Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Valóban ki lehet zárni bárkit a parlamenti választásból?

Az idei választás egyik „újdonsága”, hogy ha valaki a 13 elismert magyarországi nemzetiséghez tartozónak vallja magát, akkor a megjelölt nemzetiség nemzetiségi listájára szavazhat – az országos pártlista helyett! Vagyis szavazhat a lakóhelye szerinti országgyűlési képviselőjelöltekre, de a pártlista helyett a nemzetiségi listára szavazhat csak, sőt, akár azt is kérheti, hogy ő csak a nemzetiségi listára szeretne szavazni.

Hogy miért jó az, hogy egy Magyarországon lakó nemzetiségi magyar állampolgár nem szavazhat a lakóhelye szerinti országgyűlési képviselőjére és pártlistára, míg mondjuk a határon túli magyarok szavazhatnak a pártokra, fogalmam sincs, biztos van rá valami nagyszerűen megfogalmazott Gulyás Gergely – Navracsics – Kósa magyarázat, csak nem találkoztam vele.

Lényeges, hogy a nemzetiségi listára való szavazást kérni kell a választás bizottságtól, ebben az esetben az illető nem szavazhat a pártlistákra vagy az egyéni jelöltekre.

A TASZ szerint ez választási csalásra adhat lehetőséget:
Jelenleg a központi és szavazóköri névjegyzékkel kapcsolatos kérelmeket interneten, az előzetes személyazonosítást megkövetelő ügyfélkapu-hozzáférés nélkül is be lehet nyújtani (www.valasztas.hu). Így bárkinek lehetősége nyílik néhány, a lakcímkártyán szereplő személyazonosító adat birtokában arra, hogy az interneten bármiféle személyazonosítás nélkül valaki más nevében névjegyzékkel kapcsolatos kérelmeket nyújtson be. A személyazonosítást nélkülöző eljárásban jelenleg a megfelelő adatokhoz hozzájutva bárkinek lehet a felvételét kérni a nemzetiségi névjegyzékbe. Így a csalás áldozatául esett választópolgár nem szavazhat az országgyűlési választásokon a pártlistára. „

Valóban ki lehet tolni így bárkivel?
Úgy néz ki, hogy igen, bár azért nem olyan egyszerű ..:

A kérelmet háromféle képen is be lehet adni:
– online ügyfélkapun keresztül
– online ügyfélkapu nélkül
– írásban

A gond az utóbbi két esetben van.

1_1.jpg
Kiválasztjuk hogy ügyfélkapu nélkül:

2_1.jpg
Itt meg kell adni a nevet, a születési helyet, a személyi számot és az anyja nevét.
Ezt a 3 adatot kell megszerezni és beríni attól, akit ki szeretnénk zárni a választásból.

Itt a személyi szám a szűk keresztmetszet, de ha valakinek meglenne Orbán személyi száma, 2 perc alatt ki tuná zárni a választásból …

5_1.jpg

Majd kiválasztjuk a nemzetiséget és bejelöljük hogy mit is szeretnénk:

4_1.jpg

Írásban ugyanez:

6.jpg
A TASZ szerint ugyanilyen problémás a nem a lakóhely szerinti szavazás igénylése:
A lakóhely szerintitől eltérő szavazókörbe történő átjelentkezést ugyanígy más nevében is lehet majd kérelmezni, akár egy több száz kilométerre lévő szavazókörbe. Így a választópolgár nem tud saját szavazókörében szavazni, csak ott, ahová – tudtán kívül – a nevében valaki átjelentkezett. A levélben történő kérelmezéssel ellentétben az interneten még az utolsó pillanatban is leadhatunk kérelmeket. Ráadásul amíg egy iktatott, aláírt kérelem támadható, a legfeljebb a benyújtó IP-címével rögzített internetes kérelmet állítólagos benyújtója nehezen tudja megtámadni.
(…)
Az internetes nemzetiségi választópolgárként történő regisztráció módosítására és az átjelentkezésre a szavazás napját megelőző pénteken 16 óráig van mód. Ha tehát valakinek az utolsó pillanatban kérik nemzetiségi adatai módosítását, vagy az utolsó pillanatban jelentkeztetik át, esélye sincs arra, hogy bármit tehessen annak érdekében, hogy ne sérüljön a választójoga. Ha pedig a választópolgár névjegyzékben szereplő lakóhelyétől illetve értesítési címétől eltérő értesítési címet jelölnek meg kérelmében, a választópolgár nem is értesül az illetékes választási iroda névjegyzékkel kapcsolatos kérelemről hozott döntéséről.”

Én az elmúlt 4 parlamenti választáson nem a lakóhelyem szerinti szavazókörben szavaztam, mindig ugyanúgy kellett megkérnem: formanyomtatvány kitöltése, elküldve postán a jegyzőnek, a jegyző törölt a helyi névjegyzékből, az igazolást visszaküldte ajánlott levélben, a választási bizottság által meghatározott 1 db választókörben tudtam szavazni az igazolással, ott előttem beírtak a névjegyzékbe. 

Emiatt alakultak ki azok a bájosan hosszú sorok a 2010-es választáson, mivel több ezer ember kívánt szavazni a lehetséges 1 db szavazókörben.

A TASZ szerint ezen a módszeren is változtattak, a valasztas.hu-n azonban csak ez szerepel

„Az átjelentkezési kérelmet azok nyújthatják be, akik a szavazás napján Magyarországon, de a magyarországi lakóhelyüktől eltérő helyen kívánnak szavazni.
A kérelmet a választópolgár lakcíme szerint illetékes helyi választási irodában (de személyes ügyintézés esetén a bejelentett tartózkodási hely szerinti helyi választási irodában is) lehet intézni legkésőbb a szavazást megelőző péntek 16 óráig. A helyi választási iroda vezetője (vagyis a jegyző) nem papíralapú igazolást ad ki, hanem közvetlenül felveszi a választópolgárt az érintett szavazókör névjegyzékébe.
Fontos, hogy átjelentkezéskor is a lakóhely szerinti jelöltekre lehet szavazni!”

Ha nem kap igazolást az illető, akkor a tudta nélkül valóban átkérheti más egy másik szavazókörbe.

Teljesen érthetetlen, hogyan gondolták, hogy ügyfélkapu nélkül az interneten be lehet adni ilyen igényeket, három adat segítségével bárkivel ki lehet tolni, ez a három adat pedig megtalálható mindenki lakcímkártyáján.

Megosztás