Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Magyarországon éppen puccs van

Tegnap a baloldalon megalakult a Mesterházy-Bajnai-Gyurcsány-Fodor alkotta „álomcsapat” a Párbeszéd Magyarországért párt csendes unicumos asszisztálásával, és amíg ezen röhögcsélt mindenki…..nos, eközben Orbán Viktor megállapodott Putyinnal Magyarország történetének legnagyobb beruházásáról.

orbanputyin.jpg

Az oroszok építik Paks II.-t, a két 1200 megawattos blokkot. Az egyik a tervek szerint legkorábban 2023-ban kezd el termelni, egy darabig párhuzamosan futnának az új blokkok a meglévőkkel, majd Paks I.-et bezárják. Paks II. élettartama 60 év lesz, tehát a 2080-as években kell majd bezárni. A Roszatom ígérete szerint Paks II. 10-12 milliárd euróba, vagyis 3000-3600 milliárd forintba fog kerülni. Az összeg 80 százalékára az orosz állam hitelt ad Magyarországnak 30 éves futamidőre, a maradék 20%-ot Magyarországnak kell előteremtenie. Az orosz államközi hitel állítólag a jelenleg elérhető piaci hiteleknél kedvezőbb kamatozású lesz, a törlesztést 2023-ban kell elkezdeni.

A dolognak csak „néhány” szépséghibája van:

– Paks II. a számítások szerint veszteséges lesz, vagy a villanyszámlánk drágább

– a hatástanulmányokért és költségelemzésekért is perelni kellett, szerencsére nyert az Energiaklub

– 2007 óta már 13 milliárdot költöttek az új blokkokra, mármint tanácsadási és reklámköltségekre

– az oroszokkal augusztus óta titokban tárgyalt a kormány, mindenféle parlamenti vita és/vagy felhatalmazás nélkül

– nem írtak ki tendert, egyszerűen eldöntötték, hogy az oroszok építik

„Lázár János elmondta, hogy amióta ő kormányüléseken jelen van, fel sem merült tender kiírása. Lázár azt állította: a Moszkvába vitt szerződések tervezetét előzetesen megmutatták az Európai Bizottság energetikai biztosának – ez kötelessége is egy uniós tagállamnak ilyen szerződések esetén -, amely rábólintott a konstrukcióra, így arra is, hogy Magyarország nem ír ki tendert. Lázár úgy fogalmazott: az EU az ügyben „nem emelt vétót”.

Lázár biztos új fiú lehet a kormányüléseken, ugyanis évek óta arról volt szó, hogy tender lesz. Nagy, nyílt, nemzetközi tender:

kovács.jpg

Lázár az orosz-magyar kormány kapcsolatát jellemezve elmondta: „Ez egy egyre jobban működő érdekházasság, ami egyre nagyobb élvezetet biztosít a feleknek” – hangsúlyozta az államtitkár, aki a kapcsolatok 2010 óta tartó alakulását jellemezte így.”

 – de legalább Lajos örülhet

„Lázár szerint a beruházás 40 százaléka – az alvállalkozók révén – magyar cégeknek fog jutni.”

lajos.gif

– persze a legszebb most is az, ahogy segget csinálnak a szájukból

2008. január 6., Illés Zoltán fideszes szakpolitikus, ma környezetvédelmi államtitkár:

„A paksi atomerőmű tervezett bővítése olyan fajsúlyos dolog, hogy feltétlenül népszavazásnak kellene róla dönteni”

Mégse lett…. bezzeg a 200 forintos vizitdíjról volt!

Viszont természetesen a miniszterelnök úr nyerte a seggszáj-versenyt.
Orbán Viktor, 2008.február 28., a Gyurcsány által Putyinnal aláírt Déli Áramlat-megállapodás kapcsán

„Anélkül, hogy külpolitikai kalandokba bocsátkoznék, szeretném önöket tájékoztatni arról, hogy Magyarországon éppen puccs van. A magyar kormány puccsot hajt végre a magyar parlament ellen, a magyar kormány puccsot hajt végre a saját népe ellen”. Orbán Viktor azt bírálta kijelentésével, hogy a kormány egyelőre titkosított, hosszú távra szóló szerződést köt Oroszországgal „a XXI. századot és a teljes Kárpát-medencei magyar nép életét meghatározó” energiakérdésben.”

Megosztás