyen különbséget abból a szempontból, hogy az EU-s támogatás magyar költségvetési szerven keresztül vagy attól függetlenül történik, így akár az EU-s pénzeket teljes mértékben mentesítenék a törvény hatálya alól. Emellett megfontolásra érdemesnek tartotta, hogy a létükből adódóan külföldről támogatást kapó nemzetiségi szervezeteket is mentesítsék, illetve jelezte, hogy a kormánypártokon belül is vita van arról, hogy a karitatív szervezetnél van-e szükség kivételre.

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke is véleményezte a törvénytervezetet és levelet írt róla Gulyás Gergelynek, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnökének:

“Hatóságunk egyetért azzal, hogy a szervezetekre vonatkozó információk kötelező nyilvánossága hasznos és megfelelő eszköz lehet annak érdekében, hogy a civil szervezeteket ne lehessen különféle érdekcsoportok leplezett befolyásolási törekvéseinek érvényesítéséhez felhasználni. Ennek a közérdekű célnak az elérése érdekében tovább lehetne szélesíteni az adatok közzétételére kötelezettek körét.

A hatóság álláspontja az, hogy a független véleményformáló szerepkörben fellépő civil szervezetek esetében nemcsak a külföldről érkező finanszírozás átláthatósága lényeges, hanem a belföldi – a vállalati, az állami vagy az intézményes politikai szférából érkező – támogatások transzparenciája is, mivel ezek a szervezetek a közvélemény befolyásolása révén vállalati lobbiérdekek érvényesítésére vagy kormányzati, illetve politikai propagandacélból is felhasználhatók.

Ezért felmerülhet, hogy a “külföldről támogatott szervezet” kategóriához hasonló módon nyilvánosságot kellene biztosítani a “gazdasági szereplő által finanszírozott szervezetekre”, illetve “a kormányzat által támogatott szervezetekre” vagy “politikai párt által támogatott szervezetekre” vonatkozó információknak is.

A törvényjavaslat hatálya nem terjed ki a vallási tevékenységet végző szervezetekre. Ezzel kapcsolatban célszerű lenne figyelembe venni azt, hogy a vallási tevékenységet végző szervezetek éppúgy felhasználhatók a közvélemény rejtett manipulálására, illetve befolyásszerzésre, mint a civil szervezetek, ezért a külföldről származó finanszírozásukra vonatkozó információk nyilvánosságához ugyanolyan közérdek fűződik, mint a civil szervezetek esetében.”

Sok esély persze nincs, hogy a Fidesz bármit is megfogadjon a NAIH elnökének az ajánlásából, pedig szépen körbe lehet címkézni a civil szervezeteket.
Címkézőgyárat lehetne nyitni.

 

tetszett_a_cikk3

 

 • Virág et.

  – A támogatási adatok eddig is nyilvánosak voltak. Ezeket az összes szervezet oldaláról le lehet tölteni, a beszámolók bárki számára elérhetőek. Kivéve a CÖF, akik úgy érzik, rájuk semmilyen törvény nem vonatkozik. Aki ezt szóvá teszi, azt a parlament elnöke megbünteti.
  – A javaslat teljes mértékben orosz mintára épül. Ott sincs semmilyen “következménye” a listára felkerülésnek. Csak annyi, hogy megbélyegzik az adott szervezetet, a piszkosmunkát már a helyi Kubatov-gárda / cöf elvégzi majd nem hivatalosan. Tessék az indexes cikket elolvasni.
  – Nyilván a cöfre gondol Gulyás. A helyzet az, hogy a cöf pont nem ismerteti ezeket az információkat, ahogy azt az lmp nemrég szépen be is mutatta. Így minden, ami a médiában megjelenik, azt le lehet rázni azzal, hogy ez csak pletyka. Itt viszont jogszabály kötelezné a szervezeteket. A cöföt semmi nem kötelezi semmire.
  – Ennek már eleve benne kellett volna lennie a javaslatban. Nem most kéne indokoltnak tartani. Egyébként, ha ezek a kivételek mind bekerülnek, akkor lényegében Anti-Amerikai Törvénynek is nevezhetjük ezt az új jogszabályt, mert az EU-n kívül, nem karitatív vagy nemzetiségi célra szinte csak az USA-ból érkezik pénz. Pl. az amerikai kutatási, pályázati pénzek. Vagy a civil szervezetek működésének támogatása, mint amilyen a Freedom House vagy az Orbánt is védő TASZ. Nyilvánvaló, hogy ők vannak a célkeresztben és az is nyilvánvaló, hogy még Trumpnak sem fog tetszeni, hogy ha kifejezetten az amerikaiak ellen írunk egy jogszabályt. Főleg, hogy mindeközben mi legalább 3, de inkább 5 hivatalos lobbiszervezetet tartunk fenn az USA-ban.

  (még mielőtt Vidéki vagy más elmerokkant felhozza az izraeli vagy az amerikai hasonló jogszabályt, vegye a fáradságot és olvassa el a napokban megjelent összehasonlítást, hogy az mire is vonatkozik és a miénk mire fog vonatkozni)