Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

A Médiatanács szerint szerkesztői szabadság, ha a közmédia csak kormánypropagandát sugároz

„A közszolgálati médiaszolgáltatás célja:
– kiegyensúlyozott, pontos, alapos, tárgyilagos és felelős hírszolgáltatás, valamint tájékoztatás,
– az egyes eltérő vélemények ütköztetése, a közösség ügyeivel kapcsolatos viták lefolytatása, a megbízható tájékoztatáson alapuló, szabad véleményalkotáshoz való hozzájárulás.” – 2010. évi CLXXXV. törvény (Médiatörvény)

A berlini székhelyű Democracy Reporting International (DRI) nevű nemzetközi szervezet  a Mérték Médiaelemző Műhellyel közösen egy kéthetes médiamonitoring kutatást végeztek, melynek keretében az öt fő televíziós csatorna esti híradóiban a népszavazással kapcsolatos ügyek megjelenését nézték. A kutatás az M1, a TV2, az RTL Klub, az ATV és a Hír TV híradóit vizsgálta a szeptember 8. és 22. közötti időszakban (cikk, maga az elemzés).

Az M1 Híradóban a menekültkérdést és a népszavazást érintő műsoridő 95 százaléka támogatta a kormány álláspontját. Nem műsoridő alapon számolva, a vonatkozó hírelemek 91 százaléka festett negatív képet a menedékkérőkről.

image2
Michael Meyer-Resende, a DRI ügyvezető igazgatója így összegezte a tapasztaltakat: „a jelentőség és az elképesztő mennyiségű műsoridő, amit az M1 közszolgálati televízió a kérdésnek szánt, továbbá az elfogult hangnem és a kiegyensúlyozott tájékoztatás hiánya, a kormánypárt kampányának az eszközeként állítja elénk a közszolgálati tv-t.”

Az október 2-i népszavazás előtti utolsó munkanapon, pénteken egész nap az M1-et néztem és … szörnyű egy élmény volt.
A legkézelfoghatóbb jele a totális elfogultságnak az volt, amikor minden órában a „kommentár nélkül” rovatban egy „ismert ember” hosszú percekig mesélte el, miért szavaz NEM-mel és miért kell NEM-melé szavazni.
Mindezt a fideszes aláírásgyűjtő pultok előtt.
Egyetlen egy bejátszás nem volt, hogy valaki miért szavaz igennel vagy érvénytelenül.


A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa a magyar média felügyeletét ellátó szervezet, egy bejelentést mindenképpen megért az eset.

Elsőként jegyezzük meg: A Médiatanács csak és kizárólg bejelentésre vizsgálódik.
Mit gondtoltok, milyen menüpont hiányzik a Médiatanács honlapján?

Pontosan … nincs sehol, hogyan kell panaszt tenni, milyen formai követelményei vannak, hova kell küldeni. Az egész úgy van kialakítva, hogy már az elején feladja az ember. (Amúgy a Nemzeti Választási Bizottság oldala is pont ilyen, direkt csinálják, hogy ne is adj be panaszt.)

Végül a Médiatanécs emailcímére küldtem el emailben, amit szerencsére fogadták és iktatták.

A múlt héten került sorrak a „panasz” megtárgyalása, a Médiatanács 43. heti napirendi pontjai között, ahol többek között még ilyan pontokat tárgyaltak:

– A Magyar RTL Televízió Zrt. által üzemeltetett RTL Klub csatornán 2016. július 24-én 13 óra 55 perctől sugárzott Maigret csapdát állít című műsorszám korhatár-besorolása
–  Az RTLII csatornán futó Való Világ 8 (Való Világ powered by Big Brother) című műsorszám interneten megjelent promóciójával kapcsolatban érkezett bejelentés
– A „reklám-hangerősség” [Mttv. 33. § (4) bekezdés] hatósági vizsgálatának eredménye (2016. július – augusztus – szeptember) [Magyar RTL Televízió Zrt. – RTL Klub]

Természetesen ezek is fontos dolgok, hiszen tényleg el kell mostmár dönteni, október vége felé, hogy a nyomorult  Maigret csapdát állít helyes karikával ment-e a nyáron!

Na meg a reklámok hangerőssége … herzek, decibelek … sokkal fontosabb, mint hogy a közmédiából ömlik a propganda.

Azért az ekkora horderejű pontok mellett sor került a panaszomra is, tegnap postázták a határozatot ajánlottan. Mindig végigfut a borzongás a hátamon ha ajánlott levél érkezik a NMHH-tól, Karas Mónika saját kezű aláírásával … hátha most sikerült … egy icipici rész-győzelem …

[SPOLIER ]

Nem sikerült.

P61103-145242 P61103-145340

 

Megosztás