Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Most a pálinkafőzést, a magyar életformát kell megvédeni

Újabb elbukott kötelezettségszegési eljárás: az Európai Unió bírósága csütörtökön közzétett ítéletében kimondta, hogy ellentétes az uniós joggal a házi pálinkafőzés adómentessége.

A jövedékiadó-mentes pálinkafőzés a Orbán Viktor egyik legelső ígérete volt a kormányprogram kihirdetésekor 2010-ben. A változás röviden annyi volt, hogy 2010 őszétől adómentes a magánfőzésben a magánfőző által évente legfeljebb 50 liter mennyiségben előállított párlat, feltéve, hogy az a háztartásban való személyes fogyasztásra szolgál.Csak saját gyümölcsből (vagy saját gyümölcsből készült alapanyagból), magáncélra főzhetünk jövedéki adómentesen pálinkát, és csak saját lepárló berendezéssel, vagy bérfőzdében. Az 50 liter mennyiségi korlát 86%-os pálinkára értendő, azaz 50 fokos pálinkából 86 liter főzhető jövedéki adó mentesen.

Az Európai Bizottság 2012. júniusában felszólította Magyarországot, hogy szüntesse meg a pálinka teljes körű jövedékiadó-mentességét. Az alkoholtartalmú italok jövedéki adóját ugyanis uniós jogszabály harmonizálja a belső piaci verseny torzulásainak megelőzése érdekében. Az irányelv alapján Magyarország a szeszfőzdékben előállított, személyes fogyasztásra szánt pálinkára irányadó jövedékiadó-mértéket 50 százalékkal csökkentheti évi 50 liter mennyiségig.

Elég világos:
Az alkohol jövedékiadó-köteles az Európai Unióban.
Saját fogyasztásra lehet pálinkát főzni.
Ebben az esetben 50%-os jövedékiadó-kedvezményt lehet nyújtani.
De ez csak a bérfőzésre vonatkozik, mivel azt senki sem tudja ellenőrizni, hogy otthon mennyi pálinkát főznek.
Vagyis otthon saját fogyasztásra mindenki továbbra is adómentesen főzheti a pálinkát.

És mit hozott ki ebből a magyar kormány?
Bántanak bennünket.
Megint minket.
Kettős mérce.
Történelmi hagyományok.
Csorbul a szabadság.

fazekas.jpgFazekas Sándor miniszter, a Nagy Megtekintő, mióta kiderült, hogy sajnos véget ér számára a miniszteri munka, azóta magasabb fokozatra kapcsolta magát, és egy sornyi ostobaságot hordott össze az ítélet után.

„A brüsszeli bürokraták újabb felháborító provokációja az Európai Bíróság ítélete, amelyben Magyarország pálinkaügyekben elfoglalt álláspontját bírálják.”

„A magyar pálinka hungarikum és a kormány megtalálja a jogi megoldást, hogy megvédje a pálinkafőzés értékes hagyományát és a magyar pálinka továbbra is szabadon főzhető legyen.” 

„Nem ez az első eset, amikor az unió bele akar szólni abba, hogy Magyarországon mondjuk milyen fák nőnek, vagy milyen nemzeti italra vagyunk mi büszkék.”

„Felháborítónak tartom és visszautasítom, hogy az unió olyan jogokat formáljon magának, amelyeknek nincsen alapjuk.”

„A magyar pálinka elleni támadással az unió egyes bürokratái a most kezdődő uniós választási kampányt, illetve a választásokat akarják befolyásolni.”

„A magyar életformának is része a pálinka, sikertörténet, ezért is fontos, hogy megvédjük.”

A pálinka szabadon főzhető.
Nem szólnak bele hogy milyen nemzeti italra vagyunk büszkék.
Van jogalapjuk.
Ez nem ‘támadás’, hanem egy két év óta húzódó eljárás ítélete.
A magyar EP-kampányt leszarják Brüsszelben.

Amúgy meg 1 millió alkoholista országában inkább a pálinkafogyasztás ellen kellene kampányolni, nem verni a nemzeti színű mellkasunkat.

A csütörtöki ítélet után a pénteki újságok címlapja megjósolható volt, de a Magyar Nemzet kicsit túl is szárnyalta:

magyar_nemzet.jpg

Az esti DunaTV Híradó és M1 Híradó is kapcsolta az MTVA brüsszeli tudósítóját, Baraczka Esztert.
Mind a két híradó műsorvezetője ugyanazt kérdezte. Szóról-szóra.
Az MTVA nem viccel, még a kérdéseket is megírja mindegyik csatornára.


Szegény Baraczka Eszter hiába mondta el, hogy ahol létezik mentesség, ott vagy a jogalkotás folyamatában, vagyis 1992-ben, vagy pedig a csatlakozási tárgyalások alatt harcolták ki az engedményeket. Mi nem kértünk erre engedményt a csatlakozási tárgyalások alatt. 
De ez senkit sem érdekel.
Csak hogy megint minket, magyarokat bántanak.

Friss:
A Fidesz felszólítja az új kormányt, hogy védje meg Brüsszeltől a magyarok jogát az adómentes pálinkafőzéshez

Megosztás