Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Stadion Viktor tornáca mögött

Viktor Janukovics bukása után az ukránok szétfotózták a házat és a birtokot, így derült ki, hogy Janukovicsnak golfpályája, arany vécékefe, régi autók gyűjteménye, egy hajója, saját temploma, vagy mondjuk állatkertje volt. (Itt van egy 26-os lista, amit a Twitterről szedtek össze, itt meg a videók.)
Amúgy le a kalappal az ukránok előtt, hogy ellenálltak a fosztogatásnak, ilyen méltóságteljes birtokbejárást bukott elnök rezidenciáján még nem láttam.

Szóval golfpálya meg állatkert, de van-e Viktor Janukovicsnak stadionja a háza mögött?
Nincs.

Viszont egy másik Viktornak van …

stadion.gif

Ha egy gifben össze lehetne foglalni Magyarországot, akkor ez lenne az. 

Lassan elkészül a stadion, amiben a miniszterelnök szerint nincs közpénz, viszont van „támogatás” a társasági adóból, amit a cégek nem adó formájában fizettek be a NAV-nak, hanem a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány kapta meg. 
Ennek pénzügyi hátterét pedig egy törvénymódosítás (a sportágnak adható társasági adókedvezmény) teszi lehetővé, amit a magyar parlament hagyott jóvá, annak a pártnak a szavazataival, melynek az elnöke Orbán Viktor, és a legnagyobb haszonélvezője éppen az általa alapított Akadémia.

A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány által elnyert összegek:
 

2011/20122 828 680 000 Ft
2012/20132 643 863 252 Ft
2013/20141 543 647 923 Ft

Ez 7 milliárd forint.
„Nem közpénz”.
Olyannyira nem, hogy még az MLSZ TAÓ-jelentése szerint is a taó-t a NAV hagyja jóvá, csak ugye az benne a „trükk”, hogy fizikailag nem kerül befizetésre a NAV-hoz.

taó.jpg
Orbán szó szerint azt nyilatkozta az épülő stadionról, hogy „ebben nincsen egyetlen fillér közpénz sem. Ezért lógunk ki a sorból. Ezt két okból tartottam fontosnak. Az egyik, hogy így is támadnak bennünket eleget, ne adjunk felesleges támadási felületet. Minden klub kap állami támogatást a stadionjára, egy klub van, amelyik nem, ez pedig mi vagyunk. A miniszterelnöknek helyzeti előnye van, az üzleti élet szereplőit meg tudja győzni arról, ha egy ügy fontos. És nekem magánadományokból sikerült is annyi pénzt ide összegyűjteni, hogy meg tudjuk építeni az új centerpályát.”

Az Akadémia szerint sem közpénzből épül a stadion: „A már félkészen is messzeföldön híres Makovecz-stadion magáncégek adományaiból épül. a TAO-program keretében, utánpótlás-létesítményként épülő pálya 3.8 milliárd forintra tervezett költségeinek 30 százalékát önrészként kellett vállalnia a Puskás Akadémiát működtető alapítványnak, a többi pénzt nyereséges magáncégek ajánlották fel a profitjukból a program szabályainak megfelelően.

A támogatók listája mindenesetre publikus …

Az is csak egy Ukrajnánál fejletlenebb demokráciájú ország torkán tud lecsúszni, hogy a miniszterelnök „meggyőzi” az „üzleti élet szereplőit”, hogy „támogassák” a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványt, amit az ő általa alapított Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia működtett, a stadionját pedig a tornáca mellé húzzák fel. Az ő földjére.

A nyugat.hu kikérte a tulajdoni lapokat.

nyugat_felcsút.jpg

A stadion valójában Orbán telkén épül fel, csak a használati jogát 50 évre ingyenesen átengedte az Alapítványnak. Ez szerepel is a vagyonbevallásában:

orbán_vagyonbevallás.jpg

Az Akadémia szerint pusztán csak véletlen, hogy éppen Orbán Viktor „hétvégi háza” mellett lesz a stadion:

„Nem igaz, hogy az Orbán Viktor miniszterelnök hétvégi házának szomszédságában épülő stadion a politikus sajátja volna, hiszen a tulajdonos a Puskás Akadémiát működtető nonprofit alapítvány, amely 2004-es alapítása óta adományokból tartja fenn magát. Igaz viszont, hogy Orbán Viktor miniszterelnök maga is térítésmentesen bocsátotta a Puskás Akadémia rendelkezésére a saját földterületeit, hogy azok a felcsúti labdarúgó-utánpótlás-nevelés nemes céljait szolgálják. A pálya egyébként nem azért épül ott, ahol, hogy közel legyen a miniszterelnök családjának hétvégi házához, hanem ők vásároltak telket évekkel ezelőtt a 2013-ban 81 esztendős Felcsút SE régi falusi pályája mellett, ahol Orbán Viktor gyermekkorában sportolt, s amelynek a helyén az új centerpálya is épül.”


De megtudjuk, hogy „az építkezés magánberuházás. Az építtető alapítvány takarékosságból közvetlenül szerződik minden kivitelezővel, (…) Ezek között ott van a faluban sok beruházást felajánlásként, térítésmentesen végző Mészáros és Mészáros Kft., a polgármester Mészáros Lőrinc cége, egyik támogatónk, a Közgép és egy sor más kisebb és nagyobb vállalat.

Amúgy 3,8 milliárd forintból építenek egy 3500 férőhelyes stadiont egy 1800 lelkes faluban. 

Apró kis érdekesség, hogy Mennyei Bajnokság mérkőzéseit csak minimum 5000 férőhelyes stadionban lehet rendezni, ennek a szabálynak a betartásáról az Eger tudna hosszan mesélni, aki kénytelen volt Vácon megrendezni a hazai mérkőzéseiket.

Új Fradi-stadion:  22 043 ülőhely, 13,5 milliárd forint. Egy ülőhelyre 614 ezer forint jut.
Új Loki-stadion: 20 000 ülőhely, 11,45 milliárd forint. Egy ülőhelyre 625 ezer forint jut.
Új Juventus-stadion (2011): 41 000 ülőhely, 125 millió euró. Egy ülőhelyre 3048 euró jut (950 ezer forint).
Felcsúti-stadion: 3500 férőhely, 3,8 milliárd forint. Egy ülőhelyre 1,085 millió forint jut.
Új Athletic Bilbao-stadion (2013): 53 332 ülőhely, 218 millió euró. Egy ülőhelyre 4087 euró jut (1,250 millió forint).

stadionok_ára.jpg

Az Akadémia szerint nem drágább a felcsúti stadion a Juventus stadionjánál, mert „össze sem lehet hasonlítani a kettőt, hiszen több mint tízszer annyi ülőhely van az olasz stadionban, mint Felcsúton, ahol egy utánpótláspálya készül. Igaz, az egy főre jutó költség valóban nem alacsony, de ez éppen a kis kapacitás, meg persze a tökéletes felszereltség és a lélegzetelállító építészeti megoldások miatt van így.

A Makovecz-emlékmű stadionban múlt héten a Sport1 TV-nek sikerült bejutnia


Aki pedig úgy érzi, hogy ez nem elég, és szeretné segíteni a felcsúti akadémiát, nekik adhatja az adója 1%-át:
1szazalek_big.jpg

 

Megosztás