Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Lázár János és Hódmezővásárhely 22,5 milliárdos adóssága

Az állam nemrégiben átvállalta valamennyi önkormányzat teljes adósságát, nagyjából 1200 milliárd forint értékben, a fideszes politikusok pedig ezzel kampányolva járják az országot, és a döntésről, az adósság „eltűnéséről” bizonyságlevelet adnak át az önkormányzatoknak.

Lázár János több településen megtette már ezt, a minap pedig Hódmezővásárhelyre látogatott, és átadta az önkormányzat 22,542 milliárd forintos adósságának állami átvállalásáról szóló bizonyságlevelet Almási István polgármesternek.

hmvhelyblevel.jpg

 

Mérhetetlenül pofátlan húzás, tekintve, hogy Lázár 10 évig volt Hódmezővásárhely polgármestere, és irányítása alatt a város az ország egyik legjobban eladósodott települése lett. A hódmezővásárhelyi önkormányzat adósságállománya 16,3 milliárdról 20,7 milliárd forintra nőtt 2007 és 2010 között, miközben a település 10,3 milliárd forint értékű fejlesztést valósított meg, állapította meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ) vizsgálata még 2010 végén, de nem túlzottan foglalkozott ezzel senki, sokkal inkább azzal, hogy Lázár polgármester úr alkudozós/lekezelő levelet írt az Erste banknak az óriási adósság hátterében álló svájci frank alapú kötvénykibocsátás miatt, a hódmezővásárhelyi lakosoknak pedig kiküldött egy másik levelet, aminek az volt a fő üzenete, hogy az Erste Bank köcsög.

Most pedig mosolyogva átadta utódjának a bizonyságlevelet arról, hogy az adósságot átvállalta az állam, ez a misztikus, megfoghatatlan valami, tehát a tartozás eltűnt a nagy fekete lyukban, ami persze részben az ő érdeme is. Igazán szép teljesítmény, kevesen tudták volna ilyen rezzenéstelen mosollyal végigcsinálni, no de Lázár János csak egy van, szerencsére.

Ő még ilyen csodálatos gondolatokat is képes volt megfogalmazni a nagy esemény alkalmából:

„Az elmúlt 20 évben a közgyűlések, lakossági fórumok fő kérdése az volt, mennyi adóssága van Vásárhelynek. A vita régóta kettévágta a várost. Ezt oldotta meg a kormány a 100 százalékos adósságátvállalással, amelyet minden településen meglépett”

„a kormány álláspontja szerint két ok miatt keletkeztek az önkormányzati adósságok. Vagy azért, mert az állam kevés pénzt biztosított a közszolgáltatások működtetéséhez, az ott lakók életminőségének javításához, és ezért működési hitelt halmozott fel egy közösség, vagy mert a polgárok egymással, valamint a települési vezetőkkel összefogva szerettek volna életükön változtatni, és ezért fejlesztéseket hajtottak végre.”

Még egyszer: 22.500.000.000, vagyis 22,5 milliárd forint, plusz az „apró”.

Almási István, a mostani polgármester annyit mondott, hogy a település jól gazdálkodott a felvett hitelekkel, mert a megvalósult fejlesztésekkel Hódmezővásárhely gazdagodott.

Megosztás