Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Rétvári Bence megfejtette a sok kamupárt rejtélyét!

Rétvári Bence, a  KIM államtitkára, a törvényalkotás őre, önjelölt politológus a következő elemzést osztotta meg a Facebookon:

rétvári.jpgBár korábban ellenzéki oldalról sokan azt rótták fel az új választási rendszer hibájaként, hogy ellehetetleníti a kisebb pártok indulását, most mégis tucatnyian állítottak listát a választásra. Sok elmélet született a kispártok indulásával kapcsolatban. Szerintem az egyik nyilvánvaló oka az új – elsősorban balliberális – pártok megjelenésének az ellenzékkel való elégedetlenség. Ha mindenki egy kormányképes politikai erőnek tekintené a balliberális Összefogást-Kormányváltókat, akkor mögöttük sorakoznának fel, mint lehetséges váltópárt mögött. De mivel a baloldal megújulása (bocsánatkérése) elmaradt, a régi arcok viszont továbbra is a lista elején találhatók, ezért a kormányt váltani akaró szavazók egy része az ellenzéket is leváltaná. Az MSZP-SZDSZ tömb 2010-ben sem tudta az ellenpólus szavazóit maga mögé gyűjteni, ezért juthatott be az LMP a parlamentbe, és ezért lett a MIÉP-nél jóval nagyobb támogatottsága a Jobbiknak. Most pedig régi-új szervezetek (devizahiteles mozgalmak, MSZP-ről lemorzsolódottak, közéleti kérdésekkel régóta foglalkozó civilek) pályáznak azok szavazatára, akiknek a Gyurcsány-lista nem hiteles, és helyette másmilyen ellenzéki politizálást szeretnének. Úgy látszik, sok kispárt előbb az ellenzéket váltaná le, mert szerintük csak egy új ellenzék képes nagyobb társadalmi támogatottság elérésére.”

Remélem holnap nem mondja rá, hogy csak fikció!

Vagyis a sok kamupárt azért csalta el a jelöltállítást, hogy leváltsa az elllenzéket!
Zseniális okfejtés! Jobb, mint Kumin Ferenc!
És a demokráciát nem más, mint a Fidesz-KDNP szélesítette ki, ez a demokrácia ünnepe, újra pezseg a politika, a közélet, több jelölt, több országos lista, nagyobb szabdaság, nagyobb demokrácia!

 

Megosztás