Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Rendőrségi kávézók a CBA-ban

Miután a rendőrség ügyesen kitervelte, mit kell tenni az iskoláskorúakkal és a hajléktalanokkal, egy újabb fontos problémát igyekeznek megoldani, ezért Police Coffee – Egy csésze kávé a bűnmegelőzésért címmel bűnmegelőzési kampány indul a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács, a rendőrség és a CBA együttműködésében.

policecoffee.jpg

A tegnap bejelentett dolog lényege, hogy az emberek az erre kijelölt boltokban egy csésze kávé mellett érdeklődhetnek a rendőröktől. 

Hatala József, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke az MTI kérdésére elmondta: arra számítanak, hogy a kötetlen beszélgetések során a bűncselekmények jelzésétől kezdve a tanácskérésig, a közrend és közbiztonság javítását szolgáló ötletekig számos téma felvetődhet. Példaként említette, akár azt is jelezhetik az emberek, hogy egy adott utca végén sötét van és ezért este kockázatos arrafelé járni, kérve, hogy értesítsék azt a szervezetet, aki ez ellen tenni tud. A kampány időzítését azzal indokolta, hogy adventkor az emberek nagy számban járnak vásárolni és ez lehetőséget kínál arra, hogy ha közben pihennek, egy kávé mellett elmondhassák véleményüket és javaslatukat a közrend és közbiztonság javítása érdekében. A hivatalos jelleg nélkül zajló programsorozatról azt mondta: meggyőződése, hogy az erősíteni fogja a párbeszédet a lakosság, az önkormányzat és a rendészeti szervek között.

Egry Attila, a VIII. kerület alpolgármestere a lakosság és a rendőrség közötti aktív kommunikáció fontosságát hangsúlyozta, és példaként említette, hogy Józsefváros már elindított egy hasonló programot Szomszédsági rendőrség néven. Ennek tapasztalatai alapján azt mondta: az emberek nyitottak az ilyen kezdeményezésekre.

Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója arról beszélt, hogy a programsorozat következő állomása december 13-án Kecskeméten lesz, de más nagyvárosokban, illetve később kisebb településeken is folytatni kívánják a kampányt. Reményét fejezte ki, hogy a Police Coffee olyan kezdeményezés, amely a társadalom számára hatékony megoldást nyújt. (MTI)

Hogy a nemzeti kormány rendőrsége és a magyar üzletlánc miért éppen a hanyatló nyugat nyelvének szavaival nevezte el ezt a csodálatos projektet, az rejtély. Az is, hogy mennyibe kerül. Ezért már benyújtottunk egy közadatigénylést a Kimittudon keresztül az ORFK-nak, és megkerestük kérdéseinkkel a CBA-t is.

A kezdeményezést amúgy nem most találták ki, nyáron már nyitott a rendőrség egy ideiglenes kávézót „egy budakalászi bevásárlóközpontban, hogy közelebb kerüljenek az utca emberéhez”.

Megosztás