Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

A Vasas szurkolói nyílt levélben kicsinylik az új „ingyenstadiont”

 

Ne variáljanak – egyből a legjobbat, a legkorszerűbbet építsék meg nekünk is.”

Markovits László idén lesz 15 éve a Vasas elnöke, és mint ilyen, rutinosnak számít már a porondon. Hogy milyen szakmai munkát folytat a klubnál, azt mi sem bizonyítja jobban, mint riói szereplésük (Szász, Hosszu, Szilágyi aranyai) és az, hogy a futballklub az NB1 tavaszi folytatása előtt 3. helyen áll a bajnokságban.

Tavaly novemberben indult el a Vasas Sport Club 2020-ig tartó, több helyszínt érintő (Fáy utca, Folyondár utca, Pasaréti út, Normafa) létesítményfejlesztési programja, melynek első lépéseként a földbe gyalulták a volt Illovszky Rudolf Stadiont, hogy a helyére egy új, korszerű arénát építsenek.

Markovits látva az MTK stadion körüli botrányokat, nem jön elébe a lófasznak, és bölcsen hallgat a részletekről. Nem láttunk még a sajtóban HIVATALOS látványterveket a stadionról és azt sem tudjuk mennyibe fáj az államnak. (4 milliárdot pusmognak. Nyilván állami pénz ez is, és a stadion az állam tulajdona is marad.) Azt viszont tudjuk, hogy az új kóceráj 5000 férőhelyes lesz, és a szurkolói fórumon ez a kép kering. Csinos amúgy!

A Vasas szurkolói hétvégén nyílt levelet írtak Markovitsnak, mert úgy gondolják, hogy ez túl kicsi nekik, és hogy a klub is megérdemelne legalább egy 8000-es stadiont, mert az UEFA szabályai szerint nemzetközi kupameccset minimum ekkora stadionban lehet lebonyolítani, a klub meg most hasít és lehet kijutnak valami nemzetközi kupába, hogy egy albán 2. helyezett felmossa velük a padlót már az előselejtezőben.

„[…] Nem szeretnénk, ha ötezres mini arénánk lenne. Nem szeretnénk ha a Vasast ugyan oda sorolnák, ahová néhány feltörekvő és általunk tisztelt vidéki kisklubot. Clubunk tradíciói túlzás nélkül érnek annyit, mint fővárosi és vidéki riválisainké. A jelenünk pedig sok esetben még fényesebb is. Nincs miért a sor végén maradnunk. […] Legyen nyolcezres az Illovszky Stadion is, hogy adott esetben hazai környezetben játszhassunk nemzetközi kupameccset. Ne kelljen költöznünk sem Újpestre, sem Dunaújvárosba, sem Akasztóra, se a világ végére. […] Ne variáljanak – egyből a legjobbat, a legkorszerűbbet építsék meg nekünk is.”

A jelenleg fényesen csillogó Vasas utoljára 40 éve volt bajnok, és az elmúlt 25 évben  mindösszesen 6 db nemzetközi kupameccset játszott hazai pályán, és egyszer sem jutott túl az első fordulón.

Utoljára a 2000-2001-es szezonban búcsúztatta őket a Görög AEK. Méltán nem emlékszik senki erre a meccsre.

A számokhoz még annyit, hogy az idei szezonban a Vasas sokáig vezette az NB1-et, de az átlag nézőszám így is 3600 volt mindössze. Csak egyszer kúszott egy picit 5000 fölé, a stadion INGYENES BÚCSÚMECCSÉN. (a 2015/2016-os átlag 1927 fő volt, aztaK)

Nem is nagyon kell ezt tovább ragozni, de ha hasonlattal akarnék élni, akkor azt írnám, hogy az öcsém se kér a faterunktól pénzt, hogy kivehessen egy albit, mert le akar nyomni EGY DARAB menetet a Londonból hazalátogató haver kiscsajjal, és nem akarja, hogy anyuék kérdezősködjenek, hogy már megint ki ez a lány, aki itt volt, lesz e tőle unoka menten – hanem felhív, és egy napra megkapja a kecóm, mondjuk 6 sörért.

Szóval srácok, jó lesz nektek az a pici ékszerdoboz is, legalább lesz új büfé,  ha szerencsétek van szesz is, és most már a részegek nem tudják majd a lelátót bedobálni a pályára legalább. Sőt, fedett lesz a stadion, nem áztok meg, ha esik, és talán a wc-t is le lehet majd húzni. Ha meg adja Isten idejön valami nálunk is szerencsétlenebb előmenetelű ország csapata, akkor szépen utaztok 5 km-t, és fogadjátok Újpesten a Szuszában, mind az 5500-an. Amúgy meg, Fideszes vezetés nélkül nem is tudom, hova ugráltok…

Markovits legalább földön maradt és köszöni amit kapott: „Mivel a stadion nem piaci alapon épül, és nem is tartható fenn ekképpen, megfelelő mértékletességgel kell bánnunk a támogatással. Persze labdarúgóink mostani eredményességét látva, és bízva a jövőbeni sikereikben, meg tudom érteni azokat a szurkolókat, akik ennél nagyobb stadiont szeretnének. Viszont az elmúlt évtizedeket és a jelenlegi nézőszámokat – akár az ingyenes Fáy utcai búcsúmeccsét – figyelembe véve az ötezres kapacitás a realitás. Ha elérjük azt, hogy minden meccsünkön telt ház lesz, a szurkolók kétharmada pedig éves bérletet vásárol, és kinőjük a stadiont, akkor majd gondolkozhatunk az átalakításon.”

Előfizetőket keresünk
Támogasd a független tényfeltáró újságírást havi 1000 forinttal!

Megosztás