Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Küldjetek fotókat menzakajákról!

Hétfőn kisebb-nagyobb zökkenőkkel megkezdődött az idei tanév, ennek örömére új projektbe kezdünk. A KórháziKoszt mintájára menzakaja-felmérést szeretnénk csinálni.

A tematika azonos: indítottunk egy tumblr- és egy Facebook-oldalt, ahova gyűjteni fogjuk a menzakajáról készült képeket, hogy legyen egy körkép, vagy ha úgy tetszik, nyilvános adatbázis arról, mi a helyzet a bölcsődei, óvodai, és iskolai menük terén, miket etetnek a gyermekeinkkel.

Mindannyian emlékszünk a legendás menzakajákra, amiket iskolás korunkban kaptunk, és az Index májusi gyűjtése alapján a helyzet sajnos nem sokat javult az elmúlt évtizedekben. Az meg annyira tipikus, hogy ugyan az eredeti tervek szerint szeptember 1-től indult volna a menzareform (kevesebb só és cukor, több zöldség és gyümölcs meg teljes kiőrlésű pékáru), de végül inkább januárra halasztotta a kormány, mert az önkormányzati választások előtt nem merte bevállalni az egészségesebb élelmiszerek miatti biztos árdrágulást. Most ugyanis fenntartótól függően átlagosan 300-400 forintot kell fizetni egy gyerek napi háromszori étkezéséért.

„A túlsúlyos, egészségtelenül táplálkozó gyerekekből nagyobb eséllyel lesznek elhízott felnőttek, a kormányzatnak pedig különösen nagy felelőssége van ennek megakadályozásában, hiszen a közétkeztetésben 960 ezer kisgyerek vesz részt – közölte Novák Katalin, család és ifjúságügyért felelős államtitkára”

A minisztérium persze azt állítja, hogy a csúszás amiatt van, hogy a közétkeztetési szolgáltatók és az önkormányzatok nem tudtak felkészülni a menzareformra, illetve nem lehet év közben módosítani a hatályban lévő szerződéseket („A választások fontosabbak, mint a gyermekek egészsége?” című írásbeli kérdésre adott válaszban tegnap is ezt írta Rétvári Bence). De a HVG talált olyan megyeszékhelyet, ahol már 90 százalékban „rendeletkompatibilisan”, vagyis egészségesen főznek; sőt, olyan céget is, ahol annak ellenére is megreformálták az étlapot, hogy ez mégsem lett kötelező.

Szóval a helyzet elég kaotikusnak mondható, ráfér egy feltérképezés.

Segítsetek, hogy elkészüljön a gyűjtemény!

Fotózzátok le, hogy milyen ételt kapott gyermeketek a bölcsiben, oviban, általános vagy középiskolában, és a képet küldjétek el nekünk. Bölcsiből és oviból küldhetnek képeket a bölcsis és óvónénik is, a szülők lefotózhatják az étlapot, a középiskolások pedig biztos simán le tudják fotózni a menzán a kajákat. A hiteles gyűjtés érdekében kérjük, hogy a fotón egyértelműen látszódjon, hogy bölcsődében, óvodában, vagy iskolai menzán (utóbbinál legegyszerűbb a komplett tálcát lefotózni) készült, és írjátok le a fénykép mellé az intézmény és a település/kerület nevét is, illetve a fotó készítésének dátumát. Semmilyen adatot nem adunk ki harmadik félnek, a fotókat a beküldő neve nélkül publikáljuk.
Célunk feltérképezni a közétkeztetési viszonyokat, és felhívni az illetékesek figyelmét a problémákra.

email: [email protected]

Facebook: Menzakoszt

Tumblr: menzakoszt.tumblr.com

Köszönjük!

Megosztás