Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Felállva köszöntés lesz, szemléltetés nem

Nagyban hegeszti a Fidesz az országgyűlés működését szabályozó törvényeket, a most készülő, várhatóan tavasszal életbe lépő házszabály szerint például a jövőben a képviselőknek fel kell állniuk, amikor az ülést vezető elnök az elnöki emelvényre érkezik. Mesterházy Attila rakta ki Facebook-ra a szöveget, ami szó szerint így hangzik: az Országgyűlés ülésének „kezdéseként az ülést vezető elnök elnöki emelvényre érkezésekor az ülés résztvevői felállva köszöntik a választópolgárok közösségét.” Vagyis Kövér Laci belép, és kb. osztály vigyázz!, éljen az elnök! Azért szívesen megnézném a Fidesz-frakció fejét, ha valamilyen csoda folytán Gyurcsány lenne az elnök, és felállva kéne köszönteniük őt. Ez persze sosem fog bekövetkezni, csak nagyon vicces lenne.

A másik szépséges törvényjavaslatot Rogán Antal, Harrach Péter, Rétvári Bence, Gulyás Gergely, Cser-Palkovics András, és Rubovszky György nyújtotta be, eszerint betiltják a parlamentben a szemléltetést, legalábbis az engedély nélküli, spontán akciókat.

ogy1.jpg

Indoklás:

ogy2.jpg

 

Vagyis várhatóan nem lesznek többé ilyen performanszok, mert ugye ezek a kormánypárt ellen irányulnak, és a törvény elfogadását követően engedélyeztetni kell az ilyen akciókat, mégpedig a Házbizottsággal, melynek elnöke az Országgyűlés elnöke, tagjai az Országgyűlés alelnökei és a frakciók vezetői.

1990 augusztusa óta az Országgyűlés elnökévé mindig a legnagyobb kormánypárt politikusát választotta meg a parlament. 1990-ben Szabad Györgyöt (MDF), 1994-ben dr. Gál Zoltánt (MSZP), 1998-ban dr. Áder Jánost (Fidesz), 2002-ben és 2006-ban újból dr. Szili Katalint (MSZP), majd lemondását követően 2009 szeptemberében dr. Katona Bélát (MSZP), a 2010. május 14-i alakuló ülésen pedig dr. Schmitt Pált (Fidesz), majd
2010. augusztus 6-tól dr. Kövér Lászlót (Fidesz).

A parlamenti tisztségek betöltéséről kötött politikai megállapodás során a frakciók az arányosság és az erősorrend elvét tartják szem előtt, amelyek a parlamenten belüli arányokból következnek. Ebben a ciklusban öt alelnöke van: Lezsák Sándor (Fidesz), Jakab István (Fidesz), Dr. Ujhelyi István (Mszp), Balczó Zoltán (Jobbik), Dr. Latorczai János (Kdnp).

Vagyis teljesen logikus módon mindig az erősebb kutya van túlsúlyban, és természetesen hülye lenne engedélyezni egy saját maga ellen irányuló ellenzéki akciót. Tehát várhatóan nem lesznek többé ilyen performanszok:

akcio6.jpg

akcio1.jpg

akcio5.jpg

akcio8.jpg

akcio10.jpeg

akcio2.jpg

akcio9.jpg

akcio4.jpg

akcio3.jpg

akcio7.jpg


Ha pedig ezt a törvényt korábban hozták volna, egy másik kormány, akkor nagy valószínűséggel ez a fideszes permormansz sem jöhetett volna létre:

„Felelős kormányt Budapesten” feliratú transzparenst emelt fel a Fidesz több képviselője, amikor a parlament hétfői ülésén az első kormánytag, Veres János pénzügyminiszter szólásra emelkedett. A Fidelitas politikusai – többek között Ágh Péter, Cser-Palkovivics András és Erdős Norbert – párttársaik tapsa közepette hajtották végre korábban már nyilvánosságra hozott akciójukat. A képviselők – előzetes bejelentésük szerint – ezzel a cselekedettel az ellen tiltakoztak, hogy a március 15-i ünnepen a rendőrség két férfit előállított, mert azok egy hasonló – a 12 pont második pontjára utaló – feliratot tartottak fel.”

fideszakcio.jpg

De az ugye még más volt…..akkor még szerették a tiltakozásnak ezt a formáját. De ha a fagyi visszanyal, az már kényelmetlen.

Megosztás