Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Így szavazták le a fideszes képviselők a szegény gyerekek ingyenes étkezését

Karácsonyi ajándék az önkormányzatoknak 18 milliárd forint értékben igen, a szegény gyerekek ingyenes étkezése a téli szünetben 3 milliárdért nem. Rövid betekintés a parlamenti döntésekbe.

Nemrég írta meg az Átlátszó, hogy a 2014.december 23-i Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat értelmében a kormány egyes önkormányzatok számára rendkívüli karácsonyi ajándékot adott: összesen több mint 18,4 milliárd forintot osztott szét közöttük. A pénzt a szociális és gyermekétkeztetési feladatoktól, a szociális és gyermekvédelmi ágazati pótléktól, a vis maior támogatástól vagy az átmeneti ivóvízellátás biztosításával kapcsolatos költségek finanszírozásától vonták el.

Az már magában rosszul hangzik, hogy szociális és gyermekétkeztetési forrásokat csoportosítottak át „egyes önkormányzatok feladatainak ellátására”, de a kormányzati magyarázkodás még ezt is képes volt felülmúlni. Kurucz Éva kormányszóvivő az ATV-Híradó kérdésére hangsúlyozta: a 2010-es kormányváltás óta folyamatosan növelték a gyermekétkeztetésre szánt támogatást, és 2016-ra a gyermekek kétharmada számára ingyenes lesz az étkezés. Kurucz Éva kijelentette: a KSH adatai is azt bizonyítják, hogy javultak a gyermekszegénység mutatói. 

„Azt nem tudom, hogy ebből a keretből mit vettek el, de az biztos, hogy folyamatosan nő a gyermekétkeztetésre szánt összeg a kormány céljai szerint.”

Zombor Gábor, egészségügyért felelős államtitkár elmondta: általában az állam és az önkormányzatok is túltervezik az erre fordítható összeget, ezek maradnak meg év végén maradványként.

Első hallásra nem tűnik egy jó dolognak, de egy megmaradt pénzösszeg, amit nem lehet másra felhasználni, abból szoktak az év végén átcsoportosítani. Ilyen oka szokott lenni, hogy mindig túltervezik az erre fordítható összeget.”

Ezzel szemben ott a tavaly októberben kijött UNICEF-jelentés, amiben az áll, hogy „Magyarországon 33 ezerrel több gyermek él szegénységben 2008 óta, és mindhárom fő mutató tekintetében a fejlett országok alsó harmadában szerepel.”, továbbá az EU-s országok közül Magyarországon nőtt a leggyorsabban a gyermekszegénység 2010 és 2012 között.

Aztán ott van még a Habitat for Humanity Magyarország jelentése, miszerint Magyarországon mintegy 170 ezer gyerek él olyan lakásban, amelyben nincs WC, 197 ezernek sötét az otthona, és 620 ezren (a gyerekek csaknem harmada) egészségre ártalmas körülmények között, nedves, penészes lakásban él. (HVG)

Ott vannak a Magyar Tudományos Akadémia által ismeretett Eurostat-adatok, amik azt mutatják, hogy Magyarországon minden indikátor szerint erőteljesen nő a gyerekszegénység, miközben rajtunk kívül az EU-n belül mindenhol máshol sikerült megállítani vagy visszafordítani a növekedését, még Romániában is. (Index)

És ott a Gyereksegély közhasznú egyesület nemrég kijött jelentése is, miszerint az elmúlt évek kormányzati intézkedései nem sokat javítottak a gyerekes családok, különösen a leszakadó válságövezetekben élők mindennapjain, miközben az érintettek egyre többen vannak: a legszegényebb 2 millió emberből közel 700 ezer a gyerek. (Abcúg)

Persze a tények és adatok gaz imperialista trükkök, nem is szokott velük foglalkozni a Fidesz.

Ahogy a neki nem tetsző ötletekkel sem.

Szabó független parlamenti képviselő, a PM társelnöke december elején beadott egy törvényjavaslatot arról, hogy az Országvédelmi Alapból csoportosítsanak át 3 milliárd forintot a szegény gyerekek étkeztetésére a téli szünetben. A parlament Költségvetési Bizottsága 2014.december 15-én tárgyalta a javaslatot. Nem vesztegettek rá sok időt, 6 (hat) perc alatt, indoklás nélkül leszavazták.

Csodálatos részletek az ülés jegyzőkönyvéből:

jav1

jav2

 
A nemmel szavazó 7 képviselő névsora:

– Dr. Szűcs Lajos (Fidesz), a bizottság alelnöke

– Dr. Tilki Attila (Fidesz), a bizottság alelnöke

– Dr. Hargitai János (KDNP), a bizottság alelnöke

– Boldog István (Fidesz)

– Szabolcs Attila (Fidesz)

– Vantara Gyula (Fidesz)

– Witzmann Mihály (Fidesz)

 

Megosztás