Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Egy igazi hungarikum: az ÁNYK

Elfelejtettem az 1+1%-ról nyilatkozni, gyorsan utánaolvastam, és azt írják, hogy ügyfélkapun keresztül még be lehet adni. Meg is örültem, mert van ügyfélkapu kódom.

Screenshot_00966

Ha van a Földön pokol, akkor az ÁNYK – Általános nyomtatványkitöltő program megrendelői, készítői, jóváhagyói remélem ott sülnek ropogósra.
Ez egy JAVA alapú, telepítést igénylő alkalmazás, ami a létező legszarabb programok legszarabbika.

Így néz ki:
Screenshot_00971
Első lépésként sikerült feltelepíteni:

Screenshot_00965
Kaptam egy ikont az asztalra.
De nem indul el.
Felvillan egy fekete ablak egy pillanatra, és annyi.
A súgókból hegyek állnak a NAV honlapján, természetesem mind pdf-ben.

Ahogy egy blogon írják:
„A problémát az okozza, hogy az ÁNYK Java nyelven íródott. Senki sem fejleszt „tiszta” Java-ra, mert nem lehet biztonságosan elindítani a „tiszta” Java programot. Emiatt aztán az ÁNYK-n kívül a világon nem létezik más, felhasználóknak készített program, ami „tiszta” Java nyelven készült. A felhasználók ugyanis az életben nem tűrnék el, hogy egy program néha elinduljon, néha meg nem. Az ilyen programot senki sem venné meg, ezért aztán ilyen program nincsen. A probléma második része az, hogy az ÁNYK-nak nincsen install programja sem, ezért nem lehet leszedni a számítógépről és újratelepíteni.”

És tényleg:

Screenshot_00968

Ügyfélbarát, egyszerűbb állam, söralátét, államreform – ezek a szavak jutottak az eszembe.

Egy Ausztráliába kiköltözött ismerősöm megosztotta, hogyan is működik az adóbevallás náluk:

Ha egyéni adózó vagy, a regisztrációval együtt kb. 20 percbe kerül az adóbevallás kitöltése. Papír alapú nincs, számítógépen, ipaden, illetve okostelefonon (!) lehet kitölteni és beküldeni. Könyvelő, adószakértő nem kell hozzá, egyszerű, logikus, csak ikszelgetni kell, mivel az adatokat mar a munkáltató jelentése alapján kitöltötték helyetted. Maga az adminisztrációs átfutási idő kb. 5-6 nap, nekem ennyi idő után jött meg a számlámra az adó-visszatérítés.

És azon még én is igencsak meglepődtem. Kiderült ugyanis, hogy mivel csak részmunka időben dolgoztam (4 óra naponta, a költözés miatt azt is jó pár hónap kihagyással) a magam 22.000 dollárnyi (=4,9 millió ft.) éves jövedelmemmel alacsony jövedelmi kategóriába tartozom ezert az éves adókötelezettségem 170$ (=39 ezer ft.)! Ez az összes adó, nyugdíj, stb, járulékot tartalmazza, a többit mind visszakaptam. Szóval kevesebb, mint az éves fizetésem 1%-át tartotta meg állambácsi, erről küldték a részletes beszámolót, hogy mire is költötték.

Ezt a levelet kapta meg, és felvázolták szépen, hogy a 170 ausztrál dollárnyi adóját mire is költik:

10615778_10153194307594762_1568513710_n2014-ben vezette be az ausztrál kormány, a levélben feltüntetik az adott évi és az előző évi államadósságot is, az átláthatóság növelése érdekében vezették be, hogy az  adófizetők lássák, hogy mire költik az adójukat a kormány.
The tax receipt provides a breakdown of how your tax has contributed towards government expenditure. It also includes information on the level of Australian Government gross debt for the current and previous years. This is a new government initiative to increase transparency on how and where the government spends taxpayers’ money.”

Nálunk csak ilyen levél érkezik az államtól …

Megosztás