Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

A Fővárosi Választási Bizottság átengedte az olimpiával kapcsolatos helyi népszavazási kezdeményezésünket

Az országos népszavazásra irányuló kezdeményezésünket viszont elkaszálta a Nemzeti Választási Bizottság.

Tegnap délután, a törvényes határidő utolsó napján döntöttek mindkét népszavazási kezdeményezésünkről.

Az országos népszavazás kiírására irányuló kérdést a Nemzeti Választási Bizottság egészen elképesztő érvekkel söpörte le az asztalról. Pl. azzal, hogy nem egyértelmű a kérdés, de az is elhangzott az NVB ülésén, hogy a kezdeményezésben szereplő olimpiai törvény érinti az olimpiai jelképekről szóló 1981-es nairobi szerződést, nemzetközi szerződésről pedig nem lehet népszavazást kezdeményezni.

Nagyon rendes volt egyébként az NVB, tegnap este 19:20-kor már meg is küldte email-ben az elutasító határozatot.

Viszont szintén tegnap döntött a helyi népszavazás kiírását szorgalmazó kezdeményezésünkről a Fővárosi Választási Bizottság. A testület, ami tavaly decemberben az első kezdeményezésünket is átengedte, most ismét jóváhagyta a beadványunkat.

Az erről szóló határozat ma reggel került fel a honlapjukra.

Elvileg tehát ebben a kérdésben lehet majd budapesti népszavazás:

“Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Főváros Önkormányzata vonja vissza a 2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére irányuló pályázatát?”

A Fővárosi Választási Bizottság szerint

„a feltenni szándékozott kérdés tekintetében mind az állampolgári, mind a jogalkotói egyértelműség fennáll. Széles körben ismeretes, hogy Budapest pályázik a 2024. évi olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére. Amint azt a Kúria hivatkozott, Knk.IV.38.143/2015/6. számú végzése is rögzíti, a Közgyűlés a részvételről már döntött, a szándéknyilatkozatát a NOB-nak megküldte. Ezzel elindult a pályázati folyamat – figyelemmel a 2016. évi LVIII. törvény 2. § 7. pontjára –, melynek következő részelemét a Fővárosi Önkormányzat 2016. február 17-ig megküldte. A második részét október 7-ig, a 2/2016. (X. 5.) FVB 4 harmadikat pedig 2017. február 3-ig kell benyújtani. A kérdésre válaszolva az állampolgároknak azt kell eldönteniük, hogy egyetértenek-e ezzel, vagy inkább azt kívánják, hogy a pályázat kerüljön visszavonásra. Másik oldalról pedig a döntéshozó számára is egyértelmű, hogy a választópolgári döntés eredményeként a pályázatot vagy vissza kell vonnia, vagy nem kell visszavonnia.”

Persze számítunk arra, hogy ismét megtámadja valaki az FVB döntését a bíróságon, és a Kúria megint egy nyakatekert érveléssel akadályozza meg az olimpiai népszavazást, de akkor is örülünk, és bízunk benne, hogy előbb-utóbb győzni fog a demokrácia.

Megosztás