Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

PISA-eredmény: Balog Zoltán megvizsgálja Balog Zoltánt

Nem nagyon sikerült tavaly a PISA-teszt, mindenki magyarázkodik, hogy mi ennek az oka, még talán csak azt nem mondták, hogy így akarták megbuktatni a kormányt a diákok …

Az alaphangot Lázár János adta meg a Kormányinfón:
„Nem értem, miért kellene lemondania a miniszternek, hiszen nem Balog tartotta a matekórákat. A felmérés eredményeit nem lehet a kormány tagjain számon kérni, nem ők tanítottak, és nem ők töltötték ki a tesztet”

Az érvéles hibátlan, hiszen valóban nem a kormány tagjai tanították a diákokat. (Bár szívesen megnéznék egy ilyen órát.)

Palkovics államtitkár szerint 2015-ben még csak 2 éves volt az új nemzeti Alaptanterv, nem tudta még a minden bizonnyal áldásos hatását kifejteni, azonkívül zavaró lehetett a diákok számára, hogy most először digitálisan kellett kitölteni. Megjegyzem, mind a 70 országban, egységesen. A büdös kölköket Lengyelországban nem zavarta, hogy nem kellett papírt használni … bezzeg nálunk!

Rétvári Bence államtitkár tegnap a parlamentben pedig végre mindent megmagyarázott:

„35 országból 28.-ak vagyunk az oktatási eredményekben, miközben GDP / fő eredmények alapján 31.-ek vagyunk.”

„Minden romlott, viszont a matematika legalább stagnál. Az előző három kutatás során folyamatos volt a romlás, most a három évvel ezelőttihez képest már megállt az esés”

„Lengyelországban 24, Dél-Koreában 22, Hong Kongban 32, az egyik legerősebb összpontszámot produkáló Finnországban 15 ponttal estek az átlagpontszámok. Akkor most Finnország példakép vagy vajon a finn miniszternek is le kéne mondania?”

Ennyike.

Melyik ország miniszterének kellene lemondania?
a, Finnország
b, Magyarország
c, mindkettőnek
d, egyiknek sem

Biztos ami biztos, megkérdeztem Finnország budapesti nagykövetségét, hogy hullanak-e már a fejek a rettenetes finn PISA-eredmények miatt…

Screenshot_02850

Én mondják egy kicsit visszafogottabb, szerényebb stílusban osztottam volna az észt, ha 6 év kormányzás után az derül ki, hogy a 15 éves magyar diákok több mint negyede funkcionális analfabéta, azt sem tudja megállapítani, hogy két alternatív útvonal közül melyik a rövidebb, és azokkal az alapvető számolási készségekkel sem rendelkezik, melyek legalább minimálisan szükségesek lennének az életben való elevickélésre, de sajnos / hála az istennek nem én vagyok államtitkár.

Mégegyszer: a 15 éves diákok negyede (!)  funkcionális analfabéta, és mivel 16-17-18 évesen sem fog megtanulni tanulni, az is marad. Ennél több funkcionális analfabéta csak a hírhedten rossz oktatással rendelkező néhány országban van: az OECD tagállamai közül kizárólag a tökutolsó Mexikóban, Törökországban, Görögországban és Chilében, valamint a valamivel alattunk teljesítő Szlovákiában.  Hat éve még csak a magyar tanulók 17 százalékának volt ilyen rossz a szövegértése – most 27-nek.

A legpengébb azonban Hoffmann Rózsa volt államtitkár volt, aki az ATV-nek nyilatkozott:
1. Magyar Bálint a hibás (nem vicc!)
2. A 15 éves diákok jól teljesítettek a PISA-teszten, csak a hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek lehúzták a jó eredményt.
3. Nem kell aggódni, a bibliai versenyeket a magyar diákok nyernék, és nem kell hogy az legyen a cél, hogy éllovasok legyünk a kompetenciákat mérő tesztekben.

„A PISA-feladatok nagyon érdekesek, látványosak, de elég távol esnek attól a klasszikus műveltségideáltól, amely a magyar közoktatás rendszerét hagyományosan jellemzi. Ezért az abszolutizálásuk hiba volna. A magyar oktatási rendszer sosem lesz olyan, de nem is kell, hogy olyan legyen, mint, mondjuk, néhány tengerentúli országé, amely ebben a versenyben látványos eredményt ért el. Ha ezen országok elküldenék a tanítványaikat egy nagy európai múzeumba, ahol művészettörténeti, történelmi, irodalmi, bibliai vonatkozású ismeretekre van szükség, akkor egy ilyen versenyt a magyar diákok nyernének meg magasabb általános műveltségüknek köszönhetően. Szerintem tehát nem kell, hogy a magyar köznevelés rendszerének az legyen a célja, hogy a magyar diákok a csak kompetenciákat mérő versenyen éllovasok legyenek, mert ez nem következik a mi értékeinkből. „

Orbán Viktor biztos ami biztos, vizsgálatot kért Balog Zoltántól, így most neki saját magát és a minisztériumát kell vizsgálnia. Kicsit csalódott vagyok, általában azért ilyenkor minimum fel szoktak állítani egy bizottságot.

Kicsit segítek, ne kelljen annyit dolgozni az EMMI-ben:

Screenshot_02849

Hirdetés

 

Megosztás