Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Kicsit másképp fog kinézni a Dorottya utcai hotel

Nemrég lerombolták a műemléképületet, amit két éve még Giro-Szász Andrásék akartak hotellé alakítani. A projekt január óta a Mammut üzletházat felhúzó Kenyeres Sándor érdekeltségébe tartozik, és elvileg jövő júliusra kész is lesz a szálloda. Viszont a tervek köszönőviszonyban sincsenek az eredetivel.

2014 novemberében írta meg az Index, hogy Giro-Szász András kommunikációs államtitkár sógorával, Serfőző Péterrel együtt közösen birtokolja a Safe Port Projekt Kft.-t, ami társtulajdonos a Dorottya 8 Hotel Kft.-ben. Ez a cég pedig a Napi szerint 3 milliárd forintból 120 szobás hotellé alakítja a bérházat, ami korábban az V. kerületi önkormányzaté volt, csak aztán eladták egy luxemburgi offshore cégnek. Annak idején az Atrio Építésziroda készítette el a felújítás terveit, a homlokzatot egy az egyben az eredeti állapotnak megfelelően rekonstruálva.

Október végén az Index Urbanista-blogja tette közzé, hogy a nagy hotelfejlesztés közben az 1915-ben épült Dorottya utca 8.-at egész egyszerűen földig rombolták, holott műemlék épület volt.

Az Urbanista megkeresésére azt válaszolta az V. kerületi önkormányzat, hogy

„Az Ön által említett épület bontására azért kapott engedélyt a beruházó, mert a beszerzett statikai szakvélemények alapján a bomló betonszerkezet már nem volt megmenthető, az életveszélyessé váló helyzet elhárításának egyedüli módja a bontás, valamint az örökségvédelmi hatóság véleménye szerint a bontási tevékenység örökségvédelmi érdeket nem sért.”

Kaptunk néhány friss fotót a helyszínről. Látszik az épület helye, és az új terv, ami nemigen hasonlít a régire. Tervező a Bánáti+Hartvig Építésziroda, kivitelező a Swietelsky. Az építtető Dorottya 8 Hotel Kft. pedig már egy lichtensteini cég, az ANDOK Familienstiftung, és a Dominarium Kft., valamint a Domalbergo Kft. tulajdonában van. A Dominarium és a Domalbergo egyaránt a Mammut üzletházat felhúzó Kenyeres Sándor érdekeltsége.

d8-2

 

d8-3

 

d8-4

 

d8-5

d8-6

Ha tetszett a cikk

Támogasd az Átlátszót havi 1000 forinttal!

Megosztás