Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Sallai Róbert Benedek belenyúlt a darázsfészekbe

Közadatkéréssel fordult a Nemzeti Földalaphoz a földpályázatok ügyében Sallai R. Benedek, az LMP képviselője. Az állami termőföldpályázatok eredményével kapcsolatos adatokat kívánja kikérni, ám a Nemzeti Földalap nettó 7,7 millió forintos fénymásolási költséget állapított meg, mivel a csak úgy kapná meg az adatokat, hogy a pályázatokból kitakarnák a nevet és a bírálati jegyzőkönyvet.

Tudjátok mi a két legfontosabb adat egy ilyen pályázatban?
Hogy ki nyert és hogyan nyert.
Na, ez nem derülhet ki.

A nettó 7,7 milliós számla pedig úgy jön össze, hogy a papíron kitöltött pályázatokat le kell fénymásolni úgy, hogy közben kitakarják a neveket. Ez a másolási költség ára.

Egészen pontosan ezt válaszolta az állami intézmény:

 „A 2011. január 1. napja óta érvényes és eredményes haszonbérleti pályázatok anyagaival kapcsolatosan tájékoztatom, hogy a pályázatok értékelése során készült bírálati lapok, értékelési jegyzőkönyvek (és más, jelen adatigénylés által nem érintett okiratok) kapcsán a Kúria a Pfv.IV.21.498/2013/5. sz. felülvizsgálati ítéletében helybenhagyta azt az ítéleti álláspontot, amely szerint azokat csak úgy lehet kiadni adatigénylésre, hogy „azokon a vesztes pályázó nevét és címét tegye felismerhetetlenné, ugyanakkor azonosítható legyen, hogy az egyes összpontszámok (…), bírálati lapok mely pályázókhoz tartoznak” (Fővárosi Törvényszék előzményi 70.P.23.379/2012/9. sz. ítélete).
Az Ön által igényelt, hozzávetőlegesen 7400 pályázat adattartalmára tekintettel, az igényelt adatmennyiségre vonatkozóan a várható költségek mértéke – oldalankénti másolás, személyes adatok anonimizálásának anyagköltsége – előzetesen teljes pontossággal nem állapítható meg. Az NFA becslése alapján, (10 Ft+ Áfa/oldal anyagköltséggel számolva) adatigénylésének költsége körülbelül 7 770 000 Ft + Áfát tesz majd ki. Tájékoztatjuk továbbá, hogy a több tízezer oldalnyi pályázat elektronikus levelezőrendszer útján nem továbbítható, azokat a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet elektronikus adathordozókon, személyesen tudja átadni át az Ön részére. A fentiek értelmében kiadható, igen nagy iratmennyiség összeállítása előre láthatóan hosszadalmas időt vesz igénybe.”

Sallai vasárnap közölte, hogy leszűkítik az adatigénylést a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vezetőire és a kormány tagjainak pályázataira, „mert arra látnak esélyt, hogy ennek költségeit ki tudják fizetni, illetve adatvédelmi polgári perben kívánják „behajtani” ezeket az információkat.”

Tehát nem lehet megtudni, hogy ki mennyit nyert, viszont a Földművelésügyi Minisztérium kigyűjtötte, hogy Sallai R. Benedek, a felesége és a hozzájuk kapcsolható cégek mennyi támogatást kaptak és hány hektárra pályáztak és mennyit nyertek meg.

Screenshot_01179Ugyanezt szeretné összegyűjteni Sallai is, csak nem kaphatja meg a neveket és fizetni kellene 10 millió forintot.
De a minisztérium képes volt összeszedni róla meg a feleségéről az adatokat.
Amúgy tényleg durva dolgok kerültek ki: 57 pályázatból hatszor (6!) nyertek.

Sallai ugyanezt kikérte a többi képviselőre: az FM azért tagadta meg, mert nem adatkezelő, az NFA meg azért, mert nem kezeli azt az adatot, hogy kik a képviselők, hozzátartozóik, illetve cégeik.

Kicsoda Sallai Róbert Benedek?
Sallai amúgy a Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrumában természetvédelmi mérnöki diplomát szerzett, ezt követően környezetvédelmi jogi tanulmányokat folytatott, ezenkívül többek között méhészi, lovas sportoktatói és vadgazdálkodási képesítéseket is szerzett. Saját gazdaságot irányít mezőgazdasági vállalkozóként. Itt olvasható egy jó riport róla.

Jól mutatja azt, hogy Sallai valószínűleg belenyúlt a tutiba, hogy a Földművelésügyi Minisztérium jóformán hetente ad ki egy róla egyre idegesebb hangvételű sajtóközleményeket:

Screenshot_01180
A legutolsó közlemény volt a legdurvább.
Azt még szombaton, 07.18-án adta ki a minisztérium, egy nappal Sallai sajtótájékoztatója előtt.
Így már érthető, hogy miért ilyen idegesek ….

 

Sallai Róbert Benedek ügyében egyre szaporodnak az ellentmondások. A képviselő visszatetsző módon a kormány agrárpolitikáját támadja, közben ő és érdekköre az államból él: állami földeken gazdálkodik, állami támogatást vesz fel és az államtól kap fizetést.

A politikus, felesége és gazdasági érdekeltsége állami földeken gazdálkodik, összesen 2325 hektár állami földre pályázott, amelyből 237-et nyert. Sallai Róbert Benedek 2010 és 2015 között több mint 19 millió forint, felesége közel 26 millió, az érdekkörébe tartozó cégek 263 millió forint agrártámogatáshoz jutottak.

A képviselő érdekeltségébe tartozó cégek további közel 178 millió Ft egyéb, valamint norvég és svájci alapos támogatásokat is kaptak, melyből – a megjelentetett kiadványok szerint – egymásnak munkát adva maguk részesedtek. A képviselő közben valótlanul azt állítja, hogy a földeket műkörmösök, tanárok vagy más olyan kedvezményezettek kapták, akiknek csak a támogatás kell, a legkisebb művelési költség mellett.

Sallai Róbert Benedek álságos és képmutató módon úgy szidja a kormány vidékpolitikáját, hogy ő maga országgyűlési képviselőként, testvére a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatóságának területfelügyelőjeként, testvérének a felesége a Körös-Maros Nemzeti Park igazgatóságánál dolgozó ökológiai felügyelőként az államtól kap fizetést.

A Földművelésügyi Minisztérium várja, hogy Sallai Róbert Benedek feleljen a kérdésekre, és tiszta vizet öntsön a pohárba.

Jó lenne ha Sallai felelne a kérdésekre!
Várjunk csak, dehát nincs is egy kérdés se a közleményben …

Van viszont rákosista listázás, hogy a testvére és a testvérének a felesége (!) hol dolgozik és mit csinál.

A magyar állam minisztériuma szerint aki az államtól kapja a fizetését, azt először is nyilvántartják, másrészt pedig nem bírálhatja a kormányt, mert tőlük kapja a fizetést.

És ezt így le is írták, kiadták közleménykényt.
2015, Magyarország …

Sallai amúgy teljes joggal akadt ki ezen, azt írta a Facebookon, hogy

Döbbenttel nézem, hogy milyen ez az új világ.

Államtól kapok fizetést. Az egyébként semmilyen politikai tevékenységet, közszereplést nem végző bátyám és sógornőm – kormánytisztviselők (köztisztviselők), kb. 20 éve.
Ezt szóvá teszi az FM, mert ezek szerint akinek a családjában bárki az államnak dolgozik, az fogja be a pofáját.

Ezek szerint, az ellenzéki képviselők, amiért fizetést kapnak, cserében fogják be a pofájukat.

Még azt meg is úsztam, hogy szóvá tegyék szüleim nyugdíját és a feleségem GYED-ét. Ez kiment volna a fejükből, vagy az jövő héten jön?

Ez a Fidesz által teremtett szép új világ, amikor működnek a reformok.
Mindenki fogja be a pofáját, ha jót akar magának, mert aki nincs a Fidesszel, annak még a családját is ellehetetlenítik, aki kritizál, az még szerettei megélhetésével is játszik.

Pofátlan banda: ők, a fiatal demokraták.
Idáig azt mondtam: szakadjon rájuk az ég.
Most ezen változtatok, nem, nem kell, hogy szakadjon rájuk, majd én rájuk szakítom!

(Címlapkép: Index)

Megosztás