Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

A kapitányság szerint minden rendben a rendőr leváló talpú bakancsával

Ragasztgatott talpú bakancsban dolgozta végig a menekültválságot egy rendőr, aki névtelenséget kérve panaszkodott erről. Mesélt arról is, hogy a ruházati hiányosságok miatt előfordul, hogy a kifakult régi pólók viselését a parancsnok nem engedélyezi, ilyenkor egymástól kérik a ruhadarabot, hogy szolgálatba állhassanak. A kapitányság szerint viszont nincs semmi gond.

banner2_mozgo_2

Évente kétszer le kell adni, hogy kinek, milyen méretű bevetési egyenruhára – pólóra, kabátra, zubbonyra, nadrágra és bakancsra – van szüksége, de hiába, mert azokat három-négy éve ő és több kollégája nem kapták meg. Erről számolt be egy vidéki kis rendőr, persze parancsnokai retorziójától tartva névtelenséget kérve. Kilétéről csak annyit árult el, hogy az elmúlt évben az egyik déli határmegye kis rendőreként hajtott végre migrációs feladatokat. Tavaly nyáron, amikor fokozódott a helyzet, és várható volt, hogy még több elfoglaltságuk lesz a határon, amire nem árt mindennel, így a ruházattal is felkészülni, ismét méretleadásra kérték őket.

Amikor megjött a bevetési, csalódott volt, mert a ruhák kiosztásánál az átlagos méretű egyenruhák, amire neki is szüksége lett volna, már a tizedik, tizenötödik embernél elfogytak. Emberünknek a következő méretekből maradt választék a turkáló butik hangulatára emlékeztető ruhaosztáson: XS-es és XXXL-es póló, valamint 39-es méretű bakancs. Nem vitt haza egyik méretből sem.

A ruhaosztás óta nincs hír arról mikor cserélhetik le elhasználódott, megkopott ruhadarabjaikat. “Nadrágjaink belseje szakadt, a pólóink karrészéből kijöttek a tépőzárak, a színüket pedig elvesztették. Amikor ezt a parancsnok szóvá tesz, illetve nem engedélyezi a viselését, kénytelenek vagyunk egymástól elkérni az újszerű, tiszta pólókat.” Hozzátette: bakancsaink talpa is leváló félbe van. Az övé akkor sérült meg, amikor egy menekültekkel szembeni intézkedés közben elcsúszott.  “Ugyan határozatom van arról, hogy kifizetik nekem a bakancs árát, a mintegy 37 ezer forint azonban több mint negyed éve nem érkezett meg” – jelezte a rendőr a február eleji helyzetet.

Felmerülhet a kérdés, hogy mit lamentál ezen a rendőr, miért nem veszi meg azt a bakancsot, csak nem biztos, hogy éppen erre futja a családi kasszából, meg egyébként is határozata van arról, hogy ez az összeg jár neki.

Bárhogy legyen is, megnyugtatjuk a rendőrt, a parancsnokok természetesen odafigyelnek az embereikre. Ezt a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság (BKMRFK) és a Csongrád megyei testület szóról szóra megegyező válaszai alapján leszögezhetjük. Azért ezt a két megyét kerestük meg, mert a rendőr által írtak alapján a menekültválságban leginkább érintett két déli megye, a csongrádi és Bács-Kiskun megyei rendőr-főkapitányság valamelyikén dolgozhat.

És hogy pontosan miként is hangzik a megnyugtató szöveg? Így: “az Országos Rendőr-főkapitányság beszerzési eljárást kezdeményezett 9 236 határrendészeti feladatokat ellátó rendőr részére az alapfelszerelésen túl további egy öltözet gyakorlóruházat biztosítására.” Csak hogy mindenkinek lehessen egy plusz ruházata, a biztonság kedvéért, gondolni.

A további ruházati helyzettel kapcsolatos kérdésekre adott válaszok alapján nem is érthető, hogy miért elégedetlenkedik a kisrendőr. Hiszen:

  • minden, arra jogosult rendőr megkapta a bevetési ruházatot,
  • panaszt senki nem tett, ha lenne ilyen, azt természetesen kivizsgálja az illetékes vezető,
  • mindkét megyei főkapitányság a hatályos normák szerint jár el a ruházati ügyekben,
  • nincs tudomásuk levált talpú bakancsban dolgozó rendőrről és
  • az alapfelszerelésekről a munkáltató gondoskodik, utána az elhasználódott ruhákat – az éves ruházati ellátmány terhére – a rendőrök maguk kötelesek cserélni.

Mindent rendben találó válaszaik alapján pedig szintén teljesen azonos szöveggel okafogyottnak nyilvánította a BKMRFK és a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság is, hogy a parancsnok felelőssége felmerül-e akkor, ha valamelyik embere nem kap valaki megfelelő méretű ruházatot, vagyis nem gondoskodik róluk.

Csikász Brigitta

Támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! A független sajtót a közösségi finanszírozás tartja életben.

Megosztás