Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Simon Gábor vs. offshore gázbiznisz

Akkor beszéljünk a lényeges ügyekről.

Az állam által a távhőtermelőknek, illetve a közintézményeknek szánt – ausztriai betáplálású – olcsó gáz havonta is milliárdokban mérhető hasznát egy homályos – offshore (Kajmán- szigetek, Belize, Brit Virgin-szigetek, Ciprus, Svájc) – hátterű társaság, a MET Magyarország Energiakereskedő Zrt., illetve jogelődje (MET) fölöze le.

A MET-nek az adózás előtti eredménye 58 millió dollárról 229 millió dollárra ugrott. A tulajdonosok 245 millió dollár osztalékot (55 milliárd forint) vettek ki a cégből az év végén.

A MET mögött részben a fehérvári labdarúgócsapat tulajdonosa, Garancsi István, Orbán Viktor miniszterelnök családi ismerőse, részben pedig az exwallisos Nagy György áll. A társaság másik két tulajdonosa, a Brit Virgin-szigetekre bejegyzett Small Valley Investments Ltd. és a svájci Deneb Algedi Invest AG mögött álló magánszemélyek neve nem ismert.

A Burnack Ltd. tulajdonosi körében megjelenő közel ötven nevet közelebbről vizsgálva kiderült, hogy a legtöbbjüknek valamilyen módon köze van a Wallishoz vagy Nagy György érdekeltségeihez. 

Az Orbán-kormány által előkészített, 2011 decemberében elfogadott és 2012. január 1-jétől alkalmazandó vagyontörvény értelmében nemzeti vagyon tulajdonjogát (pl.: az MVMP tulajdonában lévő pénzt, földgázt, vagyoni értékű jogot) csak természetes személy vagy átlátható szervezet részére lehet átruházni. Átlátható szervezetnek pedig az olyan gazdálkodó szervezet minősül, amelynek valamennyi, 25%-nál nagyobb részesedéssel rendelkező közvetlen vagy közvetett tulajdonosa esetében is teljesülnek az átláthatósági kritériumok. Ilyen feltétel különösen, hogy olyan államban kell adóilletőséggel rendelkeznie, amely az EU, az EGT vagy az OECD tagállamában van, vagy amellyel Magyarországnak a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezménye van.

A MET-ben 2009 óta meglévő 50%-os közvetett részesedésétől 2012. november 23-án vált meg egy karibi offshore cég, a Normeston Trading Ltd. (Belize), és azt ekkortól vette át – a Magyar Energia Hivatal 2012 júliusában meghozott 672/2012. számú határozatában Kajmán-szigeteki illetőségűként feltüntetett – RP Explorer Liquid Fund nevű társaság.

Az MVMP 2012-ben úgy állt szerződéses kapcsolatban a MET-tel, és úgy vállalt 2013-ra és 2014-re kötelezettséget a Magyarország Energiakereskedő Zrt.-vel, hogy azt a törvény kifejezetten tiltotta számára, hiszen sem Belize, sem a Kajmán-szigetek nem EU-, nem EGT- és nem OECD-tagállam, valamint kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezménye sincs Magyarországnak velük.

met.jpg(kép: nol.hu)

A kormány szerint nincs itt semmi látnivaló, minden a legnagyobb rendben:

De valaki(k) mégiscsak örült(ek) annak az 55 milliárdos osztaléknak.

De ez csak gyerekcsíny, bezzeg Simon Gábor 240 millió forintja … na, az aztán skandallum! Szerencsére az ország legjobb oknyomozó szerkesztőségei (Magyar Nemzet! HírTV! MTV Híradó!!!) álltak rá az ügyre!

Megosztás