Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Diszkriminál az Egyenlő Bánásmód Hatóság

„Az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) feladata az egyenlő bánásmód követelményének megsértése miatt benyújtott panaszok kivizsgálása és az egyenlő bánásmód szempontjainak érvényesítése.
A hatóság azoknak az ügyfeleknek az ügyében jár el, akiket diszkrimináció, azaz hátrányos megkülönböztetés ér.

Az egyenlő bánásmódról szóló törvény védett tulajdonságok alapján tiltja a hátrányos megkülönböztetést.
Védett tulajdonságok a következők: nem, faji hovatartozás, bőrszín, nemzetiség, nemzetiséghez való tartozás, életkor, anyanyelv, fogyatékosság, egészségi állapot, anyaság (terhesség) vagy apaság, családi állapot, szexuális irányultság, nemi identitás, társadalmi származás, vagyoni helyzet, vallási vagy világnézeti meggyőződés, politikai vagy más vélemény, foglalkozási jogviszony részmunkaidős jellege ill. határozott időtartama, érdekképviselethez való tartozás, egyéb helyzet.

Ha Ön úgy érzi, hogy védett tulajdonsága miatt kedvezőtlenebb bánásmódban részesül, mint más, hasonló helyzetben lévő személy, akkor keresse fel a hatóságot.”

A diszkriminációellenes hatóság most pályázatot hirdetett. És megszabta a jelentkezők max. életkorát.

ebh.jpg

Az EBH-hoz egyébként rendszeresen érkeznek panaszok életkori megkülönböztetés miatt, és rendszeresen hoz is jogsértést megállapító határozatokat a hatóság. 200 ezer forintra bírságoltak például egy céget, amiért 20-30 éveseket keresett raktáros-árufeltöltő munkára, egy másik ügyben pedig azért marasztaltak el egy céget, mert az álláshirdetésükben kikötötték, hogy csak 40 éven aluliak pályázhatnak. – Index

Megosztás