Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Eörsi Mátyás 6 év alatt eljutott a cigányozásig

Eörsi Mátyásra még az SZDSZ-es időkből emlékszünk, és most kicsit olyan, mintha beültünk volna valami időgépbe, mert megint lehet szidni, csak az meglepő egy csöppet, hogy most olyasmiért, amit a Jobbik szokott csinálni.

A baloldal ugye Pásztor Albertet jelölte Miskolc polgármesterének, ami már önmagában gyönyörű fordulat a hazai belpolitikának nevezett posványban, és azon nem igazán lepődtünk meg, hogy az egykori miskolci főkapitány ellen valaha nagy hangon kiálló Gyurcsány most cikkben állt ki mellette, de arra azért valljuk be nem számítottunk, hogy Eörsi Mátyás, a valaha nagy liberálisként ismert politikus fog egyszer az ATV-ben cigányozni.

Pedig megtörtént:

„Most csak arról beszélünk, hogy romabűnözés van-e. Sajnos ilyen statisztikailag létezik.”

Sajnos illetve szerencsére az internet mindent megőriz, így idézzük fel együtt 2008-at, mikor Eörsi Mátyás Megasztárt nézett, és egy népszavás publicisztikában háborodott fel azon, amit Mester Tamás zsűritag mondott Nguyen Thanh Hien 14 éves soproni kislánynak és Szecsődi Károly 16 éves balatonkenesei fiatalember közötti döntés előtt, tudnillik hogy meg kell fontolni, hogy a következő évi Kapcsolat-koncerten, mikor majd egy világsztár előtt kell énekelni, melyikőjük állná meg a helyét.

Eörsi ezt úgy értékelte, hogy Mester arra utalt, hogy Hien vietnámi.

„Ha egyszer kiesik  és ezt még Amerikában sem zárhatnánk ki  még lesz módunkban azon elmélkedni, hogy a közönség szavazataiban a rasszizmus szerepet játszott-e.

De könyörgöm Mester Tamásnak, előre ne mondja, ne sugallja! Mert ha ezt teszi, a Megasztár szintjén bár, de mégiscsak azt üzeni, hogy a rasszizmus elfogadható, tudomásul vehető emberi hozzáállás, amin nem lehet segíteni. De lehet, még ha rettenetesen nehéz is!”

Most meg maga Eörsi van azon az úton, hogy mégiscsak azt üzeni, hogy a rasszizmus elfogadható, tudomásul vehető emberi hozzáállás, amin nem lehet segíteni. Gratulálunk, szép jellemfejlődés.

 

Megosztás