Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Az idióta M1 elhitte, hogy Csehország anyahajót épít

 

Az évi 80 milliárd forintból működő MTVA bevette a cseh Lidové noviny lap cikkét, mely szerint a cseh haditengerészet anyahajót épít.  A cikket a cseh újság négy napja közölte, és a végére jó nagy betűkkel oda is írták: FIGYELMEZTETJÜK OLVASÓINKAT, HOGY ÁPRILIS ELSEJE VAN!

[sharedcontent slug=”cikk-kozepi-hirdetes”]

Nehéz elmenni az ilyen hírek mellett, mármint nekünk. A köztévé simán ignorálhatta volna, vagy legalább utánanéz annak, hogy igaz-e, hogy a kb. Európa mértani közepén elterülő, tenger nélküli Cseh Köztársaság valóban épít-e egy baromi nagy anyahajót, hogy így szálljon be a terrorizmus elleni harcba. Mondjuk ha már nem ellenőrizték, legalább nem hazudták bele a hírbe, hogy azért, hogy Európa déli határait védjék a migránsoktól.

Amúgy a négy visegrádi ország fontos híreit ismertető műsorban hozták le a kamuhírt:

A 200 méter hosszú, 28 repülőgép vagy 15-18 helikopter hordozására alkalmas, többek között egy 200 ágyas katonai kórházzal is felszerelt repülőgép-anyahajó Kína segítségével épül, 60 milliárd cseh koronából.

Számok, uncsi.

Az adás itt megtekinthető. Az ominózus blokk 2:05-től látható. Reméljük, nem törlik hamar.

Amúgy a hír nem túl vicces, de legalább nagyon részletesen taglalja a dolgokat:

– Értekeznek arról, hogy a cseh légierőt ezek után a Föld bármely pontján bevethetik a terrorellenes harcban.

– Meg arról, hogy a kínai gyártó által bemutatott hajóterv olyan megdöbbentően hasonlított a Brit Királyi Haditengerészet már majdnem elkészült Queen Elizabeth nevű anyaghajójára, hogy a kínaiaik nyilatkozatban voltak kénytelenek cáfolni a plágiumot, mondván az ő modelljüket „csupán inspirálták a brit mérnökök”.

– A hajó névadásáról szóló részben elmesélik, hogy két név versengett: IV. Károly cseh királyé és német-római császáré és Masaryké. Bár a IV. Károly volt a népszerűbb, a névötletet a cikk szerint azért vetették el, mert így a hajó angol neve King Charles IV., ami kellemetlen lenne, ha Erzsébet után Károly fia lépne a trónra.

 

ELE6a52db_lo

 

Egy 2013-as Index-cikk szerint a világon jelenleg 33 repülőgép-hordozó hadihajó van szolgálatban, ebből 19 amerikai, 4 francia, 2-2 brit és olasz. Egy ilyen hajója van az indiai, kínai, brazil, orosz, thaiföldi és spanyol haditengerészetnek, bár India és Kína is gőzerővel épít éppen újakat, hogy bővítse a flottáját.

Elsőre persze én is buknék az Anyahajók-vizsgán, de max. 1 perc alatt kigugliztam az infókat.

[sharedcontent slug=”cikk-vegi-hirdetes”]

Megosztás