Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Reagálás a szociális dolgozók fizetési papíros szelfijeire

A szociális ágazatban dolgozók indították május elején azt a Facebook-oldalt, ahova fotókat töltöttek fel magukról – kezükben tartva egy A4-es lapot, amin a fizetésük összege szerepel. Óvodai dajka 77.000 Ft, szociális munkás 84.000 Ft, családgondozó 84.000 Ft, és így tovább. Most megmutatjuk a másik oldalt.

A szociális szféra dolgozóinak tüntetését is szervező szakszervezetek hozták létre azt a Facebook-oldalt, ahol ezt kérik:

Állj ki magadért!

Arra kérünk, hogy fekete öltözetben vagy fekete szalag viselésével készíts magadról egy selfie-t, vagy kérj meg valakit, hogy fényképezzen le. A fotót töltsd fel ide az oldalra. Tarts magad előtt egy A3-as lapot, amelyen a következő információk szerepelnek: Munkakör, életkor vagy a szakmában töltött idő, nettó fizetés. (Jó nagy karakterekkel, hogy látszódjon, nyomtatva vagy vastag fekete filctollal.)

A képekkel internetes kampányt bonyolítunk le, felhívva a közvélemény és a döntéshozók figyelmét a szociális ágazat dolgozóinak tűrhetetlen helyzetére.

Szociális gondozók, szociális munkások, nővérek, kisgyermeknevelők képeit stb. várjuk.”

Érkeztek is szép számmal képek, néhányan a fizetésük összegét tartalmazó lapot az arcuk elé tartják, de sokan teljesen bátran, arccal szerepelnek a fotókon, amik az elkeserítő helyzetet mutatják be. Ennyi pénzt kapnak (havonta, nettóban) azok, akik a gyerekeinkre vigyáznak, amíg mi dolgozunk, és így gyakorlatilag többet vannak velük hétköznap, mint mi, a szüleik. Ennyiért etetnek, itatnak, vigasztalnak, szórakoztatnak, foglalnak le, nevelnek, szeretgetnek 10-20-25 kicsi gyereket – köztük a tiedet is, kivéve ha magánbölcsibe/- oviba járatod.

dajkak

Gondoltuk, bemutatjuk kicsit a másik oldalt is, az irreálisan alacsony közpénzes fizetések mellé odarakunk néhány irreálisan magas bért is az állami szférából. Tessék:

nmhh_k
egyetemi_k
mav_k

Megosztás