Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Csepreghy Nándor Norvégia tetemén átgázolva lenne kormányszóvivő

Lázár János és Norvégia között keletkezett némi feszültség a Norvég Alap és a Norvég Civil Alap kapcsán, az előzményeket ebben a posztban olvashatjátok el.
Fontos információ, hogy a Norvég Alap 40 milliárdját az NFÜ osztotta, illetve most a Miniszterelnökségnek kellene osztania, míg a Norvég Civil Alapot egy civil alapítvány, az Ökotárs kezeli.
A kormány viszont eltökélte, hogy a KEHI-vel vizsgáltatja át az elmúlt évek pályázatait, ezzel szeretné kiugrasztani a sötétben bujkáló balliberális ellenállókat, akik nem átallnak idegen állam pénzén holmi civil pályázatok mögé bújva szervezkedni. Ha vannak egyáltalán ilyenek.
Nyilván sokkal elegánsabb, ha a nyelvünket feltoljuk patkóbélig a kormány seggébe, szervezünk pár Békemenetet, meg teleplakátoljuk a várost Gyurcsánnyal, akkor máris jönnek a százmilliók, nincs mit vizsgálni, a vak is látja, hogy ennél civilebb nem is lehetne egy egyesület, oszoljunk kérem, nincs itt semmi látnivaló …


Norvégia viszont nem értette, hogy mit keresne a KEHI (Kormányzati Ellenőrzési Hivatal) az Ökotárs Alapítványnál:

„A Magyarország és a donor országok (Norvégia, Izland, Liechtenstein) között fennálló egyezmények alapján a koordináló irodának kell felügyelnie a civil alap működését, a magyar államnak pedig semmilyen felelőssége nincs sem a program végrehajtásában, sem pénzügyileg, vagy más módon. Ráadásul a civil program semmilyen finanszírozást nem kap a magyar állami költségvetésből, ezért az Ökotárs Alapítvány semmilyen magyar állami költségvetési támogatást nem kezel ebben az összefüggésben. Ezért az FMO és az EFTA (Európai Szabadkereskedelmi Társulás) Könyvvizsgáló Bizottságának feladata, és nem a magyar hatóságoké, hogy megvizsgálja az Ökotárs Alapítványt és a civil programokat.”

De ugye senki nem gondolja, hogy Lázárék csak úgy feladják? Nem szeretnek veszíteni, és nem is nagyon szoktak. Főleg idehaza.

Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár pedig nagyon szeretne kormányszóvivő lenni, mert mióta bedobták a nevét, azóta egyre arcpirítóbb közleményekkel lepi meg még a rajongóit is. Az eddigi csodálatos megnyilvánulásai közül egyértelműen a mai viszi el a pálmát.

„A Magyar Kormánynak nem csak joga, de kötelessége is vizsgálni azt, hogy a Norvég Civil Alapból hazánkba érkező pénzek felhasználása körül minden a legnagyobb rendben zajlott-e az elmúlt években.

A magyar kormány álláspontja szerint a Norvég Civil Alap nem karitatív magánadomány, hanem az Európai Unió, illetve Norvégia, Izland és Lichtenstein hivatalos megállapodása arról, hogy utóbbi országok – amelyek nem tagjai az uniónak, de részesülnek a közös piac előnyeiből – miként tudják az EU által nekik biztosított kedvezményekért cserébe az egyes tagországok fejlesztéseit támogatni. E nemzetközi megállapodás szerint ennek a pénznek jogosultja Magyarország összes állampolgára, tehát közérdek felügyelni, hogy valóban az összes állampolgár érdekében és nem azok egy – politikailag definiálható – csoportja hasznára lettek a források felhasználva.

A Norvég Civil Alap 12 támogatott célterületéből 3 működik az állam hatáskörén kívül, s utóbbiak esetében már korábban felmerült annak a megalapozott gyanúja, hogy a végrehajtói feladatokkal megbízott szervezet, az Ökotárs nem össztársadalmi érdekek, hanem partikuláris politikai célok mentén végzi a támogatások odaítélését.

Éppen ezért érthetetlen, miért vonakodik az Ökotárs alávetni magát a vizsgálatnak – csak annak áll érdekében kibújni egy vizsgálat alól, akinek takargatnivalója van. Az pedig az európai gyakorlatban példátlan, hogy egy idegen hatalom nyíltan egy másik ország törvényeinek be nem tartására buzdít. Norvégia éppen ezt teszi, amikor arra utasítja az Ökotársat, hogy tagadja meg a Kehi felé információk kiadását.

A magyar kormány annál inkább elkötelezett a Kehi-vizsgálat lefolytatása mellett, minél nagyobb az ellenőrzéssel szembeni ellenállás. Célunk nem csak annak tisztázása, milyen körülmények között és kik jutottak támogatáshoz a Civil Alapból, hanem annak is a végére járunk, hogy miért nem kaptak olyan szervezetek, amelyek minden kritériumnak megfeleltek, és egyetlen hibájukként csupán az volt felróható, hogy ideológiájuk nem a támogatók alapelveivel azonosak.”

 

Egyszerűen nem tudom elhinni, hogy az a kormány, ami évről-évre kitömi a CÖF-öt százmilliókkal, teljesen világosan ideológiai alapon, az most telesen rápörgött erre a 4 MILLIÁRD forintra, amivel nekik annyi a bajuk, hogy nem ők osztják, hanem valódi civilek.

A Norvég Civil Alap honlapján meg lehet nézni, hogy kik pályáztak és kik nyertek döbbenetes 1000 – 10 000 euró közötti összeget …
Vajon melyik szúrhatja Lázár János szemét?
A  „Csepp a Tengerben” Állami Gondozott Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány 8332 eurója?
Az Ágacska Alapítvány az Örökbefogadásért és a Családokért 9285 eurója?
A Mosoly Alapítvány 9622 eurója?
A Pécs-Baranyai Hospice Alapítvány 9076 eurója?
A Születésház Közhasznú Egyesület 9860 eurója?

Itt például az Átlátszó dolgozik a nyertes pályáza után.

A kormányszóvivői tájékoztatón az ATV rákérdezett, hogy ugyan ki nem nyert ideológiai alapon:

A tumblren már meg is írták, hogy egyházi szervezete nem is pályázhattak, mivel nem civil szervezet, a katonasírok felújítása pedig a kiírásban szereplő célok egyikének sem felelt meg. Na, ez gyorsan kiderült.

Csepreghy Nándor 2011-ben, 27 évesen már a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) Kommunikációs Főosztályának vezetője volt, akkor ezt nyilatkozta:

„Gyakran ér az a vád, hogy biztos nem a rátermettségem alapján kaptam meg ezt az állást 27 évesen, hanem a kapcsolataimnak köszönhetem. A családunkban mindenkit érdekelt a közélet, de egy családtagom sem politikus. Saját elhatározásból kezdtem politikával foglalkozni 2003-ban. A szegedi egyetemi évek alatt egy országgyűlési képviselő személyi titkára lettem, aztán a helyi fideszes polgármesterjelölt asszisztense, később a Fidelitas országos alelnöke voltam. 2008 óta főleg a politikai „kampánycsinálás” művészetével foglalkoztam, ami már nem annyira politikai, mint inkább szakmai tevékenység.”

„Szerencsésebb történelmi fejlődést megélt országokban politikusi életpálya negyvenéves kor alatt nem kezdődik el. Ez helyes is, hiszen szükséges az élettapasztalat. Fontos, hogy a hozzám hasonló fiatal vezetők elég bölcsek legyenek ahhoz, hogy tanulni merjenek azoktól, akik korban előttük járnak.”

„Az egyetemi éveim elején addig jártam egy országgyűlési képviselő nyakára, amíg adott valami munkát. Amikor ezt elvégeztem, mentem a következő feladatért, és végül ott ragadtam. Innen indulva építettem ki a saját kapcsolatrendszeremet. Ez a fajta kapcsolatépítés mindenki számára adott lehetőség. Az emberek szeretik elhárítani magukról a saját felelősségüket, ha arról van szó, miért nem jutnak előrébb a pályájukon”

Csepreghy felemelkedéséről a HVG írt egy hosszabb cikket, a lényeges rész ez:
„Csepreghy az egyetem elvégzése, 2008 után próbált a piacon is állást találni: rövid ideig gyakorlaton volt a Cafe PR-nál, valamint három éven át szóvivősködött a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara elnöke, Németh Ferenc mellett, akit Szegedről ismert. De valójában őt a politika vonzotta, és mindent megtett volna, hogy a Fideszben karrierpolitikus lehessen.”

1983-as, 7 évvel fiatalabb nálam, és annyi volt a kapcsolata a magánszektorral, hogy gyakornokoskodott egyszer. Tökéletes politikus, a NER-tenyészet eddigi legjobb paripája, nagy karriert jósolunk Nándinak!

Megosztás