Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Áfacsalás? Érdekel még valakit?

Az áfacsalás „botrány” szép lassan a érdektelenség mocsarába süllyed, már csak talán Vágó Gábor LMP-s képviselő dolgozik az ügyön Horváth Andráson kívül. A Fidesz taktikája bevált, nem kell vele foglalkozni, nem kell neki teret adni, szépen magától kifullad az „ügy”. Pedig Horváth állítását az 1000 milliárdról maga a NAV-elnökhelyettese is megerősítette, a NAV szemmel láthatóan rákapcsolt és sorba találja meg a kishalakat, a cukor után is a lisztről is kipakolt a terület prominense, de olvashattuk, hogyan működik ez az autó vagy a gabonakereskedelem területén.

Pedig néha az orrunkat is keveri a konkrét példa, most például az Auchan hirdeti óriásplakátjain a kristálycukrot.
Az ára 208 forint, ez az ár 27% áfát tartalmaz, vagyis a termék nettó ára 164 forint. Mivel a beszerzési ár alatti értékesítés tilos, és ezt szigorúan ellenőrzik, így az Auchan a cukrot mindenképpen 164 forintnál olcsóbban vette meg a forgalmazótól.

Ugyanez a német kristálycukor Szlovákiában 20%-os áfatartalommal 1,09 euró, vagyis 320 forint. Nem gondolom, hogy a két cég közül az egyik nagyobbat szeretne kaszálni a cukron, mint a másik, de akkor hogy is lehet, hogy ugyanabból a gyárból származó, ugyanolyan termék 27%-os áfával 110 forinttal olcsóbb, mint Szlovákiában 20%-os áfa mellett?
Ha tudjátok mi lehet a magyarázat, bátran osszátok meg, tényleg kíváncsi vagyok.
Mondjuk az utóbbi időben gyengült az euró … ja, akkor drágulnia kellett volna a német cukornak itthon.

szlovákia_cukor.jpg

auchan_cukor.jpg

Ja, hogy ez nagyon összetett, nehéz felgöngyölíteni, sok a cég, adják-veszik a termékeket, áfát fizetnek be, áfát igényelnek vissza, és csak 23 ezren dolgoznak a NAV-nál, de amúgy minden rendben, nincs itt semmilyen áfacsalás, csak egy bolond fantáziája az egész?

Én kérek elnézést …

Megosztás