Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

„You are safe” – üdvözli Bécs a menekülteket

Hivatalos, fejléces papíron írja ezt nekik a bécsi városvezetés.

Légvonalban ugyan csak mintegy 200 km, valójában azonban több millió fényévre van tőlünk Ausztria fővárosa. A budapesti városvezetés, élén Tarlós István főpolgármesterrel hetekig nézte tétlenül, hogy a Keleti pályaudvarnál több ezren, és a II. János Pál pápa téren, valamint egyéb fővárosi közterületeken további több százan éljenek, aludjanak mindenféle hivatalos ellátás nélkül, és csak az emberségből az egész világnak példát mutató magyar civilek jóindulatának köszönhetően jussanak ételhez, vízhez, orvosi ellátáshoz, takarókhoz, gyakorlatilag mindenhez, amire szükségük volt.

Ehhez képest a „hanyatló nyugat”….

Ugyan a menekültek pénteken nem azért indultak el Bécs felé gyalog, mert Ausztriában szeretnének letelepedni, legtöbbjüknek az csak egy tranzitország az áhított úticél, Németország vagy Svédország előtt, az osztrák állam mégis példaértékűen felkészült a fogadásukra, ilyen szállásokkal várták a hozzájuk érkezőket.

A magyar káosz, és a Kocsis Máté – Tarlós István duótól megtapasztalt gyűlölködő arrogancia után pedig Bécs kimondottan olyan, mintha egy másik univerzumban lenne. Holott csak kb 200 km Budapesttől, és igazából nem csinál semmi különöset, csak azt ami normális és elvárható ebben a helyzetben. Ellátja mindazokat a feladatokat, amiket nálunk az állam helyett a civilek végeztek.

Az osztrák főváros honlapján egyrészt afféle „percről-perce” tudósításhoz hasonló módon folyamatosan frissülő információkkal tájékoztatják a lakosságot a menekültkérdésről (hányan érkeztek, mi a helyzet a pályaudvarokon, milyen ellátást kapnak ott, stb), másrészt megszervezték a lakossági felajánlások koordinálását is. Azt, amit magyar civilek Facebook-csoportokban intéztek, és méghozzá milyen hatékonyan. De Bécs nem Budapest, ott így megy:

wien2

 

Lehet segíteni „időfelajánlással”, tehát önkéntes munkával, szállással, illetve tárgyi és pénzadománnyal. Külön szép az önkéntesség leírásánál található kérdés: „Sie möchten Flüchtingen Ihre Zeit schenken?”, vagyis „Az idejét szeretné a menekülteknek ajándékozni?”

Kipróbáltam az önkénteskedés-menüpont működését: beírtam, hogy hétfő esténként 10 órát tudnék segíteni adminisztrációval és német tanítással, van elsősegélynyújtási ismeretem és B-s jogsim. Nem fogtam ki a rendszeren, pikk-pakk feldobta a lehetőségeket, ahol hasznossá tudnám tenni magam.

wien3

 

De a legdurvább az a kép, ami Bécs hivatalos Facebook-oldalán szerepel: a bécsi városvezetés menekültnek szóló üdvözlőszövege. Nem egy magyar BÁH-papír, az biztos. Nem csak azért, mert az ország nyelve helyett a menekültek által esetleg beszélt arab és angol a szöveg, nem. Hanem a tartalom. Meg a stílus. Az üzenet. Hogy ez egy jó ország, itt jól bánnak veled. Biztonságban vagy.

„If you have any questions, please do not hesitate to ask them.”

„We are doing our very best to organise assistance.”

„You are safe”

wien

 

 

 

Megosztás