Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Szerencsére a lépegetés koreográfiája ingyen volt

Pócs János fideszes országgyűlési képviselő nemrég az alábbi bejegyzést tette ki a Facebook-oldalára:

pocs.jpg

 

Mivel Pócs a Parlamentben dolgozik, pontosan tudnia kell, hogy az őrség rendszeresen tart ilyen bemutatót, nem csak a jázsfényszaruiak kedvéért.

Biztos mindenki emlékszik rá, hogy december végén tett ki a mikroblogjára Rényi Dániel erről a parlamenti őrségváltásról egy májusi amatőr videót, amin sokat nevettünk, leginkább kínunkban, hogy ez tényleg igazi. Tényleg ezt látják a külföldi turisták. Elképesztő produkció, csak fogtuk a fejünket, és igyekeztünk elfelejteni. Viszont január végén az Index elment a Parlamentbe, és ők már egy kicsit más koreográfiát láttak és örökítettek meg, mondjuk a lépegetés ugyanolyan kínosan béna maradt.

Az amatőr felvétel, ami a Szarvas által alátett, boldogult tinikorunkból származó zenével egész elviselhető, mondhatni komikus, amúgy meg tragédia.

 

 

Ráadásul az Országgyűlés Hivatala azt mondta az Index-nek, hogy ez az egész
a látogatók kedvéért van.

„A magyar Országházban ennek nem volt előzménye, de az erre kijelölt állomány összeállított egy koreográfiát 5-7 fő részére, amely őrségváltást jelképez.”

 

mert

„Az ez évi csaknem félmillió látogató visszajelzéséből kitűnt, hogy a többségnek tetszik az Országházhoz méltó egyenruhás díszkíséret, szívesen készítenek közös fényképeket az őrökkel. Főleg a külföldi turisták részéről fogalmazódott meg olyan kérés, hogy a nemzetközi példákra tekintettel nálunk is legyen díszlépésekből összeállított bemutató.”

 

Hát lett, ilyen. Minden látogatási napon délben, a csoportokhoz igazítva, a főlépcső közepén lévő pihenőn. A parlamenti sajtóosztály szerint egyébként nagyon szeretik a látogatók.

Ezután nem bírtuk tovább, és közadatigénylésben kértük ki a Kimittudon keresztül, hogy ki készítette ezt a  csodálatos koreográfiát, és pláne mennyiért. Az Országgyűlés Hivatala ezt válaszolta:

„Nem az Országgyűlési Őrség dolgozta ki a díszőrségváltás koreográfiáját, és ezért senki nem kapott semmiféle juttatást.

 A díszőrségváltás előzményei:

2004-ben Mádl Ferenc köztársasági elnök fogalmazta meg azt az igényét, hogy díszes őrségváltás legyen a Sándor Palotánál. A koreográfia kidolgozásának feladatát illetékességből a Köztársasági Őrezred kapta meg. Az elkészült koreográfiát előzetesen nemcsak a köztársasági elnök hagyta jóvá, hanem a Hadtörténeti Múzeum háromfős szakértői csoportja is.

Ezt követően az elfogadott koreográfia minden nap délben látható volt hét éven keresztül, évente mind a 365 napon – ráadásul három kürtös élőben előadott kíséretével.

2011. december 31-én a díszőrségváltást leállították, 2012-ben pedig megszűnt a Köztársasági Őrezred. A megszűnt szervezet állományából sokan kerültek át az Országgyűlési Őrség állományába, a volt díszőrök egy része, sőt a koreográfia egykori kidolgozója is. Az ő javaslatára kapott engedélyt az Országgyűlési Őrség a Házelnöktől az országházi díszőrség-váltásra. Mivel jelenleg a Kossuth tér az átépítés miatt munkaterület, ezért 2013 márciusában a főlépcsőn kezdte meg az Őrség a díszelgést, amelyet a jövőben a megújult Kossuth téren kíván bemutatni.

 

Érdekes, hogy az Indexnek még azt mondták, hogy az erre kijelölt állomány állította össze a koreográfiát, nekünk pedig már a koreográfia egykori kidolgozójáról írtak, de lépjünk túl ezen az apróságon.

Nagyon örülünk, hogy EZÉRT senki nem kapott semmiféle juttatást.
Sajnáljuk ugyanakkor, hogy nincs videó arról, ahogy három kürtös élőben kíséri a produkciót.
Viszont nagyon várjuk már, hogy a Kossuth téren lássuk.

Pócs János akkor majd beadhatja a jászfényszaruiaknak, hogy nem csak az őrségváltás, hanem a Kossuth tér átépítése is az ő tiszteletükre történt.

Megosztás