Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Rutinból hozta az MTI

A comment.com szúrta ki, hogy a „Mérlegen az alaptörvény” könyvbemutatóról és konferenciáról az MTI nem adott ki hírt, márpedig egy hírügynökség van már csak az országban, a közpénzből működő, „Állami” Hírügynökség.
A könyvbemutató-konferencián felszólalt többek között Sólyom László volt köztársasági elnök, Stumpf István és Dienes-Oehm Egon alkotmánybírók, Kukorelli István volt alkotmánybíró és Tölgyessy Péter is felszólalt, az Index például részletesen tudósított a helyszínről, de a magyar sajtó nagy része az MTI híreit közli, így ami nincs az MTI-n, az ugye nem is „hír”.

2.jpgA vs.hu viszont úgy értesült hogy volt a helyszínen MTI-munkatárs, ezért megkérdezték Gazsó L. Ferencet, a frissen kinevezett igazgatót, hogyha volt a helyszínen emberük, akkor miért nem sikerült legalább egy nyúlfarknyi hírt kiadniuk.
Gazsó szerint „a hírügynökségi függetlenség hatáskörébe tartozik, hogy mi az, amiről az MTI hírt ad és mi az, amiről nem.
Toóth Holló Tamás MTI-főszerkesztő pedig azt közölte, hogy a helyszínen tartózkodott egy kollégájuk, ám neki nem a rendezvényről való tudósítás volt a feladata, hanem az, hogy interjút készítsen Tölgyessy Péterrel Antall József halálának 20 évfordulója alkalmából, ám az egykori politikus végül nem adott interjút a távirati iroda munkatársának. „Rutinból hozták meg kollégáim a döntést, mégpedig abból a rutinból, hogy profitorientált könyvkiadó rendezvényéről nem számol be az MTI.

Toóth úr szintén frissen kinevezett, Gazsó félretette az MTI hírigazgatóját, az új struktúrában hírfőszerkesztőjét, Pach Ferencet, akit a társadalmi és nemzetközi kapcsolatokért felelős vezetőnek nevezett ki, helyére pedig Toót-Holló Tamás került, akit a Médiatanács az elmúlt években több alkalommal is jelölt a vezérigazgatói posztra (bár egyszer sem jelent meg a kuratórium előtt), de nyilvánvalóan előre le volt játszva, hogy először Belénessy Csaba, majd Galambos István, végül Gazsó L. Ferenc lesz a hírügynökség vezetője. 

A héten a következő könyvbemutatókról adott hírt az MTI, a személyes kedvencem Jirí Menzel önéletrajzi könyvéről szóló tudósítás, amit Kokes János, az MTI tudósítója jelentett – Prágából.
Prágából megy, Budapestről nem. 

Kattintva bejön nagyban:

mti1.jpgmti2.jpg
Gazsó L. Ferenc amúgy nem sokat várt, máris megkezdte az MTI átszervezést, ha jól sejtem akkor a választásokra minden apró fogaskeréknek a helyére kell kerülni, bár az MTI-t eddig sem igazán lehetett ellenzéki részrehajlással vádolni.

A nemzeti hírügynökség függetlenségének erősítése érdekében, az európai uniós normák és a magyar médiatörvény alapul vételével az MTI Zrt. szakmai erősítéséről döntött a vállalat vezetése. Az MTVA és az MTI együttműködési megállapodásának módosítása révén tovább erősödik a szerkesztői munka a hírügynökségi területen, elbocsátásra nem kerül sor. Az MTI Zrt. ezáltal az eddiginél is alkalmasabbá válik arra, hogy a hírszolgáltatás jövő évi jelentős kihívásainak – az országgyűlési, EP- és önkormányzati választásoknak – eredményesen megfeleljen.” – írta ki vastagbőrrel a honlapjára az MTI.

Dr-Evil.gif

Megosztás