Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Pártújság indul közpénzből

Elég erősen indul a hét: a Cink megtudta, hogy Magyar Krónika néven kormányújság indul, amibe maga Orbán Viktor is fog publikálni.

Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott és Bencsik Gábor főszerkesztő írt felkérő levelet legalább 100 kormányhű szerzőnek (NÉVSOR ITT). Az újság alakuló értekezletét egyébként személyesen Orbán tartja majd most csütörtökön a Magyar Demokrata (főszerkesztő a békemenetszervező Bencsik András) Andrássy úti szerkesztőségében, és a tervek szerint május elsején, a munka szocialista ünnepén ki is jön az első szám. Havonta fog megjelenni, tízezer példányban – ingyen osztják szét állami vezetők, közkönyvtárak, középiskolai könyvtárak, középiskolák igazgatói, határon túli magyar iskolák és magyar intézmények, valamint hazai polgármesterek között – , és akkora lesz, mint az alkotmány díszkiadása, vastag papíron, reprezentatív külsővel. A havi egy hosszabb-rövidebb cikkért a számlaképes szerzők 50 – 200 ezer forint plusz áfát fognak kapni.

Kerényiék levelének a Cink által nyilvánosságra hozott legjobb részletei:

„Tudatom, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Magyar Krónika címmel új havi folyóirat indítását szorgalmazza, melynek megalkotásában – mint szerző – személyesen maga is közreműködne. Miniszterelnök úrral egyeztetve tisztelettel felkérem, hogy e szellemi vállalkozásban – mint szerző – írásaival Ön is vegyen részt.”

A tárgy nívós és sikeres folyóirat alapítása, mely eszméinket hirdeti. (…) Legyen e lap az állam által támogatott kulturális innováció egyik eleme. (…) A Magyar Krónika reprezentatív és gyűjtendő havi kiadvány. Kordokumentum. (…) A Magyar Krónika a centrális politikai erőtér építő embereiről szól. Fizikai és szellemi értelemben. Hőseit e folyóirat tisztelettel és szeretettel mutatja be. A Várkertbazár felújítását vezénylő néhai Zumbok úr, a Kossuth teret megálmodó Wachsler úr, a nagyberuházásokat bonyolító Fürjes úr, (…), a tejcsináló Cserpes úr, dalcsináló Ákos úr, a kiállításokat varázsló Baán úr, a színházcsináló és öt gyermeket nevelő Vidnyánszky úr, a borkészítő Bock úr, a lótenyésztő Lázár testvérek meg a többi eredményes ember mesélje el e folyóiratban gyermekkorát is, képzését is és a nagymama krémesét is.

„A Magyar Krónika célja a legjobb szerzők megnyerése, kik számlaképesek, s hajlandóak hónapról hónapra megnyilvánulni e folyóirat hasábjain.

A Magyar Krónika nem harcol, hanem örömet mond.

A Magyar Krónika jelszava: keresd a jót.

Legjobbjaink a gondolkodás négyzethálóját rávetítik a jelenségekre, s ha jót lelnek, megírják. Ha egymásban találják meg a jót, azt is megírják. Itt ne legyen bozótharc. Baráti tűz sem. Kell a jó, a szép, az igaz, az érvényes gondolat, a tanítás, a pozitív energia és a szövetség. Kell az igen. Igen, keresd a jót.

Jó volt a színdarab. Megírom. Lebilincselt a koncert. Megírom. Kinyílott a pitypang. Megírom. A kormánybiztos a televízióban elkápráztatta a kérdezőbiztost, idős művészünk csinált egy szép filmet, a biopiacon sárga volt a pecsenyekacsa, megírom. Csökkent a rezsim. Megírom. Ellenfelem jól szólalt meg. Megírom és megdicsérem.

A Magyar Krónika szerzői szellemi életünk meghatározó személyiségei. Akikből nem önbizalomhiány árad, hanem derű, hit és szakmaiság.”

„A lenti leírás rigorózus, de ne rettenjünk el. Csak kikalapált gazdálkodás és kicsiszolt forma segítségével épülhet szellemi templom, melynek oltárain minden szerző a maga legjobb liturgiáját mutatja be. Tetszés szerinti tartalommal, alcímmel és terjedelemben.”

„Egyetlen komoly kérés az oldalpárokban, az oldalpárban, az oldalban és a hasábban történő szerkesztés elvének betartása. A több oldalpár szerzője a monumentális formát valósítja meg, az oldalpáré a tekintélyes formát, az oldalé a kis formát, a hasábíró szösszenetével vesz részt e vállalkozásban.

Lehet választani.
Így jöhet létre a személyesség varázsa: ezek az oldalpárok az enyémek.
Vagy: ez az oldalpár én vagyok.
Vagy: ez az oldal én vagyok.
Vagy: ez a hasáb én vagyok.”

„Javallott házi könyvtáraink képeinek és az általunk készített felvételek használata. A szorgalmas méhecskéről készített kép szép és jogtiszta. Ha ikergyermekeink születtek, jöhet róluk a mobiltelefonon készített felvétel.

Az újság szerkesztőbizottságának tagjai Balogh Zoltán, Kerényi Imre és Vizi E. Szilveszter, a szerkesztő a volt Magyar Nemzet-es Csontos János lesz. Főszerkesztői vezércikkel kezdődik majd, azután jön az adott szám központi témáját feldolgozó húszoldalas óriáscikk, amihez felkérték szerzőnek Bayer Zsoltot, Csontos Jánost, Kondor Katalint, Kristóf Attilát, Kudlik Júliát, Szentmihályi Szabó Pétert, és Torkos Matildot például. Ezután jön majd a Stratégia rovat, ahová a Fidesz politikusai fognak írni Orbán tábornokkal az élen. Itt a következő sztárszerzőket ígérik a miniszterelnök mellett: Balogh Zoltán, Boros Péter, Deutsch Tamás, Fónagy János, Kövér László, Martonyi János, Matolcsy György, Navracsics Tibor, Prőhle Gergely. A kultúra rovatba meghívták többek közt Keresztes Ildikót, a mandineres Balogh Ákos Gergelyt, Ókovács Szilvesztert, Orbánné Lévai Anikót, Baán Lászlót és Kálomista Gábort. Aztán lesz még egy Hasáb nevű glosszarovat is, aminek már a leírása is nagyon vicces:

„A hasábírás célja a szellemes és rövid forma megalkotása. E műfajban a balliberális oldal jelenleg verhetetlen. Tehát: saját műfajában kell legyőznünk az ellenfelet.”

A hasábíró táborunk jelese.
A hasábíró jelszava ez: írok, tehát vagyok.

A hasábíró élményt, verset, tárcát, jegyzetet, glosszát vagy viccet ír.
A hasábíró röviden szól. A tömör írás hatalmas hatás.
A hasábíró személyi adattal ellátott vonzó fényképe látható fent, a szöveg lent. A kívánt arány: aranymetszés.
(…)

A hasábíró társaival az eposzi seregszemlét jeleníti meg”

Itt jöhetnek majd a baloldali és liberális útitársak is.

Ennél szebben nem is indulhatna az új év a magyar sajtóban.
Boldog ötvenes éveket mindenkinek!

szabadnép.jpg

Friss: Stumpf András, a Heti Válasz újságírója nemet mondott a felkérésre.

„A kultúrafinanszírozást egészen másképpen képzelem ideálisnak, mint ahogy akármelyik kormány alatt megvalósult, jó néhány dolgot nem támogatnék, ha én lennék az állam, ettől még van rá példa, hogy kormányzati segédlettel indult lap a saját lábára áll, minőségi termékké válik, a piacon is megállja a helyét, tehát igazolja, hogy szükség volt rá, hogy hiányt pótolt (Heti Válasz), és van arra is, hogy egy év alatt befuccsol (Nagyítás). A közpénzt elköltő felelőssége, hogy jól mérje fel, mire van valóban szükség, s azt támogassa.”

A Heti Válasz, mint saját lábán álló, minőségi termék…..muhaha. Kormányzati hirdetésekkel teletömött, Bajnai után „oknyomozó”, fideszhű lap, nem több.

De rájöttünk, honnan szedte az ex-MSZMP-s Kerényi a méhecskét meg a pitypangot. Innen:

Megosztás