Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Ilyen lesz a sípálya a Csillaghegyi strandon

Az Ürömi út mellé képzelt el a BGYH Zrt. egy műanyag borítású sípályát, amit reményeik szerint több száz gyermek fog majd használni.

Néhány nappal ezelőtt derült ki, hogy a fővárosi önkormányzat tulajdonában lévő Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt. sípályát és focipályát akar építtetni a Csillaghegyi strandra.

Az Index „Napi favágás rovat” címmel vette át a hírt, ám a BGYH küldött nekik egy közleményt, hogy nem is fás területről van szó, csak a strand egy elhanyagolt, cserjés részéről, ahol nincs védett fa, és nem is céljuk a fakivágás.

A BGYH Zrt. honlapján elérhető közbeszerzési dokumentáció műszaki leírásában azonban szerepel az alábbi tétel is:

„Írtási munkáka kivágás tuskó kiszedéssel”

sipalyamuszakitartalom

Megkerestük a BGYH Zrt.-t,hogy ez fakivágást jelent-e, és kértük, hogy jelöljék be egy térképen, hogy a Csillaghegyi strand melyik részére képzelték el a sípályát és focipályát.

Az alábbi tájékoztatást kaptuk:

„Megerősítjük, hogy Társaságunk a meglévő, használaton kívüli és nagymértékben elhanyagolt sport funkciójú területeket (nagypályás futballpálya, salakborítású futópálya körökkel és aszfaltos teniszpályák) kívánja új hasznosítás alá vonni. Elsődleges tervezési szempont, a területek rendezése és a nagyközönség számára hasznossá tétele.

Társaságunknak nem célja a fakivágás, hanem az elhanyagolt, több évtizede gondozatlan cserjés, bokros terület rendbetétele. Előzetes felméréseink szerint, védett fa a területen nem található, a rendezés menetét, a koncessziós eljárás nyertesével kívánjuk meghatározni. Társaságunk hosszú évek óta tervezi a terület hasznosítását, az eredeti sport funkciók megtartásával.

A jelen pályázat – mely idén másodszor jelent meg – célja a Csillaghegyi Strandfürdő és Uszoda színvonalának és forgalmának a növelése. A több, mint 9 hektár területű fürdő mintegy 2%-áról van szó, ahol a jövőben reményeink szerint több száz gyermek síelhet, sportolhat műanyag borítású sípályán.

A műszaki leírásban szereplő irtási munkák, tuskó kiszedéssel természetesen a cserjék, bokrok eltávolítására vonatkozik.”

Kérésünkre a BGYH Zrt. elküldte a Csillaghegyi strand alaprajzát is, és bejelölték rajta a szóban forgó területet (az alaprajz nagyban ebben a pdf-ben):

csillaghegysipalya

 

A Google Maps műholdképén ez a terület így néz ki:

csillaghegygooglemaps

 

Előfizetőket keresünk
Támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal!

Megosztás