Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Kiválasztották a náci megszállás emlékművét a Szabadság térre

A kormány az előző év utolsó napján döntött, hogy emlékművet állít Magyarország 1944. március 19-i német megszállásának, amelyet nemzetbiztonsági szempontból kiemeltté nyilvánított, vagyis többek között nem kell építészeti-műszaki tervtanácsi vélemény, településképi véleményezési eljárás. Az idő rövid, a megszállás 70. évfordulóján már avatni szeretnék …

Az emlékmű elhelyezéséhez azonban szükséges az V. kerületi önkormányzat engedélye, így Rogán benyújtotta az előterjesztést, amelyet szerdán fog megtárgyalni (=megszavazni) a képviselő-testület, más napirendi pont nincs, írja Pásztor Tibor a blogján, aki megosztotta az előterjesztést. 

Az emlékmű két fő elemből, a német birodalmi sas és Gabriel arkangyal alakjából, valamint 13 oszlopból, timpanonos és architrávos kapuzatból és egy feliratozott elemből áll. Az emlékmű anyaga bronz, kő és krómacél. A kompozíció teljes magassága körülbelül 7 méter. Az emlékmű alkotója Párkányi Péter művész. Az emlékmű szakvéleményeiben a szakmai szervezet és művészek javasolják az emlékmű megvalósítását a térre.” – ajánlja a képviselők figyelmébe az előterjesztést Rogán Antal.

Lázár János pedig azt írja, hogy „az emlékmű megtervezésére és kivitelezésére vonatkozó közbeszerzési eljárást a Miniszterelnökség lefolytatta, az eredményhirdetés megtörtént.

A dátumokon átfutva példás gyorsasággal, hiszen 3 hét alatt megszületett a „nyertes” pályamű, amire nem volt pályáztatás, Lázár János felkérte Párkányi Péter szobrászművészt, aki megrajzolta, benyújtotta, a Miniszterelnökség által szakvéleményezésre felkért 5 tagú bizottság pedig lelkesen támogatta. Mindezt 3 hét alatt.

ps_2014.01.19_22h02m03s_007_.jpg

ps_2014.01.19_22h04m24s_008_.jpg
A leírásból kiderül, hogy a német birodalmi sas 4,5 méter fesztávú lesz, és a 6,8 méter magas háromszög alakú timpanonra lesz elhelyezve, Gábriel arkangyal = Isten embere = Magyarország szimbóluma 3,7 méter magas szobor. 

Szegény ártatlan Magyarországra lecsapott a gonosz náci sas. Ennél nincs egyértelműbb üzenet, bár a történelemkönyvek (még) mást tanítanak.
De azt majd elintézi a Veritas Történetkutató Intézet.

ps_2014.01.19_22h12m32s_009_.jpg

ps_2014.01.19_22h13m52s_010_.jpg

Szakvélemény is született, Melocco Miklós és Benedek György szobrászművészek (Magyar Művészeti Akadémiamegvalósításra javasolják a művet!

ps_2014.01.19_22h18m45s_011_.jpg
A két szobrászművészt (akik amúgy Párkányi Péter barátai), a szakvélemény elkészítésére a Budapesti Történeti Múzeum kérte fel, a bíráló bizottságban részt vett még rajtuk kívül Kerényi Imre (!), Fürjes Balázs kormánybiztos és Tóth Ivett főosztályvezető,a  Miniszterelnökség kabinetfőnöke vett még részt.

Gratulálok a munkájukhoz!

Itt a teljes előterjesztés:

Megosztás