Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Új Puskás Ferenc stadion – egyszerűsített tervek, dupla ár

Bevallom őszintén, mikor 2014-ben megláttam az új nemzeti stadionunk terveit, egyszerűen le voltam nyűgözve. No nem csak azért, mert a régi már olyan rossz állapotban volt, hogy simán be lehetett dobálni a lelátót a pályára betondarabonként, ha nem úgy ment a csapatnak, hanem mert olyan multifunkciós sportkomplexumot láttam a terveken, amit nem sok helyen máshol. Talán sehol… Aztán az élet Fidesz megint közbeszólt. 


[sharedcontent slug=”cikk-kozepi-hirdetes”]

Felsorolni is nehéz, hogy milyen funkciókról szóltak a tervek: 180 szobás szálloda, konferenciaközpont, irodaház, sportmúzeum, diagnosztikai labor, üzletek, éttermek, mélygarázs, panoráma-futópálya (wow), konditerem… és még saját rendőrőrsöt (lol) is terveztek bele. A vele együtt fejlődő, szomszédos Nemzeti Olimpiai Központ 38 hektáros területén a tornászok, a vívók, az asztaliteniszezők, az öttusázók, a dzsúdósok, a birkózók, az úszók, a vízilabdázók és az atléták is megtalálták volna a helyüket. Nekik nemzetközi versenyekre alkalmas létesítményeik is lettek volna.

A tervek akkor 90-100 milliárd forintról szóltak. Úgy gondoltam, hogy ez belefér, hisz mégiscsak 50 évre épül, árban is nagyjából stimmel, járhatok majd kocogni a tetejére a panoráma-futópályára, illetve na,  egy darab jóféle nemzeti stadion kell minden országnak.

 

Az egész videó úgy volt túl szép, hogy igaz legyen, ahogy van. 2015-ben nekiestek a terveknek egy gyaluval, és leforgácsoltak róla 19 sportágat meg minden kiszolgáló létesítményt hotelestől, futópályástól, múzeumostól, orbánszobrostól. Csak a foci és a stadion maradt.

Fürjes Balázs projektet vezető kormánybiztos szerint azért, mert „A korábbi számításokban szereplő 100 milliárd forint legfeljebb a létesítmény kétharmadára lett volna elég.” A remek matekos – és azóta volt olimpiai kormánybiztos – Balázs a költségek csökkentéséről ekkor nem beszélt.

De aztán jött tegnap a Jánosinfo és azzal nyitott, hogy ha 2020-ban itt mi EB meccseket akarunk rendezni (fogunk, minimum 3-at), akkor jövőre végre meg kell kezdeni az új Puskás Stadion építését, hogy az 2019-re el is készülhessen. Úgyhogy a napokban a már lezárult közbeszerzési eljárás végeredményét is kihirdetik majd. Hozzá is tette, hogy a beruházás bruttó 190 milliárd forintba kerül majd a „korábbi terveknek megfelelően”.   Kicsit azért zavarban is van, mikor felolvassa, mintha őt is meglepték volna a számok, el is mondja háromszor, hogy százkilencvenmilliárd. MENNYI?! igen, százkilencven, jólvan, akkor ennyi lesz…  majdnem megsajnáltam, de inkább nem…

A 24.hu szerint a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja korábban 60-70 milliárdos plusz támogatást kért a kormánytól a projektre, ezt viszont a budapesti olimpia rendezéséről szóló népszavazási aláírásgyűjtés alatt elutasították, most viszont mégis megkaphatták. Reméljük az eredeti tervekre… haha ….. Nem hiszem, mivel a 100 milliárdos keretből is max 30 mehetett volna el a létesítményekre. De akkor most mi kerül 190-be? Költői kérdés, de azért reméljük hamarosan kiderül.

Mindenesetre az nem túl jó jel, hogy a 24.hu-nak Fürjes és a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja azt mondta, hogy Puskás-stadion építésért nem ők, hanem a Nemzeti Sportközpontok a felelős, ezért ettől a szervezettől kell információt kérni. Az MNSK oldala pedig már ezzel nyit…

mnsk

 

 

[sharedcontent slug=”cikk-vegi-hirdetes”]

Megosztás