Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Kövér és az élénkpiros

Március elején a Kossuth téren található Néprajzi Múzeum egy kicsit kidekorálta magát.

Élmény, érték, ember, emlék” szavak díszítették az élénkpiros díszítésű oszlopokat, „a múzeum által március elején kiadott sajtóközlemény szerinta Múzeum új ruhája”, amely szintén a stílusváltás egyik – arculati – elemeként működik. Ennek szellemében a múzeum egy demokratikus tér, ahol nagy hangsúlyt fektetnek a társadalmiságra, a kultúrák és emberek sokszínűségének bemutatására, megértésére és elfogadására. A molinók is ezt tükrözik, hiszen a frissen felújított Kossuth tér tágas és szabályos szürkeségéből kiugrik a múzeum épülete, amely immáron véletlenül sem keverhető össze mondjuk egy kormányhivatallal – azokat ugyanis ritkán díszíti velocipéden ülő hipszterlány, ücsörgő drótóstót, vagy Freddie Mercuryra hajazó, tollkoronában pompázó fiú.”

néprajzi1.jpg

 

néprajzi2.jpg(fotók: Néprajzi Múzeum)

2013 devember 14-én azonabn módosult az örökségvédelmi törvény, és létrehozták a Kiemelt Nemzeti Emlékhely Bizottságot.

Az epitesjog.hu összeírta, hogy mi változik:

– A Kiemelt Nemzeti Emlékhely Bizottság – feltételek teljesítéséhez is köthető – előzetes hozzájárulása szükséges a kiemelt nemzeti emlékhely területén, valamint az annak részét képező közterülettel határos ingatlanon végzett építési, kereskedelmi, vendéglátási vagy szolgáltatási tevékenységhez, továbbá minden más olyan tevékenységhez, amely a kiemelt nemzeti emlékhely nemzeti kulturális értéke megőrzését akadályozza. 

– A Kiemelt Nemzeti Emlékhely Bizottság a hozzájárulását akkor tagadhatja meg, ha a kérelemben érintett tevékenység vagy az annak megvalósítása során létrejött épület, építmény megjelenését tekintve nem illeszkedik a kiemelt nemzeti emlékhely és annak környezete történelmi és műemléki megjelenéséhez, egységes arculatához, vagy sérti a kiemelt nemzeti emlékhely méltóságát, vagy megakadályozza az országos megemlékezések méltó lebonyolítását 

– Kiemelt nemzeti emlékhelyet érintő közigazgatási hatósági eljárás során a hatáskörrel rendelkező hatóság engedélyt csak a Kiemelt Nemzeti Emlékhely Bizottság előzetes hozzájárulásával adhat ki. Vagyis például az építésügyi hatóság a Bizottság pozitív döntése nélkül akkor sem adhat építési engedélyt, ha egyébként a beruházás az országos és helyi építésügyi előírásoknak megfelel. A Bizottság elutasító döntése alapján született építési engedély iránti kérelem elutasítást nem érdemes megfellebbezni, azonban arra van lehetőség, hogy a bíróság – a tulajdonosi hozzájáruláshoz hasonlóan – ítéletével pótolja a Kiemelt Nemzeti Emlékhely Bizottság hozzájárulását.

– A kiemelt nemzeti emlékhelyen, valamint a kiemelt nemzeti emlékhelyhez tartozó közterületen bejelentéshez, nyilvántartásba vételhez kötött tevékenység is csak a Kiemelt Nemzeti Emlékhely Bizottság előzetes hozzájárulásával kezdhetők meg.

Kiemelt Nemzeti Emlékhely Bizottság tagjai:
– dr. Kövér László Elnök
– Halász János a kultúráért felelős miniszter által delegált személy
– dr. Such György a Házbizottság által kijelölt személy
– dr. Szakály Sándor a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság által delegált személy
– Wachsler Tamás az Országgyűlés kulturális ügyekkel foglalkozó bizottsága által delegált személy

Vagyis kik döntenek? A fideszes házelnök, a fideszes államtitkár, a fidesz kedvenc házi történésze, a volt fideszes képviselő jelenleg kormánymegbízott és a házelnök által kivezett országgyűlési főigazgató. Szép csapat.

Részletes szabályozzák a működést, amiből csak 2 pontot emelnék ki
– Az Emlékhely Bizottság ülése nem nyilvános.
– Az Emlékhely Bizottság üléséről készült emlékeztető nem nyilvános. 

A Bizottság megtárgyalta a Néprajzi Múzeum ügyét is:

határozat.jpg

Ez alapján Néprajzi Múzeum nem reklámozhatja saját magát a saját épületén, főleg nem ilyen színekkel.
Kövér Laci a legkiszámíthatóbb politikus, az aza mebr, akinek mindenről a kommunisták jutnak az eszébe, főleg az élénkpirosról.

Mivel állami intézmény a Néprajzi Múzeum, így nem valószínű, hogy borsot törnének Kövér bajsza alá, de a helyükben én beadnám újra a látványterveket, csak most narancssárga színnel, és egy aktuálisabb reklámmal.

Mondjuk valahogy így:

néprajzi1_fidesz2.jpg

A viccet félretéve, a Néprajzi Múzeum nem tehetett mást, leszedte a reklámot. 

néprajzi3.jpg

Megosztás