Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Vajon melyik balliberális nemzetáruló vezette be a rezsialapdíjat?!

Az alapdíj … ördögi egy találmány, a Rezsi gyomrában emésztődjön ezer évig, aki ezt kitalálta és bevezette … oh, wait …

„A magyar államigazgatási munkamegosztásban a földgáz díjszabályozás elõkészítése a Magyar Energia Hivatal (MEH) feladata. A MEH-nek a díjszabályozást úgy kell kialakítania, hogy az az indokolt költségeket tartalmazza, átlátható és világos legyen. A MEH kétévnyi elõkészítõ munka után 1999. márciusában véglegesítette a földgáz-árszabályozás korszerűsítésére vonatkozó javaslatait. Az új árszabályozást rögzítõ 11/1999. (III. 19.) GM rendelet értelmében minden fogyasztó két tarifát fizet: alapdíjat és gázdíjat. Az alapdíjat a fogyasztó a gázszolgáltató állandó költségei után fizeti, amely akkor is felmerül, ha a fogyasztó nem vételez gázt. Ezek közé a költségek közé tartoznak például a hálózatellenõrzés és karbantartás, a vezetékszivárgás, a 10 évenkénti hitelesítés miatti mérõcsere, stb”. – Matolcsy György 2002. február 20.

 

Mivel a rendelkezésre álló források a felmerült igényeket nem tudják a téli hónapokban teljes mértékben kielégíteni, így a földgáz tárolására tárolókat kellett és kell építeni, illetve üzemeltetni. A téli hónapok ellátása érdekében létesített tárolók természetesen jelentősen megnövelik a földgázellátás költségeit. A jelenlegi tarifarendszerben a gázdíjon felül a mérő névleges teljesítményétől függő mértékű alapdíjat is kell a fogyasztóknak fizetni. Az alapdíj éves díj, melynek havonkénti fizetése kedvezményes lehetőség a fogyasztók számára, ebből következik, hogy a nyári hónapokban is kell fizetni a kifogásolt alapdíjat. Amennyiben a fogyasztók nem fizetnének alapdíjat, úgy a teljes költségtömegből rájuk eső költségek egy részét nem fizetnék meg.” – Fónagy János 1999.12.08.

Az „alapdíjat” az 11/1999. (III. 19.) GM rendelet vezette be (Magyar Közlöny – 1999. évi 23. szám), melyet Chikán Attila, a Fidesz gazdasági minisztere jegyzett.

Magyar Energia Hivatal 2010-es tájékoztatója szerint a jelenlegi alapdíj sem fedezi a költséget, és évi 30 ezer forintos alapdíj kellene:

Az alapdíj a hazai árszabályozásban alapvetően a földgázszállító és elosztó rendszer, valamint a felhasználók biztonságos ellátását szolgáló földalatti gáztárolók fenntartásának, működtetésének, karbantartásának, ellenőrzésének indokolt állandó – azaz a felhasznált mennyiségtől nem, vagy csak kevéssé függő – költségeire hivatott fedezetet nyújtani. Az állandó költségeket eredményező feladatokat a (szállító, tároló és elosztó)
rendszerüzemeltetőknek – függetlenül attól, hogy a végponton lévő felhasználó éppen használ földgázt vagy sem – folyamatosan kell végezniük, hiszen csak így biztosítható a hazai felhasználók biztonságos, folyamatos és zavartalan földgáz vételezése.

Az alapdíj indokolt mértéke az engedélyeseknél négyévente a Hivatal által elvégzett eszköz- és költség-felülvizsgálatra alapozva kerül meghatározásra, tehát nem követ(het)i a földgáz árát befolyásoló olajtermék árak és Ft/USD árfolyam változását.

Alapdíjat 1999 óta kell fizetni, azonban az árszabályozásban elismert mértéke rendszerint – különösen a lakossági felhasználóknál – jelentősen elmaradt az állandó költségekből eredő indokolt mértéktől. Bár 2010. január 1-től jelentős mértékben megnőtt az alapdíj a legkisebb fogyasztói kategóriában (20 m3 /h-nál kisebb mérővel rendelkezők), az éves szinten fizetendő 12 ezer Ft ÁFA nélküli alapdíj (ami havonta 1000 Ft) még így is alacsonyabb, mint amennyi a földgáz elosztóknál felmerülő állandó költségek alapján indokolt lenne. Ha a földgáz elosztási tevékenység mellett a földgáz szállítás és földgáz tárolás folyamatosan felmerülő indokolt állandó költségeit is figyelembe vennénk, akkor az alapdíj éves mértéke kb. 30 ezer Ft körül alakulna a felhasználók számára.


De mivel van még vagy 40 nap a választásig, valamit még be kell dobni a rezsikampányba, így ma eljön a „rezsiszolgáltatók fekete napja”, ahogy beharangozták ezt a Fidesz erős emberei (Rogán és Lázár).

demons.jpg

„Rónaszékiné szembeszáll a Rezsidémonnal” – a Magyar Művészeti Akadémia olajfestménye.

Rogán közölte, hogy egyebek mellett azt javasolja a kormánynak, hogy szűnjön meg, vagy csökkenjen a rezsi alapdíja, a mérőórákon jelzett fogyasztás és a számlázás pedig kerüljön szinkronba. „Fájni fog a szolgáltatóknak, de azt gondoljuk, itt az ideje, hogy a lehúzásokat megszüntessük”. 

„A kormány megdöbbentőnek tartja, hogy egyes közműszolgáltatóknál a vagyonfelértékeléssel, valamint az osztalékkifizetés időpontjának előrehozásával pénzkimentési akció zajlik, ezért Orbán Viktor kezdeményezésére a héten elemzi a helyzetet a kabinet. A kormány célja egyértelműen az, hogy „ezek a pénzkimentési akciók semmilyen formában ne tudják megakadályozni, illetve a fenntartását nehezíteni a kormány rezsicsökkentő politikájának.” – közölte a kormányszóvivő múlt pénteken.

Meg vagyok döbbenve én is, hogy egy nyilvánosan működő részvénytársaság közgyűlést hív össze, ahol lehet, hogy osztalékkifizetésre is sor kerül … Tényleg felháborító, hogy a részvényesek szeretnének osztalékot látni, és nem Rogán Antal bulvármosolyáért finanszírozzák a céget.

De majd el lesz ez is intézve, közműcég osztaléka = bűn, a Közgép osztaléka = a magyar nagyvállalat sikere, lehet majd államosítani ezeket a cégeket az adófizetők pénzéből, le lehet cserélni a vezetőséget, kii lehet nevezni a rezsielkötelezett roppant tehetséges csinovnyikokat az új vezetőségbe, ki lehet rakni az új reklámokat a Publimont-Mahir reklámhelyeire, lehet támogatni a Ferencvárost meg a Civil Összefogás Fórumot, az új, állami, „nonprofit” cég veszteségeit meg be lehet tömni a költségvetésből. Marika néni, a lelkes kisnyugdíjasnak az életbe nem esik le,. hogy a rezsi ugyanannyi, az egyik részét befizeti sárga csekken a postán, a másiik részét meg a 27%-os áfában, amikor megveszi a csirkefarhátat …

A Fidesz önérzetes „sokkal jobbak vagyunk mint a balliberális métely értelmiség” értelmiségi körét nem bántja egy picit, hogy az egész kibaszott választási kampány a rezsiről szól, egy olyan területről, ahol A.tól Z-ig mindent az állam szabályoz?

Nem zavarja őket, hogy úgy érjük el a lassan a kampány felét, hogy a Fidesznek nincs választási programja? Már nem is arról van szó, hogy nincs arról vita, hogy mi ment jól / rosszul az elmúlt négy évben, milyen Magyarországot szeretnének 2018-ra, hanem hogy már program sincs.

Magyarország jobban teljesít + rezsi + Simon 240 milliója + a baloldal mindent eltörölne (=nemzethalál).

Ez a választási „kampány” egy szégyen. )

giphy.gifA Rezsi és az Alapdíj felfalják özv. Kovácsné kisnyugdíjast.

 

A kormány a szerdai ülésén átrágta magát Rogán kérésén, de nem törölte el az alapdíjat, hanem megbízta az energiahivatalt, hogy vizsgálja meg, mit lehet ebben az ügyben tenni.
Ezzel a kupacot szépen áttolta hozzájuk. Az alapdíjból tartják karban a vezetékeket, elosztóközpontokat, eltörölni szakmai öngyilkosság, viszont a rezsiharc tombol … vajon mit fog lépni az energiahivatal?
 

Megosztás