Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Stílfűrészért halál, tízmilliók elcsalásáért semmi

 

2013-ban Izsákon rendőrségi kihallgatás közben agyonvertek egy embert, akit egy stílfűrész ellopásával gyanúsítottak. A vadászházas izsáki polgármester elleni büntetőeljárásról viszont nem hallani.


[sharedcontent slug=”cikk-kozepi-hirdetes”]

2013-ban Izsákon két rendőr agyonvert egy embert, aki állítólag ellopott egy pár tízezer forint értékű motoros fűrészt. 2017-ben olyan adatok kerültek napvilágra, amelyek szerint Izsák polgármestere, illetve cégei elcsaltak több tízmillió forint közpénzt. A dologra egy hónapja derült fény, de büntetőeljárás nem indult a fideszes polgármester ellen, és hála az égnek senki nem verte agyon a gyanús ügyletei miatt. Az viszont elég nagy baj, hogy őrizetbe sem vesznek egy polgármestert sok tízmilliós, többrendbeli közpénzcsalás  gyanúja esetén, miközben a börtönök tele vannak piti tolvajokkal.

Stílfűrészért halál

2013 áprilisában az izsáki rendőrőrsön vallatás során halálra vertek egy lopás gyanúja miatt előállított román állampolgárságú, magyar nemzetiségű izsáki férfit. Első fokon az elsőrendű vádlott emberölés bűntette miatt életfogytig tartó fegyházbüntetést, a másodrendű 20 év fegyházbüntetést kapott. Az eljárás során kiderült, hogy a két rendőr korábban másokat is bántalmazott. Másodfokon 12, illetve 10 évre módosult az ítélet. A halálra verésre egy motoros fűrésszel kapcsolatos eljárás során folytatott kihallgatás alatt került sor. Azóta sem hallottunk arról, hogy folytattak-e vizsgálatot Izsákon az ügyben, miért és hogyan lehettek rendőrök azok, akik korábban már többször vertek meg szolgálat közben embereket. De úgy tűnik, jelentős javulást következett be a helyi rendőri gyakorlatban, mert manapság több tízmilliós lopás gyanúja esetén sem intézkednek. Igaz, most a helyi polgármester az érintett.

Tízmilliónyi közpénz lenyúlásáért semmi

Mondok József, Izsák polgármesterének ügye egy hónapja robbant ki, amikor 444.hu-n megjelent tényfeltáró cikk szerint Izsák fideszes polgármestere abban a vadászházban lakik, amelyet 2014-ben az ő egyik cége, a Mondok Kft. 35 milliós EU-s forrást elnyerve épített. Sőt, Mondok még tagja is volt a helyi pályázati tervezést irányító egyesület bírálóbizottságának.

 

mondokleader

 

A vadászpanziót ezután nyilvántartásba vették az izsáki önkormányzat honlapján szálláshelyként, de hirdetni nem hirdették sehol. Ennek pedig egyszerű oka van: az Index cikke alapján a polgármester beköltözött oda. A 444.hu újságírói a helyszínen is ellenőrizték, hogy a vadászház működik-e panzióként, és azt tapasztalták, hogy reggel Mondok József polgármester onnan ment be dolgozni az önkormányzat által biztosított sokmilliós terepjárójával, más az ingatlanban nem lakott. A cikk szerint az izsáki önkormányzat honlapján kívül sehol nincs nyoma annak, hogy az ingatlan szálláshelyként működik.

De a sztorinak itt nincs vége. Az Index január 27-én megjelent újabb cikke szerint nem ez az egyetlen, izsáki polgármesterhez köthető ingatlan, amely több tízmilliós uniós támogatást kapott, de gyanús körülmények között használják. Mondok József fideszes polgármester cége, az Agro-Wild Kft. csaknem 50 millió forintos uniós forrásból származó támogatást kapott a „Dél-balatoni Leader Vidékfejlesztési Nonprofit Zrt. Úmvp III. tengelyes pályázatának nyertesei” között még évekkel ezelőtt magánszálláshelyek létrehozására.

A Sonline.hu 2011-es cikke szerint abban a pályázati körben ők kapták a legtöbb pénzt, sőt, egy összefoglaló Leader-dokumentum szerint az összes között övék volt a legnagyobb támogatási összeg. Elvileg a polgármester cégének karádi háza is egy panzió, erre kapta a pénzt, regisztrált is az erre megfelelő honlapon. Az Index helyi riportja alapján viszont megalapozott annak a gyanúja, hogy ezt az ingatlant sem használják szálláshelyként:

1, A megkérdezett helyiek nem ismerik szálláshelyként, kitáblázva sincs.

2, A vadászháznak nincs honlapja, az online foglalási oldalak sem ismerik szállásként, ha valamilyen listán a neten feltűnik a ház, csak telefonszám van hozzá, amit az újságíróknak nem vesz fel senki.

3, A helybe leutazott újságíróknak az ingatlanból kijövő nő semmit nem tud mondani a vadászházról.

Mit mond erről a jog, és mi történik ténylegesen?

A magyar büntető törvénykönyv szerint költségvetési csalást követ el az, aki költségvetésből származó pénzeszközöket a jóváhagyott céltól eltérően használ fel, és ezzel egy vagy több költségvetésnek vagyoni hátrányt okoz. Vagyoni hátrány a céltól eltérő felhasználás is, költségvetésen pedig az Európai Unió által vagy nevében kezelt költségvetést, pénzalapokat is érteni kell.

Alig lehet tehát kétséges, hogy felmerül annak a gyanúja, hogy európai uniós pályázati úton elnyert pénzeket a fideszes polgármesterhez köthető cégek másra használják, mint amire kapták: A két esetben összesen 85 millió forintnyi támogatásról van szó. De büntetőeljárásról nem hallani.

De legalább nem igaz, hogy következmények nélküli országban élünk. Ha stílfűrészt lopsz, agyonverhetnek, ha tűzifát, könnyen börtönben találhatod magad. Ha elég nagyban űzöd az ipart, akkor röhöghetsz a markodba. 

Navra László

[sharedcontent slug=”cikk-vegi-hirdetes”]

Megosztás