Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Emlékeztek még a UPC-s Nagy Netsemlegességi Botrányra?

Április elején a UPC hálózatán, közel 1 millió internet-előfizetőnél az Rtl.hu és az Rtlmost.hu oldalak mellett az MTVA streamjei sem jöttek be, mivel a UPC durván megsértette a netsemlegességet, bár ők ezt váltig tagadták. Azért gyorsan kiderült, hogy a UPC anyavállalata a Liberty Global 2015. április 1-én kb 0:30 körül lekapcsolta a BIX-es forgalom kicserélést az ExterNet-tel, ahol az RTL tartalom található. Majd az óriási panaszáradat hatására „megjavult” a rendszer …. 

Szerencsére van egy intézmény, ami felügyeli az egész szektort, ez a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság, ahol található a Média- és Hírközlési Biztos, aki olyan, mint egy ombudsman, lehet nála bejelentést tenni online, ügyfélkapu-kóddal, és lefolytatja a vizsgálatot.

A bejelentőoldal azonban nem működött Chrome-ban, a legnépszerűbb böngészőben, így elő kellett keresnem az Internet Explorer nevezetű csodát, hogy egyáltalán összejöjjön a bejelentés. Apró, ámde csodálatos mellékszál. Legközelebb arról kellene bejelentést tenni, hogy a bejelentőoldal nem megy Chrome-ban. Gondolom piszok kemény lehet leprogramozni.

Ma megjött a vizsgálat eredménye – a UPC-től!

Ugyanis a vizsgálat abból állt … wait for it …. hogy a NMHH Média és Hírközlési Biztosa ÁTKÜLDTE a bejelentést az UPC-nek, akik lefolytatták a vizsgálatot, és megállapították, hogy minden rendben, technikai hiba volt, de nem ők voltak …
De kárpótlásul kapok 2000 forintot ajándékba!

Az illetékességből kézhez vett, Nemzeti Média- és Hírközlési Biztoshoz benyújtott panasza alapján az alábbiakról tájékoztatjuk:
A UPC Magyarország Kft. előfizetői számára 2015. április 2-án elérhetetlenné vált néhány nagy látogatottságú weboldal, azonban a társaságunk által lefolytatott gyors műszaki vizsgálat megerősítette, hogy a kérdéses oldalak nem a UPC hibája miatt voltak elérhetetlenek.

Társaságunk rendszeresen felülvizsgálja hálózatának adatátviteli kapacitását és szigorú sztenderdek szerint biztosítja az optimális és kiegyensúlyozott adatforgalmat. Ezeknek a szabályozott folyamatoknak megfelelően történt az az átkonfigurálás is, amelynek normális esetben nem kellett volna érzékelhető problémát okoznia az ügyfeleink számára. Sajnálatos módon azonban az említett oldalak kiszolgálói részéről feltételezhetően nem történt meg az adatforgalom megfelelő tranzitútvonalakra való átterhelése, annak érdekében, hogy a tartalom továbbra is eljuthasson a fogyasztókhoz.

Azonban az előfizetőink legmagasabb szintű kiszolgálását szem előtt tartva, 2015. április 3-án soron kívül megtettük azokat a technikai intézkedéseket, amelyek lehetővé teszik a népszerű tévécsatornák weboldalainak elérését a megszokott módon. Azóta az internet szolgáltatás problémamentesen üzemel.
A bejelentésében foglaltakra reagálva szükségesnek tartjuk kiemelni továbbá, hogy a UPC Magyarország Kft. és anyavállalata, a Liberty Global számára továbbra is alapvető érték a netsemlegesség, ezért meglepetéssel fogadtuk és egyben visszautasítjuk a sajtóban megjelent azon értesüléseket, amelyek bármilyen internetes tartalom blokkolását vagy háttérbe szorítását feltételezték.
Az érintett hibajelenség felmerüléséért, és az ezáltal okozott kellemetlenségekért ezúton is szíves elnézését kérjük. Kompenzációként egyedi elbírálás alapján a következő, 2015. május havi számlában jóváírunk 2000 Ft internet előfizetési díjat.
Bízunk megértésében, valamint abban, hogy szolgáltatásunk továbbra is sok örömet és tartalmas kikapcsolódást nyújt az Ön számára.
Tájékoztatjuk továbbá, hogy jelen levelünk másolati példányát megküldtük a panaszügy során eljáró Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Média- és Hírközlési Biztos Hivatala részére is.

Minden további kérdésével kapcsolatban szívesen fogadjuk megkeresését a www.upc.hu/email oldalunkon vagy a 1221-es számon.

Tisztelettel:

Orosz Anikó
UPC Magyarország Kft.
Kiemelt Ügyfélkapcsolati Csoportvezető

Ez aztán a pártatlan, mélyreható, alapos vizsgálat, egy szuperaktuális kérdésben, a netsemlegesség ügyében!
Végül is csak 1 millió előfizetőt károsítottak meg, hogy a havi előfizetési díjért nem fértünk hozzá egy adott tartalomhoz.

Mennyire epik, hogy maga a bűnös vizsgálja ki saját magát, ezzel Vida Ildikó-i magasságokba emelkedett a UPC!

Megosztás