Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Sikerek mindenütt: az „online kassza”-projekt

2012. októberében Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter kiállt, és az X+1-ik csomagjában bejelentette, hogy
– minden kasszát be kell kötni online a NAV-hoz
– ennek a határideje 2013. január 1.
– és ebből 2013-ra 100 milliárd plusz adóbevételt várnak

Erre mindenki, aki kereskedelemben dolgozik, hangosan felröhögött, nézd má’ a hülyéjét, már megint mit hordott össze!
Az online kassza elvileg nem egy rossz ötlet, bár ugye azt mindenki tudja, hogy úgy csalnak, hogy NEM ütik be a tételeket -> nincs blokk -> nincs mi áttöltődjön a NAV-nak, erre azt találték ki, hogy nem elég az, hogy mondjuk naponta egyszer áttöltődik az összes tranzakció a NAV-hoz, hanem minden kassza legyen online, hogy a NAV-ellenőr a laptopjáról a boltban „realtime” tudja figyelni, hogy beütik-e a tejfölt vagy nem …

Tök jól hangzik, ugye? A NAV-nak biztos van erre elég kapacitás …

Aki nem jártas a kasszarendszerek világában, röviden:
A kisboltok úgynevezett kiskasszákat használnak, egy – két kassza, kiadja a blokkot, csókolom. A hipermarketek, üzletláncok, benzinkutak viszont PC alapú kasszákat használnak, vagyis a kasszák egy saját különálló rendszerre vannak kötve, amit egy külön szoftver vezényel.

Így a fejlesztés is két szálon indult el, a kiskasszákra és a nagykasszákra.

Illetve indult volna el, ugyanis fejleszteni csak úgy lehet, ha pontosan leírják, hogy mit szeretnének, vagyis kell egy részletes, halálpontos specifikáció, ami alapján a fejlesztők nekiállhatnak programozni. 

Ezt előbb az NGM majd az NGM-NAV páros együtt sem volt képes megírni, végül nagy nehezen nyáron megszületett a kiskasszákra a specifikáció. A bevezetés határidejét ezért folyamatosan ki kellett tolni, előbb május 1-re, majd október 1-re, jelenleg 2014 január 1.

A kiskasszák engedélyeztetésével, az engedélyek visszavonásával az NGM http://444.hu/2013/11/21/karacsonykor-egyutt-telepitheti-majd-az-uj-penztargepeket-az-orszag/ a kiskereskedőket, megrendelték, kifizették a kasszák árait, le is gyártották, de az engedélyeket visszavonták. Most se pénz, se kassza. (250 ezer kassza * 100 000 forint = 25 milliárd forint, nem mindegy ki gyártja le a kasszát, mert a kassza árán túl övé lesz a szervizelés is)

Emellett a nagykasszásokat is erősen szívatják. 
Ugye, mennyiszer fordult elő, hogy a MOL kúton, a gyógyszertárban, a Tescoban, az Auchanban, a Lidlben nem ütötték be a termékeket és nem kaptál blokkot? 
Nem számít, legyenek itt is online a kasszák!

Azonban a PC alapú kasszákra a végleges specifikációt szeptember 19-éna adta ki a NAV!
Vagyis szeptember 19 és december 31 között kellene újraírni a kasszákat irányító szoftvert, alaposan letesztelni, mert ugye ha bugos a program akkor a kurva anyjukat a multiknak, az új programot fiskalizáltatni a NAV-val (mert csak a NAV által bevizsgált és jóváhagyott kasszavezérlő program lehet használni), legyártatni a több tízezer új kassszát, kicserélni a jellemzően éjjel-nappal üzemelő boltokban az összes kasszát, frissíteni a kasszavezérlő programot, mindent egyszzer az ország minden pontján a karácsony alatt.

És nincs több haladék, Varga Mihály bekeményített, mert szerinte a kereskedők meg a gyártók húzzák az időt (!), miközben ők nem voltak képesek egy normális, végleges specifikációt megírni.

Jelenleg úgy áll a helyzet, hogy a NAV 12 napra bezárathatja azt a boltot, aminek a kasszái nincsenek online 2014. január 1 után. Ez ugye pofonegyszerű lesz, január 2-án reggel megnézik, hány kasszát látnak ők online a rendszerükben, mindenki másnak mehet a boltbezárásról a végzés.

Hogy kinek és miért jó az, ha bezáratnak olyan boltokat, gyógyszertárakat, benzinkutakat, ahol eddig sem tudtak csalni nem tudom, ez biztos az „Unortodox gazdaságpolitikai II.„-ben lesz benne. Szerintem a bezárt boltból egészen pontosan nulla forint áfabevétel keletkezik. De hát én csak egy ostoba bölcsész vagyok, nem látom át teljesen az unortodox csodát!

Megosztás