Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

„Szocialista brókerbotrány”: Tarsoly 2013-ban parlamenti belépőt kapott a Miniszterelnökségtől

Ejj, ezek a szocialisták!
Béna, dilettáns pártocskának tűnnek, pedig ….
Fondorlatos módon elintézzék, hogy 2013-ben a Miniszterelnökség parlamenti belépőt adjon Tarsoly Csabának. Más magyarázat nem lehet ebben a „szocialista brókerbotrányban” ….

2013-ben vajon hol dolgozott Tarsoly győri cimborája és leendő üzlettársa, Szijjártó Péter?
Bingó, a Miniszterelnökségen …

Kövér László már 2011-ben is kiakadt a rengeteg kiadott parlamenti belépő miatt:

Kövér László átláthatatlan dzsungelnek minősítette azt is, amit a sajtón kívüli, más célból eddig kiadott állandó parlamenti belépők ügyében tapasztalt. Az MTI információja szerint több ezer szakértői belépőt adtak ki az elmúlt ciklusban.

A házelnök szerint az állandó parlamenti belépő egyfajta státusszimbólummá vált az elmúlt húsz évben. „Hovatovább már nem is számít komoly embernek, akinek nincsen állandó parlamenti belépője” – fogalmazott, megjegyezve, hogy ezeket általában baráti, rokoni alapon osztogatták. Szavai szerint ez így nem normális, ezért szeretné ezt a rendszert felszámolni, és kizárólag a parlamentben zajló tényleges közreműködéshez kötni azt, hogy kinek van állandó parlamenti belépője.

Aztán Kövér visszavonta az összes állandó belépőt, és 2013-ben kezdték újra kiadni, már az új szabályok szerint:

Állandó belépőt kaphatnak a Köztársasági Elnöki Hivatal, a Miniszterelnökség, a minisztériumok és egyéb központi államigazgatási szervek országgyűlési ügyekkel foglalkozó munkatársai.
A házelnöki rendelkezés megszabja nemcsak az újságírók, hanem a szakértők számára kiadható belépők számát is: egy képviselő három, egy alelnök vagy egy bizottság négy, egy frakció legfeljebb 50 szakértőnek kérhet belépőt. Még a minisztériumok számára is van kvóta, legfeljebb negyven, a parlamenti ügyekkel foglalkozó munkatársuk kaphat állandó belépőt. Egyedül a Köztársasági Elnöki Hivatal neve mellett szerepel az a megjegyzés, hogy „létszámnak megfelelően”, vagyis igény szerint.

Így lett Habony Árpádnak is állandó belépője, szintén a Miniszterelnökségtől.

Ezért beadtam még január elején közérdekű adatigénylés formájában az Országgyűlés Hivatalának, azt a kérdést, hogy kiknek van állandó parlamenti belépő.
Nyilván nem a sajtó munkatársaira gondoltam, akik a munkájukat végezni mennek a Parlamentbe, hanem a cégvezetőkre, lobbistákra, csókosokra, haverokra, helyi, helyközi és országos oligarchákra …

Tisztelt Országgyűlés Hivatala!

Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (a továbbiakban: Infotv.) 28. § (1) bekezdése alapján a következő adatigénylést terjesztem elő.

Kérem, szíveskedjen elektronikus másolatban megküldeni részemre a parlamenti állandó belépővel rendelkezők névsorát, az belépőt igénylő frakció, képviselő, intézmény, hivatal stb. nevével együtt, illetve az állandó belépő igénylésére és kiadására vonatkozó hatályos szabályzatot.

Vajon mit tippeltek, vajon közérdekű adat, hogy kinek van állandó parlamenti belépője?

Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 26. § (2) értelmében:

„Közérdekből nyilvános adat a közfeladatot ellátó szerv feladat- és hatáskörében eljáró személy neve, feladatköre, munkaköre, vezetői megbízása, a közfeladat ellátásával összefüggő egyéb személyes adata, valamint azok a személyes adatai, amelyek megismerhetőségét törvény előírja. A közérdekből nyilvános személyes adatok a célhoz kötött adatkezelés elvének tiszteletben tartásával terjeszthetőek. A közérdekből
nyilvános személyes adatok honlapon történő közzétételére az 1. melléklet és a közfeladatot ellátó személy jogállására vonatkozó külön törvény rendelkezései irányadóak.”

Fenti jogszabályhely alapján csak azoknak a személyeknek a nevét áll módunkban kiadni, akik közfeladatot ellátó személyeknek tekinthetőek (köztisztviselők).

Országgyűlés Sajtóirodája

Nem nyilvános …
Lobbisták, brókerek, haverok, szabadon lehet az Országházban üzletelni, törvényt írni, „meggyőzni”, nem fog kiderülni, hogy kik járnak be állandó belépővel.

Megosztás