Az idióta M1 elhitte, hogy Csehország anyahajót épít

6zev4BbXwiQQMz9Ys

 

Az évi 80 milliárd forintból működő MTVA bevette a cseh Lidové noviny lap cikkét, mely szerint a cseh haditengerészet anyahajót épít.  A cikket a cseh újság négy napja közölte, és a végére jó nagy betűkkel oda is írták: FIGYELMEZTETJÜK OLVASÓINKAT, HOGY ÁPRILIS ELSEJE VAN!

 

 

Nehéz elmenni az ilyen hírek mellett, mármint nekünk. A köztévé simán ignorálhatta volna, vagy legalább utánanéz annak, hogy igaz-e, hogy a kb. Európa mértani közepén elterülő, tenger nélküli Cseh Köztársaság valóban épít-e egy baromi nagy anyahajót, hogy így szálljon be a terrorizmus elleni harcba. Mondjuk ha már nem ellenőrizték, legalább nem hazudták bele a hírbe, hogy azért, hogy Európa déli határait védjék a migránsoktól.

Amúgy a négy visegrádi ország fontos híreit ismertető műsorban hozták le a kamuhírt:

A 200 méter hosszú, 28 repülőgép vagy 15-18 helikopter hordozására alkalmas, többek között egy 200 ágyas katonai kórházzal is felszerelt repülőgép-anyahajó Kína segítségével épül, 60 milliárd cseh koronából.

Számok, uncsi.

Az adás itt megtekinthető. Az ominózus blokk 2:05-től látható. Reméljük, nem törlik hamar.

Amúgy a hír nem túl vicces, de legalább nagyon részletesen taglalja a dolgokat:

– Értekeznek arról, hogy a cseh légierőt ezek után a Föld bármely pontján bevethetik a terrorellenes harcban.

– Meg arról, hogy a kínai gyártó által bemutatott hajóterv olyan megdöbbentően hasonlított a Brit Királyi Haditengerészet már majdnem elkészült Queen Elizabeth nevű anyaghajójára, hogy a kínaiaik nyilatkozatban voltak kénytelenek cáfolni a plágiumot, mondván az ő modelljüket “csupán inspirálták a brit mérnökök”.

– A hajó névadásáról szóló részben elmesélik, hogy két név versengett: IV. Károly cseh királyé és német-római császáré és Masaryké. Bár a IV. Károly volt a népszerűbb, a névötletet a cikk szerint azért vetették el, mert így a hajó angol neve King Charles IV., ami kellemetlen lenne, ha Erzsébet után Károly fia lépne a trónra.

 

ELE6a52db_lo

 

Egy 2013-as Index-cikk szerint a világon jelenleg 33 repülőgép-hordozó hadihajó van szolgálatban, ebből 19 amerikai, 4 francia, 2-2 brit és olasz. Egy ilyen hajója van az indiai, kínai, brazil, orosz, thaiföldi és spanyol haditengerészetnek, bár India és Kína is gőzerővel épít éppen újakat, hogy bővítse a flottáját.

Elsőre persze én is buknék az Anyahajók-vizsgán, de max. 1 perc alatt kigugliztam az infókat.

 

tetszett_a_cikk3

 

 • vgaborka

  Kérlek ne használjátok a repülőgép-hordozót és az anyahajót szinonimaként, mert nem az.
  Az anyahajó lényegében egy mozgó/úszó “hidroplán bázis”, a hordozó pedig egy mozgó/úszó “repülőtér”.
  Ha jól tudom, a II. vh óta már nem nagyon használnak anyahajókat.
  Lsd: https://hu.wikipedia.org/wiki/Rep%C3%BCl%C5%91g%C3%A9p-anyahaj%C3%B3 vs https://hu.wikipedia.org/wiki/Rep%C3%BCl%C5%91g%C3%A9p-hordoz%C3%B3

  • Kovács Zoltán

   “vgaborka” (???) Légy szíves tájékozódj, mielőtt hülyeségeket írsz!

   • vgaborka

    Miben kell tájékozódnom?
    Belinkeltem, hogy mi a különbség az anyahajó és a repülőgép-hordozó között. Ebben mi a hülyeség? Ill mi a baj a nick-emmel?

    • Kovács Zoltán

     OK, bocs, én is utánanéztem és valóban igazad van: a kettő nem ugyanaz (csak egy közkeletű téveszme ill. egy helytelenül berögzült elnevezés: a repülőgép-anyahajó kb. olyan mint a teknős-béka). De a “nick-ed” tényleg béna… (:-))))))))

   • Rosenfeld Krisztián

    Most éppen te írtál hülyeséget.

 • http://anothernonight.blog.hu no-night

  Úgy látszik, ők is hallották már azt a mondást, hogy “időm, mint a csehszlovák tenger”…

  Meg a ’70-es, ’80-as években volt az a vicc, hogy Csehszlovákia azért akar tengerészeti minisztériumot létesíteni, mert Lengyelországban is van népjóléti, Magyarországon munkaügyi, Romániában pedig igazságügyi minisztérium. (Ma vajon melyik hazai minisztériumunkat vennék alapul ehhez?! :-PPP )

 • Mária

  Már nem tudtam megnézni :(

 • Pál György

  ez egy arrogáns lépés a csehek részéről… ideje indítani a M.Kir. Tengeralattjáró progit