Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

„Senki” sem veszíti el a munkáját a vasárnapi „pihenőnap” miatt

Azt már tavaly decemberben is tudtok, hogy ha a KDNP azt mondja, hogy „senki”, akkor az biztosan nem nullát jelent, de friss adatok azért meglepőek.

A KSH megmérte, hogy mennyien dolgoztak februárban és áprilisban a kereskedelemben a 4 főnél többet foglalkoztató vállalkozásoknál és az jött ki, hogy 2421 fővel dolgoznak kevesebben.
És ebben még nincs is benne a 4 főnél kevesebb alkalmazottat foglalkoztató kisboltok, akiket főleg az éjszakai zárva tartás érintett erősen.

A nem teljes munkaidőben áruházban vagy boltban dolgozók száma egy híján 1800 fővel csökkent, a teljes állásúak közül 622 ember vesztette el az állását. A februári összesen 182,2 ezer kiskereskedelmi dolgozó helyett már csak 179,8 ezer van tehát, ami 1,3 százalékos csökkenés két hónap leforgása alatt. Az elbocsátottak felét, 1100 embert az élelmiszerboltokból rúgták ki.

Akik maradtak, azokat meg széttúlóráztatják.
A KSH szerint „áprilisban a kiskereskedelemben összesen 378 ezer órát kellett túlórázniuk az alkalmazottaknak. Az elmúlt öt évben ilyen nagyságú túlmunkára nem volt példa. Ennél többet egyébként utoljára 2008-ban kellett ráhúzniuk a boltokban az alkalmazottaknak, de akkor többen dolgoztak a kereskedelemben.”

Viszont kétségtelen, hogy ez a 2421 ember is együtt töltheti a vasárnapot a családjával.

Hatástanulmány van ilyen is, meg olyan is. Nézzük meg egy-két év múlva, hogyan vélekedik akkor a tapasztalatok alapján a társadalom a szabad vasárnapról. Szerintem a többség idővel támogatni fogja. Nézzük majd meg azt is, voltak-e elbocsátások. Biztos vagyok benne, hogy nem lesznek számottevőek, ha lesznek egyáltalán. –Semjén Zsolt, 2015.04.08.

„Nem kell elbocsátásoktól sem tartani, hiszen jelenleg is munkaerő-hiány tapasztalható a kereskedelemben.” – Harrach Péter 2014.12.16.

A kereskedelemben általánosságban munkaerőhiány van, ezért Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára nem számít elbocsátásokra a vasárnapi pihenőnap bevezetése miatt.

Ritka kártékony egy törpefrakció ez a KDNOP, élén a két lángelmével, a Harrach-Semjén párossal.
Elküldtem nekik ezt az infografikát, hátha segít nekik megérteni.

Megosztás